Νίκος Παπαδογιώργος – The Art of Song: Διαδικτυακή συναυλία από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Με τη συναυλία Νίκος Παπαδογιώργος: The Art of Song, συνεχίζονται οι Live Streaming μεταδόσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρο Ηρακλείου.

Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας Νίκος Παπαδογιώργος, παρουσιάζει μία επιλογή των τραγουδιών που συνέθεσε στην περίοδο των οχτώ τελευταίων ετών, μια περίοδο κατά την οποία εστιάζει ιδιαίτερα στην φόρμα του τραγουδιού.

Συμπράττοντας με ένα σύνολο επιφανών μουσικών, ο συνθέτης ερευνά την μελοποίηση της ελληνικής ποίησης και του ελληνικού στίχου μέσω της δημιουργίας τραγουδιών στα οποία συνδυάζονται η ελληνική, αλλά και ευρύτερα η μουσική παράδοση της Μεσογείου, με τον αρμονικό πλούτο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής (κλασικής και τζαζ).

Επιπλέον, επιχειρεί μία δημιουργική αναδίφηση στην μελοποίηση της αγγλικής ποίησης, της περιόδου 1850-1950, συνθέτοντας τραγούδια που εντάσσονται στην ευρύτερη παράδοση του Art Song.

«Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε συνοπτικά το υλικό αυτό, ο όρος “φωνητική μουσική δωματίου” θα ήταν ίσως ο καταλληλότερος» πληροφορεί ο συνθέτης. Στα τραγούδια αυτά, βρίσκει κανείς όχι απλά ένα πάντρεμα διαφορετικών μουσικών στοιχείων που, αν και “κουμπώνουν” μεταξύ τους, παραμένουν διακριτά, αλλά μια πλήρη αφομοίωση διαφορετικών επιρροών, που δημιουργεί μια συγκεκριμένη αισθητική και στιλιστική πρόταση – μία πρόταση που ολοκληρώνεται μέσα από την λεπτοδουλεμένη και ευρηματική ενορχήστρωση και η οποία φέρει συνολικά, ξεκάθαρη, την προσωπική σφραγίδα του συνθέτη.

Με τον Νίκο Παπαδογιώργο στο πιάνο, ερμηνεύουν στο τραγούδι οι εξαιρετικές Νεφέλη Φασούλη και Άννυ Φασσέα, καθώς και οι μουσικοί Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα), Ευάγγελος Κατσαρέλης (τρομπέτα & φλικόρνο), Δήμητρα Χανιαλάκη (φλάουτο & άλτο φλάουτο) και Γιώργος Ντάνης (κοντραμπάσο).

Πρόγραμμα

-Νίκος Παπαδογιώργος: Love and the butterfly | Ποίηση: Alice Dunbar Nelson (1875-1935)

-Νίκος Παπαδογιώργος: The sad mother | Ποίηση: Gabriela Mistral (1889-1957)

-Νίκος Παπαδογιώργος: The other side of the mirror | Ποίηση: Mary Elizabeth Coleridge (1861-1907)

-Νίκος Παπαδογιώργος: The dove descending | Ποίηση: Tomas Sterns Eliot (1888-1965)

-Νίκος Παπαδογιώργος: Psaume 133 | Από το Βιβλίο των Ψαλμών, μέρος των οποίων έγραψε σε εβραϊκά ο βασιλιάς Δαβίδ. Σε ποιητική μορφή στην γαλλική γλώσσα, τους Ψαλμούς μετέφρασε ο Théodore de Bèze (1519-1605) και μετέφερε σε σύγχρονα γαλλικά ο Marc-François Gonin (1921-2004)

-Νίκος Παπαδογιώργος: The seed-shop | Ποίηση: Muriel Stuart (1885-1967)

-Νίκος Παπαδογιώργος: Τραγουδώ για την θάλασσα | Ποίηση: Ανθή Μητροπέτρου

-Νίκος Παπαδογιώργος: Αλεξάνδρεια | Στίχοι: Γιώργος Γκώνιας

-Νίκος Παπαδογιώργος: Καλλιστώ | Στίχοι: Αριάδνη Λαδά

-Νίκος Παπαδογιώργος: Το σταυροδρόμι | Στίχοι: Γιώργος Γκώνιας

-Νίκος Παπαδογιώργος: Για μια στιγμή | Στίχοι: Ανθή Μητροπέτρου

-Νίκος Παπαδογιώργος: Το παραμύθι του φωτός | Στίχοι: Σταύρος Σταυρίδης

Βιογραφικά ερμηνευτών

Νίκος Παπαδογιώργος | συνθέτης, ενορχηστρωτής, πιανίστας

Ο Νίκος Παπαδογιώργος είναι βραβευμένος συνθέτης – Β΄ βραβείο στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2013) – ενορχηστρωτής και πιανίστας.

