Στο πλαίσιο του Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Dance Days 2015 στα Χανιά, θα παρουσιαστούν τη Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το Nature του Γιάννη Καρούνη και το Autogoal της Σοφίας Μαυραγάνη.
Saltator Physical Dance Group (Greece), Nature
Διάρκεια: 25 λεπτά
Περφόρμερ, Χορογράφος: Giannis Karounis
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μουσική: Nikos Petavridis
Nature
Η γενική αντίληψη που κυριάρχησε σε πολλές κοινωνίες κατά το παρελθόν, ήταν ότι η φύση είναι μια αμετάβλητη πραγματικότητα που καθορίζει την ζωή του ανθρώπου. Μπροστά στην αξεπέραστη υπεροχή της, ο άνθρωπος δεν μπορούσε να επιδιώξει να την προσαρμόσει σε αξιόλογο βαθμό στις ανάγκες του, αλλά όφειλε ο ίδιος να προσαρμοστεί σε αυτήν. Ο άνθρωπος του εικοστού αιώνα γινόταν διαρκώς πιο επιθετικός απέναντι στη φύση θέλοντας να της αποσπάσει τα μυστικά της, να εκμεταλλευτεί τους πόρους της και να δαμάσει τις πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις της.
Ο άνθρωπος πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του να γίνει κυρίαρχος, όχι μόνο του πλανήτη, αλλά και του σύμπαντος.
Η ευθύνη μου αγκαλιάζει όχι μόνο τους ανθρώπους του «τώρα», αλλά και εκείνους του «αύριο» εκείνους που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί. Η ευθύνη μου είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στην ελευθερία που έχω ως άνθρωπος και την εγγενή, δηλαδή την έμφυτη αξία, μιας πραγματικότητας ζώσας, η οποία αξιώνει από εμένα να της επιτρέψω να συνεχίσει να υπάρχει.
C.V. Giannis Karounis
Ο Γιάννης Καρούνης σπούδασε χορό στο Jacob’s Pillow Dance School: υπότροφος (Μασαχουσέτη, Αμερική). Υπήρξε ακροατής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκης Κονταξάκη». Συνεργάστηκε με τους: Ε.Λ.Σ, Hellenic Dance Company, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Γκάζι, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού – Κορέα-Σεούλ, στο XVII Festival International de Danza Contemporanea (Μεξικό), Φεστιβάλ Αθηνών, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.Είναι ιδρυτικό μέλος του Athens Video Dance Project, Dancetheater.gr, workinProgress Dance Project, with2feetDancefestival και του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού Saltator και έχει χορογραφήσει τα εξής έργα: Nature, Near, Daylight, Ακατάλληλα πρόσωπα-Ρακοσυλλέκτες, Εφτάπετρο, Orbital.
C.V. Saltator Physical Dance Group
Η ομάδα Saltator επιλέγει ως μέσο έκφρασης την τέχνη του χορού. Δημιουργήθηκε βασισμένη στην ανάγκη συνύπαρξης ανθρώπων που έχουν κοινό κώδικα επικοινωνίας την κίνηση, η οποία δεν απευθύνεται στον «χορευτή», αλλά στον άνθρωπο που χορεύει. Αντιλαμβανόμαστε το χορό σαν ένα μέσο προβολής και έκθεσης συναισθημάτων με το οποίο το σώμα οδηγείται σε ένα ταξίδι με σκοπό τη διαδρομή. Η μουσική που χρησιμοποιούμε είναι πρωτότυπες συνθέσεις καλλιτεχνών που δημιουργούνται ταυτόχρονα με τη χορογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις και όταν αυτό είναι τεχνικά εφικτό η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά επί σκηνής. Η ομάδα Saltator ανήκει στη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία Team Progressive που ασχολείται αποκλείστηκα με το χορό. Διοργανώνουμε τo Athens Video Dance Project, ένα ετήσιο διεθνές φεστιβάλ video dance, παραστάσεων και ταινιών χορού, και έχουμε δημιουργήσει το Dancetheater.gr έναν διαδικτυακό τόπο όπου αναρτώνται παραστάσεις, μαθήματα, σεμινάρια, ακροάσεις, μικρές αγγελίες και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με το χορό.
