Τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής φύσης παρουσιάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συνολικά 42 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον τρίτο κατά σειρά πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 – Click στη φύση». Οι 42 φωτογραφίες που ξεχώρισαν ανέδειξαν την ομορφιά των περιοχών Natura 2000 της χώρας μας, δίνοντάς μας μια ανεκτίμητη ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες ορισμένων πολύ ιδιαίτερων, μοναδικών στιγμών από τη φύση και τη ζωή που «κρύβει» μέσα της.
Ο φωτογραφικός διαγωνισμός υλοποιήθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 ΝATURA, όπου το WWF Ελλάς και το Περιοδικό «Φωτογράφος», σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, κάλεσαν για τρίτη συνεχή χρονιά επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους να αναδείξουν τη σπάνια ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας, των περιοχών Natura 2000.
Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, έχοντας παράλληλα ως στόχο την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Ο μοναδικός διαγωνισμός αποκλειστικά για τις 446 περιοχές Natura της χώρας, ο οποίος φέτος είχε νέες θεματικές και μεγαλύτερη διάρκεια, συγκέντρωσε φέτος πάνω από 1.000 συμμετοχές. Νέα πρόσωπα στην κριτική επιτροπή και ανανεωμένες ενότητες κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον της φωτογραφικής κοινότητας της χώρας μας, η οποία εμπιστεύτηκε στον διαγωνισμό, μέσα από φωτογραφίες πολύ υψηλού ποιοτικού επιπέδου, μερικές από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της ελληνικής φύσης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι του διαγωνισμού ανεβήκαμε στις κορυφές του Ταΰγετου, ψαρέψαμε ξημερώματα στη Λίμνη της Καστοριάς, κολυμπήσαμε στην παραλία της Πλατιάς Άμμου στην Κεφαλονιά και θαυμάσαμε τη γεωμετρία των βράχων στα Μετέωρα. Άγριες μέλισσες, κίτρινοι κρίνοι, πεταλούδες, όρνια, αργυροπελεκάνοι και αλκυόνες είναι μόνο μερικά από τα είδη που βρέθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό και μας έκαναν να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της φύσης.
Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις (πτηνά-ζώα-φυτά, νερά και θάλασσες, άνθρωπος και φύση και φυσικό τοπίο) και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο. Φέτος για πρώτη χρονιά εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές των τεσσάρων κατηγοριών, υπήρχε και ξεχωριστό βραβείο για νέους φωτογράφους, ηλικίας από 18 έως 25 ετών. Το «Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ» έδωσε την ευκαιρία στους νέους φωτογράφους να διεκδικήσουν τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Οι νικητές
Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία «Πτηνά – Ζώα – Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Λάμπρο Λογοθέτη, το 2ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή και το 3ο βραβείο στον Παναγιώτη Δαλαγιώργο. Στην κατηγορία «Νερά & Θάλασσες» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Μάτσικα, το 2ο στον Κωνσταντίνο Μιχαήλ και το 3ο στον Χρήστο Βασιλειάδη. Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Φώτη Καφέτση, το 2ο βραβείο στον Ανδρέα Μάρκου, και το 3ο βραβείο στον Ζήση Ζηκούλη. Στην κατηγορία «Φυσικό Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Σταύρο Λαμπράκη και το 3ο στον Αθανάσιο Χριστάνα. Τέλος το Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ απονεμήθηκε στον Βασίλη Πασταπά, στον Αλεξάντερ Φράνσις Χάργκρεϊβ και στον Δημήτρη Λούκα.
Διαδικτυακή 3D φωτογραφική έκθεση
Μπορείτε να δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» στην διαδικτυακή μας 3D έκθεση (εδώ), να βρεθείτε σε μαγευτικά φυσικά τοπία, καθώς και να συναντήσετε αργυροπελεκάνους, γύπες, κιρκινέζια σε απολαυστικές πόζες και σε απόσταση αναπνοής.
Λίγα λόγια για το έργο LIFE-IP 4 NATURA
Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.
Photo Credit: © Πάνος Λασκαράκης