Ως συνθέτης, έχει γράψει μουσική για εικόνα (ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, διαφημιστικά σποτ, εταιρικά videos κ.ά.), μουσική για θέατρο, για μουσικά παραμύθια καθώς και για CDs που συνοδεύουν εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, μουσική για δημόσια events, έργα για πιάνο κ.ά. Το 2012 άρχισε να εστιάζει στην φόρμα του τραγουδιού, δουλεύοντας σε βάθος για την σύνθεση τραγουδιών στα οποία παντρεύονται δημιουργικά η Ελληνική και, ευρύτερα, μεσογειακή μελωδική παράδοση, με την αρμονία της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής (κλασικής και τζαζ).

Καρπός αυτής της εργασίας είναι ένας σεβαστός αριθμός τραγουδιών, εννέα εκ των οποίων αποτέλεσαν το υλικό του πρώτου του προσωπικού δίσκου με τίτλο “Σταυροδρόμι”, ο οποίος εκδόθηκε το 2017.

Το 2015 και το 2016, έγραψε μουσική για τα projects που διοργάνωσε το Ελληνικό Σχέδιο, σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, “Νέοι συνθέτες μελοποιούν Έλληνες ποιητές” και “Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά”, ενώ τραγούδια του έδωσαν το έναυσμα για την γέννηση των μουσικοθεατρικών παραστάσεων “16 Καθρέφτες” και “Η Αρχή χωρίς το Τέλος”, που παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Μάιος 2016 και Ιανουάριος 2017).

Ως ενορχηστρωτής, έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με πολλά μικρότερα σύνολα αλλά και διάφορους τραγουδοποιούς που του εμπιστεύτηκαν την ενορχήστρωση των τραγουδιών τους. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ηχογράφησε μια επιλογή συνθέσεών του, για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, έπειτα από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, κου Γιώργου Αραβίδη.

Τα τελευταία χρόνια εστιάζει ιδιαίτερα στην μελοποίηση αγγλόφωνης και ελληνικής ποίησης της περιόδου 1850-1950 (T. S. Eliot, W. B. Yates, G. M. Hopkins, G. Mistral, Γ. Βιζυηνός κ.ά.). Ο καρπός αυτής της εργασίας, θα αποτελέσει το υλικό της δεύτερης προσωπικής του δισκογραφικής δουλειάς, η οποία προγραμματίζεται να εκδοθεί στο άμεσο μέλλον.

Νεφέλη Φασούλη | τραγούδι

Η Νεφέλη Φασούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην ηλικία των έξι χρονών ξεκίνησε σπουδές κλασικού βιολιού. Το 2013 αποφοίτησε από το Λύκειο με άριστα και εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα ξεκίνησε τις σπουδές της στο ωδείο Atheneaum, στο τμήμα Swinging Jazz. Με την αποφοίτηση της από τη Νομική Σχολή , εισήχθη στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών : “Jazz αυτοσχεδιασμός και νέες τεχνολογίες” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μόνιμη συνεργάτιδα και μέλος της μπάντας του Φοίβου Δεληβοριά, ενώ έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και το Νίκο Πλατύραχο. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους επιφανέστερους μουσικούς της τζαζ σκηνής της Αθήνας όπως: Κωστής Χριστοδούλου, Σωτήρης Ντούβας, Μάκης Αμπλιανίτης, Σεραφείμ Μπέλος, Αντώνης Απέργης και άλλοι.

Το επερχόμενο διάστημα, θα κυκλοφορήσει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, σε στίχους και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά.

Άννυ Φασσέα | τραγούδι

Η υψίφωνος Άννυ Φασσέα με ελληνική και σκωτσέζικη καταγωγή, βραβεύτηκε με την Καλλιτεχνική Υποτροφία 2019 του Ιδρύματος Fulbright για σπουδές στην Νέα Υόρκη με τον διεθνή μπάσο της Μητροπολιτικής Όπερας Δημήτρη Καβράκο. Στην Νέα Υόρκη μελέτησε επίσης και με τους πιανίστες /μαέστρους Pierre Vallet, Grant Wenaus and Donna Gill.

Το 2019 έκανε το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με τον ρόλο της Barbarina (Le nozze di Figaro). Επιπλέον, έχει ερμηνεύει τους ρόλους της Nora (“Riders to the Sea”, Vaughan Williams), της Virginia (“Raven revisited”, Κωστής Κριτσωτάκης), της Papagena (Die Zauberflöte, W.A.Mozart) και της Olympia (Les Contes d’Hoffmann) και έχει τραγουδήσει σε χώρους όπως το Grand Prospect Hall στην Νέα Υόρκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ, ο Εθνικός Κήπος Αθηνών, καθώς και σε Φεστιβάλ και συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Από το 2019 συνεργάζεται με τον συνθέτη Νίκο Παπαδογιώργο, ηχογραφώντας και παρουσιάζοντας ζωντανά τις συνθέσεις του. Κατά την περίοδο 2016-2018, υπήρξε μέλος του a cappella σχήματος “8tetto”.

Το 2017/2018, έγινε δεκτή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Οι νέοι της όπερας” της ΕΛΣ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Δημήτρη Καβράκο, Dagmar Schellenberger, Άρη Χριστοφέλλη, Χρήστο Μαρίνο, Ειρήνη Τσιρακίδου κ.α. καθώς και στο Royal Conservatoire of Scotland. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Athenaeum, στην τάξη της Χριστίνα Γιαννακοπούλου, αποφοιτώντας το 2017, με δίπλωμα άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές της, αποφοίτησε το 2015 από το ΤΕΙ Αθηνών, τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.

