Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι της Βραζιλίας στην Αθήνα, την Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018, και ώρα 19:00.
Η Άλκηστις Μιχαηλίδου (γ. 1959), ελληνίδα ζωγράφος, θαυμάζει τον Νέυ Ματογκρόσο (γ. 1941), κορυφαίο τραγουδιστή, σκηνοθέτη και ηθοποιό της Βραζιλίας, μία κοινωνικά επαναστατική και μοναχικά ανατρεπτική προσωπικότητα με προκλητικά καλλιτεχνική συμπεριφορά. Συγκινείται από τη σκηνική του παρουσία που ενσωματώνει στοιχεία από πρωτόγονες φυλές, την άγρια φύση και τον χώρο της φαντασίας, μέσω των οποίων διαμαρτύρεται για τον αυταρχισμό της δικτατορίας και την απανθρωπιά του φασισμού, αμφισβητεί τα κλισέ, τους καθιερωμένους τρόπους και την κοινωνικά ορθή συμπεριφορά των φύλων, υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, και δίδει ένα δικό του μήνυμα ζωής – αυτό της ελευθερίας, της παραδοχής αυτού που πραγματικά κάποιος είναι, της απλότητας και της αλήθειας που νοηματοδοτεί τη ζωή και της δίνει ουσία.
Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στον κορυφαίο βραζιλιάνο καλλιτέχνη. Ο Νέυ αποδίδεται υβριδικά μέσα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, και οι πτυχές της προσωπικότητας του αναδεικνύονται μέσα από μία σειρά υφολογικών μείξεων αρχαίας τοιχογραφίας, κόμικ, εξπρεσσιονισμού, παιδικής ζωγραφικής και διαφορετικών βαθμών παραστατικότητας. Η ζωγράφος, με επίκεντρο τον πολύμορφο Νέυ, αναζητά τον διάλογο διαφορετικών εποχών και πολιτισμών, μέσα από την τέχνη τους, συνδυάζοντας εικόνες δικές του με αυτές της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής.
Ο Δρ Ρογκάκος σημειώνει για την έκθεση: «Για τη Μιχαηλίδου ο Νέυ είναι μία εμβληματική φιγούρα, ένας άνθρωπος-σύμβολο για την ελευθερία, και ένας μοναχικός επαναστάτης που, μέσω της τέχνης, διεκδίκησε ατομικές ελευθερίες. Ελευθερώνει αληθινά και υπερασπίζεται με τόλμη ό,τι πιο αληθινό και γνήσιο έχει ο άνθρωπος εντός του. Έχει αυτεπίβλητες αρχές και υψηλή αίσθηση του δικαίου. Με αυτή τη βάση έκανε τη ζωή και τη τέχνη του μία αδιάσπαστη ενότητα. Έχει μία ικανότητα να αλληλεπιδρά με το κοινό, ακόμα και διαφορετικής κουλτούρας και γλώσσας, και να εισδύει στην ψυχολογία του.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Μιχαηλίδου αναγνωρίζει, “χωρίς να γνωρίζω αυτόν ή τη γλώσσα του μπορούσα να αισθανθώ όλα τα μηνύματά του, να επιδρούν αργά εντός μου». Τόσο δυνατή και ξεκάθαρη είναι η τέχνη του. Επιπλέον, με την ικανότητά του της μεταμφίεσης και μεταμόρφωσης, αφύπνισε εντός της αρχετυπικές εικόνες. Προκειμένου να τις αποδώσει, κατέφυγε σε στοιχεία της μυθολογίας, επηρεασμένα και από τις αναγνώσεις της του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ και τις συζητήσεις της με τον φίλο της Νίκο Δούκα. Έτσι προέκυψε η σειρά ζωγραφικών έργων της για τον Νέυ, από μία επιθυμία να υμνήσει ζωγραφικά αυτό που θαυμάζει.»
Ο Δρ Ρογκάκος σημειώνει για το έργο της ζωγράφου: «Η Μιχαηλίδου, εν γνώσει του ότι έχουν γίνει τα πάντα στις εικαστικές τέχνες, έθεσε στον εαυτό της την πρόκληση να ανανεώσει τη ζωγραφική της με μία σύνθεση των διαφορετικών υφών, παλαιών και νέων, με οικειοποίηση των χαρακτηριστικών τους και με την αναθεώρηση πολλών από τα διδάγματα της ζωγραφικής. Με αυτές τις μείξεις υφών εκφράζει μία ατέρμονη ελευθερία βασιζόμενη στην εμπειρία και εφαρμογή της ιστορίας της τέχνης.
Ένα νευρικό σχέδιο, μία διαρκής παραβίαση ρυθμού και ύφους, μία συνεχής ασυνέχεια, την απασχολεί στις περισσότερες συνθέσεις της και χαρακτηρίζει τα έργα της, κατά περιόδους ειδωμένα άλλοτε φορμαλιστικά και άλλοτε εννοιολογικά. Εργάστηκε με άβολα υλικά, παράλλαξε τη συνηθισμένη της πινελιά, για να εξαναγκάσει τον εαυτό της σε ανατροπές, με αίτημα την αρμονία της αισθητικής ανομοιογένειας.»
Μέσα από 33 έργα της, η Μιχαηλίδου προσφέρει στον θεατή μία υπέροχη ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος την απαράμιλλα χαρισματική προσωπικότητα του Νέυ, και την ασυνήθιστα ευρεία, ποικίλομορφη και αυθεντική προσφορά του. Τα έργα διακρίνονται σε έξι ενότητες: 1) Φαντασιακή Βιογραφία του Νέυ· 2) Προσωπική Μυθολογία για τον Νέυ· 3) Ερμηνευμένες Πτυχές του Χαρακτήρα του Νέυ στη Ζωή και την Τέχνη· 4) Σκηνική Παρουσία· 5) Ιστορία της Μάσκας του Νέυ· και 6) Διανοητικότητα και Πνευματικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νέυ Ματογκρόσο θα είναι παρών στα εγκαίνια της έκθεσης.