Νίκος Κόνιαρης – «Γιατί κλαις, μαμά;»: Έκθεση στην genesis gallery

Η genesis gallery παρουσιάζει την τελευταία έκθεση της περιόδου 2023 – 2024, «Γιατί κλαις, μαμά;», του Νίκου Κόνιαρη.

Η genesis gallery του Γιώργου Τζάνερη εγκαινιάζει την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, τη συνεργασία της με τον Νίκο Κόνιαρη παρουσιάζοντας την έκθεση ζωγραφικής της με τίτλο «Γιατί κλαις, μαμά;».

Στην έκθεση «Γιατί κλαις, μαμά;» παρουσιάζονται έργα του εικαστικού Νίκου Κόνιαρη, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν με σκοπό να εικονογραφήσουν το ομώνυμο βιβλίο – «ύμνος» για τη γυναίκα, της συγγραφέως Εύης Ανδριώτη, σε εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Οι εικόνες του περιγραφικές και συμβολικές αποκαλύπτουν συναισθήματα, εκμυστηρεύονται πανάρχαια μυστικά και πάμπολλες ενδόμυχες σκέψεις, ενώ ανοίγουν διάπλατα διόδους για πρωτοφανείς συλλογισμούς. Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από τα έργα του, μορφοποιεί αλήθειες, αλήθειες ανείπωτες και ειπωμένες, αλήθειες πικρές και γλυκές, γιατί αναπαριστά τον κόσμο των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

Η εικαστική γραφή του είναι λιτή και κυριολεκτική, πότε συγκινητική, πότε σκληρή, άλλοτε τονίζει την απέραντη χαρά, άλλοτε την απώλεια, τον φόβο του πολέμου και τον πόνο και άλλοτε την αναπόφευκτη χαρμολύπη. Η ρεαλιστική απόδοση και οι εικονογραφικές απουσίες είναι επιλεκτικές. Δε διστάζει να γίνεται λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετικός και η πινελιά του να μετατρέπεται από ρομαντική σε εξπρεσιονιστική. Η πρόθεσή του είναι κάθε έργο να είναι αυτοτελές, αλλά να συνάδει και στο σύνολο.

Περιγράφει «ζωντανά» στις ζωγραφικές του δημιουργίες τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τις εκδοχές της υπόστασής της μαζί με τη θηλυκή δύναμη, τη γυναικεία ευαισθησία, την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της, τους καθορισμένους ρόλους της, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τη συναισθηματική υπεροχή. Εικονογραφεί το πάσχων σώμα και άυλες πτυχές, όπως την αυτοθυσία, τον πόνο, την προσμονή, την αναμονή, την υπομονή, την απελπισία, το σθένος, τη χαρά.

Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από την τέχνη του δίνει μαθήματα ζωής και εξυμνεί τη γυναίκα από κάθε πλευρά με την έντονα συναισθηματική εικονογράφησή του.

-Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA και του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Νίκος Κόνιαρης – Bio:

Ο Νίκος Κόνιαρης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήρι της Ρένας Παπασπύρου και σκηνογραφία με το Γιώργο Ζιάκα. Παρακολούθησε μαθήματα ως ακροατής στις Σχολές Καλών Τεχνών της Μαδρίτης και της Στουτγάρδης, καθώς επίσης και το σεμινάριο της σκηνογράφου Μαρίας Χανιωτάκη.

Υπήρξε υπεύθυνος του θεάτρου «Εμπρός» για την περίοδο 2000- 2006. Ήταν σκηνογράφος της θεατρικής ομάδας «ΟΜΜΑ studio” για σειρά ετών. Συνεχίζει να δουλεύει σαν σκηνογράφος σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Επίσης, έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής το 2001 , το 2002, το 2013, το 2015 και το 2019 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με την “ARTOGETHER- Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία” πρώην “VSA Hellas”, με το «Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης» και την “Merso artschool”. Εργάστηκε ως ζωγράφος- animator για την ταινία (υποψήφια για Oscar καλύτερης animation ταινίας 2018) “Loving Vincent” των Dorota Kobiela και Hugh Welchman.

Το 2019 ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης «Ταξιδεύοντας την Τέχνη»(25 εικαστικοί με αναπηρία, 25 λογοτέχνες, 5 πόλεις) της Artogether- Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία, στο Ιστορικό Αρχείο και σε τέσσερα Μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Καταχωρήσεις έργων του υπάρχουν σε εκδόσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης και στην Πινακοθήκη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης “Γεώργιος Μπουζιάνης”.

Ατομικές εκθέσεις:

· 2019, Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, “Κτίριο 1- Το ατελιέ”, Νίκος Κόνιαρης | Εμιλία Ξανθοπούλου
· 2015, Αίθουσα Τέχνης «ena», «Ψ».
· 2013, Αίθουσα Πολύτροπον, Καλαμάτα και Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης , «Τόποι Μεσσηνίας».
· 2002, Αίθουσες Τέχνης Artower Agora, Gallery Clio.
· 2001, Αίθουσες Τέχνης Δήμου Αθηναίων (πρώην γκαλερί Ωρα), Ξενοφώντος 7.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