Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το επιτυχημένο φεστιβάλ Big Bang της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, ετοιμάζεται να εξερευνήσει με μικρούς και μεγάλους τη σημασία και τις διάφορες προεκτάσεις της μουσικής, μέσα από ενδιαφέρουσες, πλούσιες δράσεις. Δράσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις και ιδιαίτερα εργαστήρια.

Με αφορμή λοιπόν τη φετινή διοργάνωση του Big Bang, η Μυρτώ Λάβδα, που είναι επικεφαλής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης, αναφέρεται στη συμβολή του συγκεκριμένου φεστιβάλ ως προς την συνειδητοποίηση της αξίας του ήχου, αλλά και στον τρόπο που παιδιά και νέοι αντιμετωπίζουν τη μουσική σήμερα.


– Το Big Bang Festival επιστρέφει για ακόμα μια χρονιά στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση! Τι περιλαμβάνει αυτή η φετινή, πέμπτη διοργάνωση; Δώστε μας μια γερή πρόγευση.

Η φετινή, όπως και κάθε διοργάνωση, περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη και στυλ: ακούσματα από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου μέσα από ένα καράβι που ταξιδεύει και χαράσσει την πορεία του πάνω σε έναν χάρτη· μια ορχήστρα με τον Άγγελο Παπαδημητρίου σε ρόλο master chef και τους πέντε φανταστικούς ερμηνευτές σε ρόλο sous-chefs του· μια ανατρεπτική βελγική μπάντα με πανηγυρική διάθεση και εντυπωσιακούς χορευτικούς σχηματισμούς· ρυθμούς και ιστορίες, μουσική και χορός από τη Δυτική Αφρική σε ένα happening στο πάρκο· ένα όργανο που παράγει μουσική χωρίς να το αγγίζεις· ένα «ιγκλού» από παράξενα πνευστά όργανα· μία μεικτή μπάντα με μουσικόφιλους με και χωρίς νοητική στέρηση· ηχοτοπία από όλο τον κόσμο, από πόλεις και εξοχή, σε ένα ασυνήθιστο δάσος από ήχους· ένα διαδραστικό εργαστήριο-fluxusconcert που διευρύνει τους μουσικούς μας ορίζοντες· ηχητικό μασάζ από μια ομάδα παιδιών και εφήβων, ενώ οι θεατές «ταξιδεύουν» με κλειστά τα μάτια.

– Με ποιο σκεπτικό επιλέγονται το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες του φεστιβάλ κάθε φορά;

Επιλέγουμε δράσεις που να προκαλούν τα ακούσματα τόσο των παιδιών όσο και των γονιών τους, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών και στυλ, που μας κάνουν να σκεφτούμε τι σημαίνει ήχος και μουσική, που δεν παρουσιάζουν τη μουσική και την ακρόαση με ένα «απλοϊκό», προφανή τρόπο.

Για μας επιτυχία είναι το φεστιβάλ να αρέσει εξίσου σε μικρούς και μεγάλους, να έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, να ενώνει κουλτούρες και ηλικίες.

– Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι του Big Bang εν γένει; Θα λέγατε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτύχει τον σκοπό του, κρίνοντας και από τα προηγούμενα χρόνια;

Το Big Bang θέλει να καλλιεργήσει το αυριανό μουσικόφιλο κοινό, που γνωρίζει, αντιδρά, προβληματίζεται, απολαμβάνει τη μουσική. Το Big Bang χτίζει κοινό χρονιά με τη χρονιά, έχει λιλιπούτειους «γκρούπις», θα μπορούσαμε να πούμε. Δημιουργεί ένα δίκτυο καλλιτεχνών που φτιάχνουν μουσική ειδικά για νεανικό κοινό, ανταλλάσσουν απόψεις και ταξιδεύουν στα φεστιβάλ στις διαφορετικές χώρες και πολιτιστικούς φορείς του δικτύου Big Bang.

– Η δική σας εμπειρία τι έχει δείξει ως προς το πώς τα παιδιά και γενικότερα οι νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται τη μουσική και με ποιον τρόπο τη συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους;

Η μουσική είναι πολύ μέσα στη ζωή των παιδιών, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο, είτε μέσα από το youtube, είτε μέσα από μια κλασική ωδειακή παιδεία για όσα ασχολούνται πολύ με τη μουσική. Σε σχέση με τη σύγχρονη μουσική, ή με τη μουσική από άλλους πολιτισμούς, τα παιδιά δεν έχουν μεγάλη εμπειρία. Όταν βλέπουν το πώς παράξενα αντικείμενα της καθημερινότητας μπορούν να δημιουργήσουν ήχους και αυτό να μεταμορφωθεί σε μουσική, συχνά εκπλήσσονται.

– Πώς οραματίζεστε την εξέλιξη του συγκεκριμένου φεστιβάλ, αλλά και των υπόλοιπων προγραμμάτων της Στέγης που απευθύνονται σε ένα νεότερο ηλικιακά, αλλά και πιο απαιτητικό κοινό;

Για μας όλα τα κοινά είναι απαιτητικά, υπό την έννοια ότι μας ενδιαφέρουν τα ανήσυχα πνεύματα, που δεν επαναπαύονται. Έτσι κι εμείς, έχουμε στόχο να εξελισσόμαστε, να προτείνουμε κάθε χρονιά νέα πράγματα, κρατώντας πάντα την ποιότητα, τη φρεσκάδα, την περιέργεια ως πυρήνα της δράσης μας. Παράλληλα, είμαστε συνεπείς στη διοργάνωση τέτοιων προγραμμάτων και φεστιβάλ που φέρνουν μικρούς και μεγάλους κοντά, που ενώνουν μέσω της ψυχαγωγίας και δημιουργούν κοινότητες καλλιτεχνών.

– Επιστρέφοντας ίσως στο ερώτημα που θέτει και η ίδια η διοργάνωση από τη φύση της, θα θέλατε να μας πείτε τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η Μουσική;

Η μουσική είναι κάτι προσβάσιμο, που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κουλτούρας, γλώσσας. Για μένα προσωπικά, η μουσική είναι συναίσθημα, ταξίδι, συντροφιά, διασκέδαση, έμπνευση.


Διαβάστε επίσης:

Big Bang Festival 5 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση