Η Ναταλία Γεράκη και ο Fergus Currie  παρουσιάζουν μία ώρα μουσικής με έργα των Claude Debussy και Toru Takemitsu για φλάουτο, στα οποία αντιπαρατίθενται συνθέσεις – σε A’ εκτέλεση – του Fergus Currie για άλτο φλάουτο & κοντραμπάσο. Στην έναρξη, ενδιαμέσως και στο φινάλε – ως σταθερή αξία και συνδετικοί κρίκοι- πολύτιμη μουσική του Johann Sebastian Bach.

Πρόγραμμα

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Arioso, από την Καντάτα BWV 156, σε διασκ. για φλάουτο & κοντραμπάσο
Allegro, από τη Σονάτα σε Ντο μείζονα για φλάουτο και basso obligato BWV1033

Claude Debussy (1862-1918)
Σύριγξ, 1913, για φλάουτο

Η Σύριγξ, ή το Φλάουτο του Πάνα, γράφτηκε ως θεατρική μουσική για το ημιτελές έργο ”Psyché” του Gabriel Mourey. Η Σύριγξ υπήρξε νύμφη εξαιρετικής ομορφιάς και αγνότητας, ακόλουθος της θεάς Αρτέμιδος. Για να σωθεί από το ερωτικό κυνηγητό του Πάνα μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Ο Πάνας έκοψε το καλάμι και έφτιαξε ένα σύστημα αυλών, το γνωστό ως ”Φλάουτο του Πάνα”, με το οποίο έπαιξε εκφράζοντας τη θλίψη του που δεν κέρδισε τη νύμφη. Πάνω σε αυτό το μύθο, ο Debussy συνέθεσε το πρώτο κομμάτι του 20ού αιώνα για σόλο φλάουτο, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της γραφής για το όργανο.

Fergus Currie (1961)
Αντι-Σύριγξ, 2018, για κοντραμπάσο   Α’ εκτέλεση

Το έργο γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Claude Debussy (1862-1918). Αποτελεί κομμάτι του ”Syrinx Project”, μιας πρωτοβουλίας του David Heyes -διευθύνοντα της Recital Music- να αναθέσει σε 27 συνθέτες από όλο τον κόσμο να γράψουν μια τρίλεπτη σύνθεση για σόλο κοντραμπάσο, εμπνευσμένη από τη ”Σύριγξ” του Ντεμπισί. Τα έργα θα εκδοθούν, παρουσιαστούν και ηχογραφηθούν. Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι αυτά να καθιερωθούν στο ρεπερτόριο του κοντραμπάσου.

Johann Sebastian Bach
Prelude, Allemande, Menuet Ι & ΙΙ από τη Σουίτα αρ.1 σε Σολ μείζονα BWV1007 για  βιολοντσέλο, σε διασκ. για κοντραμπάσο

Toru Takemitsu (1930-1996)
Voice, 1971 για σόλο φλάουτο

Ο αυτοδίδακτος Τακεμίτσου θεωρήθηκε ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς συνθέτης της Ιαπωνίας. Η μουσική του γλώσσα διαμορφώθηκε από ποικίλα στυλ, τεχνοτροπίες και επιρροές, συμπεριλαμβανομένων των Debussy, Messiaen, Cage και της παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής. Το κομμάτι του ”Voice” (Φωνή) εμπεριέχει μια σειρά από απαιτητικές μοντέρνες τεχνικές και θεατρικά στοιχεία (εκφορά κειμένου, μικροτόνοι, τραγούδι μέσα στο παίξιμο, multiphonics, χτύπημα κλειδιών…). Είναι γραμμένο με αναλογική σημειογραφία που επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση των φράσεων, αντί μιας αυστηρής ρυθμικής απόδοσης. Κάνοντας αναφορές στο θέατρο Νο και τις τεχνικές του ιαπωνικού φλάουτου shakuhachi, ο συνθέτης παντρεύει στοιχεία της ιαπωνικής μουσικής με το δυτικό (κλασικό) φλάουτο. Ο συνδυασμός ανατολικών και δυτικών στοιχείων εντείνεται από τη χρήση ποιητικών στίχων του Shizo Takiguchi (συλλογή ”Χειροποίητες παροιμίες”), που ο φλαουτίστας ενσωματώνει μέσα στο μουσικό κείμενο μιλώντας σε γαλλικά και αγγλικά: ”Qui va la? Qui que tu sois, parle, transparence!/Who goes there? Speak, transparence, whoever you are!” (Ποιος είναι εκεί; Μίλα, διαφάνεια, όποιος και να είσαι!)