Fingersix (Greece), Autogoal
Διάρκεια: 20 Λεπτά
Ιδέα, Χορογραφία: Sofia Mavragani
Περφόρμανς και συνδημιουργία: Tadeu Liesenfeld, Drosos Skotis
Autogoal
Η παράσταση Autogoal καταπιάνεται με αυτοσαρκασμό και σπιρτάδα με το θέμα της σχέσης αθλητή-προπονητή. Ποιός έχει το πάνω χέρι; Μέσα από την έννοια του παιχνιδιού, κινητήριας δύναμης του πολιτισμού, η θεατρική σύμβαση πότε επικυρώνεται και πότε ακυρώνεται, το σοβαρό επικαλύπτει το αστείο και τούμπαλιν, και εντέλει το ίδιο το παιχνίδι αυτο-βραβεύεται ως νικητής.
H παράσταση autogoal παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του θεάτρου Εμπρός στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Perfect Massin Studio και στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
C.V. Σοφία Μαυραγάνη [Fingersix]
Aθήνα 1978. Σπούδασε χορογραφία/dance making στο ArtEZ University of Arts (EDDC) Arnhem/Ολλανδία (2001-2005) και Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996-2000). Μαζί με τους καλλιτέχνες: Melina Seldes / Αργεντινή, Marta Navaridas / Ισπανία, Danielle ES Brown /Η.Π.Α., Alessio Castelacci / Ιταλία, απόφοιτους του τμήματος της Ακαδημίας Χορού του Arnhem, συνδημιούργησαν το διεθνές καλλιτεχνικό δίκτυο FINGERSIX (www.fingersix.com). Ένα πλαίσιο ανεξάρτητης δράσης που συνδέει διαφορετικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ταυτότητες κάτω από το κοινό όραμα της δημιουργίας, της επικοινωνίας και της διαρκούς ανάγκης εξέλιξης στο χώρο των παραστατικών τεχνών. Συνεπείς στους στόχους διεύρυνσης του δικτύου, το 2005 ιδρύεται στην Ελλάδα, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “FINGERSIX/athens”. Το ελληνικό παρακλάδι του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου fingersix. Μια ομάδα με στόχο την έρευνα και διάδοση των παραστατικών τεχνών μέσω της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δημιουργίας και παραγωγής παραστάσεων που προκαλούν τους συντελεστές τους: ερμηνευτές, δημιουργούς, θεατές.
Οι χορευτικές παραστάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις της ομάδας εστιάζουν στη διαπολιτισμική επικοινωνία, κατανόηση και ανταλλαγή. H Σοφία Μαυραγάνη έχει χορογραφήσει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω έργα που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό: “autogoal”/ 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, “Mind the map” και “Incorrect me”, παραγωγές που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, “M” dancetheatre solo που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία, Ισπανία και Αργεντινή, “BeBeBomb”/ ΚΘΒΕ, “η σιωπή του παπαγάλου”/ΜΙR festival.Από το 2010, συνδιοργανώνει με την ομάδα amorphy τις βραδιές αυτοσχεδιασμού DoBeDOBEDO με τη συμμετοχή κάθε χρονιά πάνω από 70 καλλιτεχνών. Το 2012 το DoBeDOBEDO φιλοξενήθηκε από το18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών μοντέλων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πειραματικό μεταμεσονύχτιο σεμινάριο “OUT OFORDER” και το ερευνητικό πρόγραμμα playfor4 και playforPLACE που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. (K3-Kampnagel/Αμβούργο, Garage Performing Arts Center/Κέρκυρα, CAtiand TAL common space/Κωνσταντινούπολη, espacio LEM/Μπουένος Άιρες, Tanzfabrik και HZT/Βερολίνο, Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν /Αθήνα, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων/Θεσσαλονίκη κ.α.). Διδάσκει χορογραφία στην νεοσύστατη Επαγγελματική Σχολή Χορού “ΑΚΤΙΝΑ”.