Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει τριήμερο …

εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 25, 26 και 27 Μαΐου. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει ως θέμα για το έτος 2012: «Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».

Tο Νομισματικό Μουσείο, στο ιστορικό κτήριο του Ιλίου Μελάθρου, στην καρδιά της Αθήνας, μέσα από τις προγραμματισμένες καινοτόμες δράσεις του, προβάλλει την αλλαγή χρήσης του κτηρίου, αλλά και του οράματος της λειτουργίας του με επίκαιρα θέματα, όπως η εξέλιξη των συναλλαγών, τα νομίσματα σε εποχές αλλαγής και κρίσης, κάνοντας παράλληλα χρήση νέων τεχνολογιών (Skype – video wall).

Με νέα, ειδικά σχεδιασμένα, εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνεται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες, φορείς και οργανισμούς, μαθητές και φοιτητές, αλλά και σε ευπαθείς, αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προβλήματα όρασης και οικονομικούς μετανάστες. Συγχρόνως παρουσιάζονται από τους συντηρητές του Μουσείου τα ανακυκλώσιμα υλικά και η σημασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον και το μέλλον της γης.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η εξοικείωση και η γνωριμία των επισκεπτών με την πολιτιστική μας κληρονομιά σε ένα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται ραγδαία, με άξονες την οικονομική κρίση και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Στην υλοποίηση των πρωτοπόρων δράσεων του Νομισματικού Μουσείου προσέφεραν την πολύτιμη συνεργασία τους η Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κακαβάς, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Παρασκευή 25 Μαΐου

ώρα 10.00: «Το Ιλίου Μέλαθρον αλλάζει χρήση και όραμα: Κατοικία, Ανώτατο Δικαστήριο, Νομισματικό Μουσείο». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.
ώρα 12.00: «Αλλαγές στις συναλλαγές: από τον αντιπραγματισμό στο άυλο χρήμα». Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για σχολικές ομάδες.

Σάββατο 26 Μαΐου
ώρα 11.00: «Μύθος και Νόμισμα: Η μυθολογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Παρουσίαση του θέματος με τηλεδιάσκεψη (skype) από τον Παναγιώτη Τσέλεκα, λέκτορα του Α.Π.Θ. Ακολουθεί εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακής έκθεσης για παιδιά 10-14 ετών, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Νομισματικού Μουσείου (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).
ώρα 12.00: «Νομίσματα σε εποχές αλλαγής. Νομίσματα σε εποχές κρίσης». Θεματική περιήγηση για ενήλικες (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

ώρα 19.30: «Λίγα λόγια…». Εναρκτήριος χαιρετισμός της εσπερίδας από τον Επίτιμο Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου Δρ Ιωάννη Τουράτσογλου
ώρα 19.45: «Το Ιλίου Μέλαθρον αλλάζει χρήση και όραμα». Ομιλία με προβολή σε γιγαντοοθόνη (video wall) του δρ Γεωργίου Κακαβά, Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου.

ώρα 20:30: «Ο κύκλος του 99». Θεατρικό δρώμενο από το βιβλίο του Αργεντινού ψυχοθεραπευτή Jorge Bucay «Να σου πω μια Ιστορία» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Σδούγκου, αφήγηση από την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα με συνοδεία άρπας από τη σολίστ Γεωργία Ξαγαρά και τη συμμετοχή του ηθοποιού Χρίστου Βερβερούδη.
Η εσπερίδα θα κλείσει με δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.

Κυριακή 27 Μαΐου
ώρα 11.00: «Ανακαλύπτω φυτά, ζώα και πρόσωπα στα νομίσματα». Πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης, με την ψηλάφηση αυθεντικών νομισμάτων και διανομή εντύπων με γραφή Braille.
ώρα 12.00: «Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του». Ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικονομικούς μετανάστες στον κήπο του Μουσείου και σύντομη περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους και στα εργαστήρια συντήρησης των νομισμάτων του.