Fergus Currie
Το Aίνιγμα της Σφίγγας (The Riddle of the Sphynx), 2018
για άλτο φλάουτο & κοντραμπάσο   Α’ εκτέλεση

Εμπνευσμένος από το έργο του Τακεμίτσου, αλλά και από το δράμα του σοφόκλειου Οιδίποδα, ο συνθέτης και κοντραμπασίστας Φέργκους Κιούρι έγραψε το ”Αίνιγμα της Σφίγγας” με αφορμή τα Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά στο Θέατρο Κεφαλληνίας. Η ιστορία του Βασιλιά Οιδίποδα (Αίνιγμα Σφίγγας, πατροκτονία, αιμομιξία με τη μητέρα-βασίλισσα, τύφλωση, αναμέτρηση με τις Ερινύες, άλσος Ευμενιδών) ξετυλίγεται σε ένα τετράλεπτο μουσικής για άλτο φλάουτο και κοντραμπάσο, όπου -όπως στον Τακεμίτσου- το ρυθμικό στοιχείο δεν ορίζεται αυστηρά, αλλά οι ερμηνευτές καλούνται να διαμορφώσουν τις φράσεις τους αντιδρώντας ο ένας στο άκουσμα του άλλου.

Johann Sebastian Bach
Sarabande & Courante, από την Παρτίτα σε Λα ελάσσονα BWV1013 για φλάουτο
Air, από την ορχηστρική Σουίτα αρ.3 BWV1068, σε διασκ. φλάουτο & κοντραμπάσο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ναταλία Γεράκη

Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία, συγκινεί το κοινό με τις γεμάτες ζωντάνια ερμηνείες και το ξεχωριστό προσωπικό της ύφος. Είναι τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Springiersbacher Meisterkurse/Γερμανία, Adams European Flute Center/Ολλανδία, International Forum for Flute und Piano/Λουξεμβούργο, Deutscher Tonkünstlerverband Instrumentenkurse/Γερμανία, Semaine de la Francophonie Lusaka/Ζάμπια, Master Class Universidad Mayor Santiago/Χιλή). Διδάσκει Μεθoδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής & Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης και είναι καθηγήτρια φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών. Ως μουσικός ορχήστρας συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα Δωματίου της Βυρτεμβέργης, την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης και υπήρξε κορυφαία Α΄ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το Τρίτο Πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου. Κυκλοφορούν 2 δισκογραφικές δουλειές της: Terra e Aria με έργα για φλάουτο και άρπα (Spektral Records) και CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia/Μικρή Άρκτος). Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, Δίπλωμα φλάουτου με το πρώτο βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (Staatliche Hochschule für Musik & Darstellende Kunst Stuttgart, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του ΙΚΥ.  www.nataliagerakis.com

Fergus Currie

O Fergus Currie γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και σπούδασε σύνθεση και κοντραμπάσο στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου στις τάξεις των Ρόμπιν Μακγί και τον Νικ Ίγκμαν. Ως κοντραμπασίστας συνεργάστηκε με την BBC Scottish Symphony Orchestra και τη City of London Chamber Orchestra. Υπήρξε μέλος της Καμεράτας – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και σήμερα τελεί κορυφαίος Β’ στα κοντραμπάσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως νέος συνθέτης βραβεύτηκε για τα έργα του με το 1ο βραβείο στο Patron’s Fund RASMD και το 2o βραβείο στο Glasogow International Competition. Συνθέσεις και ενορχηστρώσεις του παίζονται συχνά διεθνώς. Τα σημαντικότερα έργα του για έγχορδα, η «Σερενάτα για έγχορδα» και η «Sinfonietta», κυκλοφορούν σε CD με τη London Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Christopher Warren-Green. Επίσης δραστηριοποιείται ως μαέστρος και έχει διευθύνει διαφορετικά είδη μουσικών συνόλων, από την big band της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μέχρι την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας.


Διαβάστε επίσης: 

Κυριακάτικα μουσικά πρωινά στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας – Β’ Σκηνή