Νέα ελεύθερη διαδικτυακή συλλογή με πάνω από 1.000 έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Η δημιουργία της ψηφιακής συλλογής vangoghworldwide.org ξεκίνησε από το Van Gogh Museum και σήμερα σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του Βαν Γκογκ προσφέρονται ελεύθερα στον κόσμο για να τα απολαύσει από την ασφάλεια του σπιτικού του.

Η Ολλανδία, όπως και η χώρα μας αλλά και σχεδόν όλη η Ευρώπη, επιστρέφει σε νέο εγκλεισμό λόγω έξαρσης της μετάδοσης της Covid-19 και μια ομάδα ολλανδικών μουσείων εγκαινίασε το εγχείρημα να φέρει στο «έγκλειστο» κοινό τα έργα φημισμένων ζωγράφων. Προτεραιότητα δόθηκε στον Βίνσεντ βαν Γκογκ, έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους ζωγράφους παγκοσμίως και το πρότζεκτ «Van Gogh Worldwide» παρουσιάζει μια ψηφιακή συλλογή περισσότερων από 1.000 αριστουργημάτων του καλλιτέχνη.

Η δημιουργία της ψηφιακής συλλογής vangoghworldwide.org ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από το Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ και σήμερα σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του Βαν Γκογκ προσφέρονται – με σχολιασμό από ειδικούς – στον κόσμο να τα απολαύσει από την ασφάλεια του σπιτικού του.

“Self-Portrait” by Vincent van Gogh, 1887, Art Institute of Chicago. (Photo: Wikimedia Commons [Public domain])
Ο Βαν Γκογκ έζησε από το 1853 ως το 1890, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των διάσημων έργων του ολοκληρώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του. Στην ψηφιακή συλλογή είναι πλέον σε κοινή θέα πολλές από τις 860 ελαιογραφίες του. Αλλά ο Βαν Γκογκ ήταν, επιπλέον, και γόνιμος σκιτσογράφος και πολλά από τα σκίτσα του είναι διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες στο «Van Gogh Worldwide» επιτρέπουν εις βάθος ματιά στον δημιουργό και τα δημιουργήματά του. Δίνονται επίσης πληροφορίες για τα μουσεία στα οποία στεγάζονται, όπως λεπτομέρειες αποκατάστασης των έργων, φωτογραφίες του πίσω μέρους των έργων και άλλες λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει τα έργα που υπάρχουν στα μουσεία της Ολλανδίας: Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum, Netherlands Institute for Art History και Museum Boijmans Van Beuningen. Μελλοντικός στόχος του εγχειρήματος είναι να συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων και πολλά άλλα έργα του Βαν Γκογκ που βρίσκονται σε μουσεία σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη.

“The Church in Auvers sur Oise, View from the Chevet” by Vincent van Gogh, June 1890, Musée d’Orsay. (Photo: Wikimedia Commons [Public domain])
“Worn Out” by Vincent van Gogh, November 1882, Van Gogh Museum. (Photo: Wikimedia Commons [Public domain])
“Olive Trees with the Alpilles in the Background” by Vincent van Gogh, June 1889, Museum of Modern Art. (Photo: Wikimedia Commons [Public domain])
 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