H Mόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με την γκαλερί CITRONNE, οργανώνει στο Παρίσι έκθεση με έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, υπό τον τίτλο “NO WAY OUT- εικαστικές καταγραφές: χάρτες και κώδικες”.
Τα έργα θα εκτεθούν στο ιστορικό κτίριο της Villa Saϊd όπου στεγάζεται η Ελληνική Αντιπροσωπεία, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη πολιτιστική εκδήλωση στον χώρο αυτό.
Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης αυτοπροσδιορίζεται ως Πολίτης του Κόσμου. Με γενέτειρα το Κάιρο, ελληνική ταυτότητα και τριπλή παιδεία, ελληνική, αιγυπτιακή και γαλλική, καθορίζεται από την αίσθηση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο· εμπνέεται από την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα όπως την βιώνει ο ίδιος.
Το έργο του αναπτύσσεται πάνω στον άξονα Επανάληψη/Αντιπαράθεση/ Υπέρθεση, όπου “τα σύμβολα-κώδικες συναντώνται με τρόπο χαοτικό και, μέσα σε ένα διάλογο φόρμας, χρώματος και εννοιών, προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο συνύπαρξης στο πλαίσιο του πίνακα”. Αναπτύσσει μία αφηρημένη, αλλά ταυτόχρονα πολυσήμαντη εικαστική γλώσσα. Χαρτογραφεί. Δομεί και αποδομεί σχήματα, λέξεις και έννοιες. Έχει εφεύρει ένα προσωπικό εικαστικό και οπτικό αλφάβητο. Όλες αυτές τις αναφορές τις αποδομεί, τις μεταλλάσσει, τις επανα-συνθέτει και δημιουργεί νέους κώδικες και εικόνες οι οποίες αντανακλούν την σημερινή ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πρόκειται για μια κωδικοποιημένη εικόνα του σύγχρονου πολιτισμού γενικότερα και του ελληνικού και ευρωπαϊκού αδιεξόδου ειδικότερα. Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, χάρτες, κολάζ και βιβλία-αντικείμενα. Ένας χάρτης της Ελλάδας του σήμερα και του χτες, με τίτλο NO WAY OUT, έδωσε το έναυσμα για την εκδήλωση.
Στην τρέχουσα περίοδο εργασιών του ο ΟΟΣΑ έχει προτάξει την “προσαρμοστικότητα” (resilience), ως μέσο αντιμετώπισης μιας εκτεταμένης κρίσης την οποία δεν μπορεί να αποτρέψει η οικονομική επιστήμη. Πώς μπορεί η πληττόμενη κοινωνία να ανακάμψει; Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητής κ. Γιώργος – Στυλιανός Πρεβελάκης αναφέρεται στην συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, αξίες παραδοσιακές στην ελληνική κοινωνία.
Στην προσαρμοστικότητα, “περισσότερο και από τους διανοουμένους, οι καλλιτέχνες διαδραματίζουν ένα θεμελιακό ρόλο”, καθώς ” μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία η κοινωνία εξωτερικεύει τους πόνους της, εκφράζει τα άγχη της, διεξάγει το πένθος της”. Η προβληματική του ΟΟΣΑ συνιστά ταυτοχρόνως ερώτημα και απάντηση. “Όταν η Ελλάδα βγει από την δοκιμασία αυτή, θα συνεισφέρει μια πολύτιμη εμπειρία στην ευρωπαϊκή κατασκευή”.
Η έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη προσφέρει μια ευκαιρία για προβληματισμό και, τελικά, και για διεξόδους.
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη
Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της Γκαλερί CITRONNE
Επιμελήτρια της έκθεσης