Η Αναστασία Ρίζου, στο πρώτο της μυθιστόρημα, χτίζει μια σύνθετη ιστορία, όπου το στοιχείο της πλοκής του αστυνομικού μυθιστορήματος συνδυάζεται με την εμβάθυνση στους χαρακτήρες. Η ιστορία του φόνου της Μυρτώς λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως θρυαλλίδα για να εκφράσουν οι ήρωες τους πνευματικούς τους προβληματισμούς.

Σύνοψη

Σαμοθράκη, καλοκαίρι. Στο μοναχικό αυτό νησί, όπου τα αρχαία μυστήρια λες και έχουν διαποτίσει την ξεχωριστή του φύση, ο φόνος μιας νεαρής αρχαιολόγου, της Μυρτώς, γίνεται αφορμή για να συναντηθεί η τροχιά της ζωής διαφορετικών ανθρώπων, που η μοίρα τους θα σφραγιστεί στο εξής ανεξίτηλα.

Η φίλη της Μυρτώς, η Άλκηστη, επίσης αρχαιολόγος, φτάνει στο νησί για τον ύστατο αποχαιρετισμό, και θα συναντήσει τους ανθρώπους που είχαν συνδεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαζί της. Ανάμεσά τους είναι ο Μάρκος, ένας νεαρός αστρονόμος, και ο αδελφός του ο Ορφέας, αλλά και ο αστυνόμος Αχιλλέας Αλιφέρης, που προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο της δολοφονίας. Το νησί το αναστατώνει παράλληλα η άφιξη ενός αρχαιολάτρη Ολλανδού μεγιστάνα, στο πρόσωπο του οποίου ο δήμαρχος βλέπει έναν μελλοντικό επενδυτή που θα αλλάξει τις τύχες του νησιού.

Τα γεγονότα και τα συναισθήματα πλέκουν αναπάντεχα, με φόντο το νησί που, σαν άλλος πρωταγωνιστής, παρακολουθεί το εφήμερο παιχνίδι της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων συναισθημάτων. Η πορεία προς τη λύση του μυστηρίου είναι συνάμα για τους πρωταγωνιστές και ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αναστασία Ρίζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας και του ΠΜΣ Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στον πολιτιστικό κλάδο και κατά περιόδους έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 2016 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους “Η Άλλη”. Ασχολείται με τη συγγραφή, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το “Νεφέλωμα της Χίμαιρας”, που δημιουργήθηκε την πενταετία 2007-2012, είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.


–> Θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο; Μπορείς να το βρεις, ΕΔΩ