Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτότυπα έργα γραμμένα από σημαντικούς συνθέτες του κόσμου, διακεκριμένων σε διεθνές επίπεδο, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30.

Στην παράσταση συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης Ουκρανός βιολονίστας Dima Tkachenko με διακρίσεις και βραβεία από αρκετές χώρες Ευρώπη και Ασία, καλεσμένος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μαζί τους σπουδαίοι μουσικοί: Μικέλ – Αντρές Μιχαηλίδης – Βιολί. Αθανάσιος Σουργκούνης – Βιόλα και Χρήστος Γρίμπας – Βιολοντσέλο

Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, το «εθνικό» όργανο των αρχαίων Ελλήνων, που συνόδευσε μεγάλους ποιητές της αρχαιότητας, αναβιώνει στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη. Η λύρα κατάφερε να επιβιώσει, αποτελώντας σύμβολο της Ευρωπαϊκής μουσικής, κυρίως μέσα από την ζωγραφική. Μέσω της προσωπικής μελέτης του Νίκου Ξανθούλη ξεδιπλώνονται οι τεχνικές και η αισθητική του οργάνου.

Η αναγέννησή της συνδέει δέκα συνθέτες, Garry DW Judd, Thomas Bramel, Vasco Pereira, David Martynuik, Nikolas James, Vincent Kennedy, Véronique Bracco, Θανάσης Δρίτσας, Δημήτριος Δελφινόπουλος και Νίκος Ξανθούλης, από έξι χώρες, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, οι οποίοι γράφουν έργα για την επτάχορδη αρχαία ελληνική λύρα. Το πρώτο μέρος της παράστασης εμπεριέχει έργα για σόλο της αρχαίας λύρας, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του πανάρχαιου μουσικού οργάνου. Στο δεύτερο μέρος, το κουαρτέτο συνοδεύει το μαγικό αυτό όργανο, καθιστώντας το ισότιμο με τα άλλα ορχηστρικά όργανα. Ο ήχος είναι οικείος σε όλους μας, αλλά και καινούριος, οδηγώντας τις ψυχές σε ένα όμορφο ταξίδι, ένα όνειρο.

Συντελεστές

Νίκος Ξανθούλης: Αρχαία ελληνική λύρα
Dima Tkachenko: Βιολί
Μικέλ – Αντρές Μιχαηλίδης: Βιολί
Αθανάσιος Σουργκούνης: Βιόλα
Χρήστος Γρίμπας: Βιολοντσέλο

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος

Johann Sebastian Bach: Bourrée
(1685-1750)

Garry DW Judd: Sonata for Ancient Lyre
– The Shadow (Έρεβος)
– Empathy (Ενσυναίσθηση)
– An Infinite Amount of Summits (Παρνασσός)

Thomas Bramel: Jay’s Lyre

Vasco Pereira: Epίtetos
– Έtia
– Agelceia
– Agόrea
– Άlcis
– Wise Calliope (Καλλιόπεια Σοφά)
– Anêmotis
– Xénia

David Martynuik: Vocalise #4
“The Great Bard Sings a Tall-tale of Hyperborea”

Nikolas James: Lost Birds

Vincent Kennedy: Maria’s Song

Véronique Bracco: Κέρκυρα… I – Corfu
“Heureux qui comme Ulysse, a fait un beau voyage…
et retrouve enfin sa bien-aimée”

Β’ Μέρος

Θανάσης Δρίτσας: Argo Ergo Sum (Δημιουργώ άρα Υπάρχω)

Δημήτριος Δελφινόπουλος: Φαντασία σε Υποδόχμιο ρυθμό

Νίκος Ξανθούλης: Κοντσέρτο για Αρχαία Λύρα και Συμφωνική Ορχήστρα
(Διασκευή για Λύρα και Κουαρτέτο Εγχόρδων)
– Allegro

– Moderato
– Allegro

Νίκος Ξανθούλης

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι Συνθέτης, Λυριστής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. Υπηρέτησε για εικοσιπέντε χρόνια ως κορυφαίος Α΄ Τρομπετίστας στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σαράντα χρόνια ως καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκαπέντε προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους έξι ομαδικούς. Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες, δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ασπασία Παπαθανασίου (επί δεκαετία) και με την Άννα Συνοδινού (Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου). Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη λύρα είχε ήδη πολλές δεκαετίες δουλειάς, τόσο πάνω σε ένα όργανο, όσο και στην σύνθεση. Μέσω της έρευνάς του ξανά έδωσε ζωή σε ένα όργανο που ήταν ξεχασμένο στην αρχαιότητα.