Μιχάλης Καταχανάς | βιόλα

Ο Μιχάλης Καταχανάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού σε ηλικία οκτώ ετών με τον Κώστα Καβάκο. Το 1990 εισήχθη στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1999 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε το 2006, υπό την επίβλεψη του Δήμου Δημητριάδη (Επικεφαλής του Τμήματος Jazz). Το 2008 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού του New England Conservatory of Music στη Βοστώνη των Η.Π.Α, ως υπότροφος του «Ιδρύματος Fulbright». Μαθήτευσε κοντά σε σημαντικούς καθηγητές, μεταξύ άλλων τον Charlie Banakos και Ran Blake.

Στις αρχές του 2012, ιδρύει το Michalis Katachanas Quartet και δίνει συναυλίες σε πολλές μουσικές σκηνές (Afrikana, Κεραμείο, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων κ.α.), φεστιβάλ (2ο Jazz Φεστιβάλ Σύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ελληνικής Jazz στην Στέγη, Λιπάσματα 2017, Φεστιβάλ στη θάλασσα κ.α.) και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση (Τρίτο Πρόγραμμα, Ε.Ρ.Τ., Στο Κόκκινο κ.α.).

Ως Jazz βιολίστας και συνθέτης, έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες, (Νίκο Ξυδάκη, Μίμη Πλέσσα, Κατερίνα Φωτεινάκη, κ.ά.) και ξένους μουσικούς (Jackie Leven, Antony Coleman, Joe Tornabene κ.ά.), με συμμετοχές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Μαρόκο, Τουρκία). Συνθέτει και παίζει μουσική για θεατρικές παραστάσεις (Όρνιθες, Πόλεμος Τοπίων, Ένα Καρφί στον Τοίχο, Τρισεύγενη).

Έχει στο ενεργητικό του δύο προσωπικούς δίσκους: Μurderess (κυκλοφόρησε το 2014) και Το Τρίτο Χρέος (ηχογραφήθηκε το 2017), καθώς και πολυάριθμες συμμετοχές σε ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Από το 2014 είναι διδάσκων στο Τμήμα Jazz του ΩδείουΑθηνών.

Βαγγέλης Κατσαρέλης | τρομπέτα

Ο Ευάγγελος Κατσαρέλης, είναι πτυχιούχος κλασσικής τρομπέτας από το Ωδείο Ορφείο (2003), μέλος της Big Band του Δήμου Αθηναίων από το 2001, με συνεργασίες, τόσο σε live εμφανίσεις όσο και σε δισκογραφικά projects , με γνωστούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Δήμητρα Χανιαλάκη | φλάουτο & άλτο φλάουτο

Η Δήμητρα Χανιαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών, στις τάξεις της Ρ. Χριστοπούλου και του Ο. Ρούτμαν, από όπου αποφοίτησε το 2006 με Δίπλωμα Φλάουτου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: Carlo Jans, Peter-Lukas Graf, Liisa Ruoho και Lorent Kovacs. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ηχογραφήσεις (Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα Αcademica Αθηνών).

Το 2014-15 ήταν μέλος της Oρχήστρας Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα Academica Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών.

Από το 2012 διδάσκει φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βρέμης (Hochschule Bremen, MA Kulturmanagement) και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιώργος Ντάνης | κοντραμπάσο

Ο Γεώργιος Ντάνης γεννήθηκε το 1990 στη Λάρισα και το 2008 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική. Σπούδασε στο μοντέρνο τμήμα του ωδείου Μουσική Πράξη (Ηλεκτρικό Μπάσο, Jazz Κοντραμπάσο, Popular Music Theory, Jazz Harmony, Ear Training, Pop – Rock – Fusion ensembles, Latin ensemble, Jazz Αυτοσχεδιασμό, Jazz Ensembles, Jazz Piano Trio Ensemble) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική μουσική (Κοντραμπάσο, Κλασική Αρμονία, Σολφέζ, Μουσική Δωματίου, Ορχήστρα, Πιάνο), με ειδίκευση στο κοντραμπάσο υπό την καθοδήγηση του Τάσου Κάζαγλη.

Συμμετείχε σε σεμινάρια με κοντραμπασίστες και παιδαγωγούς της κλασικής μουσικής, όπως ο Quirijin van Regteren Altena (Καθηγητής στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης και στο Κονσερβατόριο της Ουτρέχτης) και ο Ευγένιος Πολίτης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) αλλά και με Jazz performers διεθνούς φήμης όπως: Lee Konitz, Andy Middleton, Adam Nussbaum, Ralph Peterson καθώς και της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Από το 2012 δραστηριοποιείται σε διάφορα μουσικά σχήματα (jazz, soul, funk, blues, pop, μουσική δωματίου) και υπήρξε μέλος της συμφωνικής ορχήστρας νέων ΠΝΣΟ, της Ευρωπαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων SEYO, της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ΕΛΣΟΝ, καθώς και της Sinfonietta Hellenica.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης – και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία εδώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