Ένα έργο με αφορμή το «Psycho» του Alfred Hitchcock. Πενήντα χρόνια μετά. Δεν πρόκειται για θεατρική διασκευή-μεταφορά της …
ταινίας. Με σημείο αναφοράς τη «συνάντηση» στο δωμάτιο απομόνωσης του «υγιούς» δόκτορος Simon με τον «ασθενή» Norman Bates (συνάντηση που δεν βλέπουμε ποτέ στην ταινία) λίγο πριν από το φινάλε του «Psycho», το έργο «Norma-L/N» κινείται στο σήμερα, «παράλληλα» με τον άξονα της ιστορίας της ταινίας.
Στις 66 εικόνες του «φωτογραφίζει» την ψυχοσύνθεση ενός (κάθε;) Αγοριού «εγκλεισμένου»-εγκλωβισμένου σε σχέση εξάρτησης από τη Μητέρα (με δεδομένο το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, όπως περιγράφηκε από τον Φρόιντ) και θέτει το ερώτημα της «ενηλικίωσης» και της «απόστασης» ή μη ανάμεσα στο Αγόρι της ιστορίας και έναν (κάθε;) Άνδρα αλλά και ανάμεσα στη Μητέρα αυτή και μία (κάθε;)
Μητέρα.
Μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή δράσεων και συναισθημάτων, ο θεατής «βλέπει» δύο (;) πρόσωπα. Ένα Αγόρι. Μια Μητέρα. Έναν Άνδρα. Όχι, δεν πρόκειται για λάθος. Εσκεμμένα υπάρχει η αριθμητική αναντιστοιχία προσώπων και ηρώων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μήπως γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για αναντιστοιχία; Μήπως τελικά τα πρόσωπα είναι δύο κι όχι τρία; Κι αν ναι, με ποιο συνδυασμό; Αγόρι-Μητέρα και Άνδρας; Αυτός είναι ο πρώτος. Ο προφανής. Είναι όμως ο μόνος;
Και το λογοπαίγνιο στον τίτλο του έργου; Τι συμβολίζει; Τρεις (;) οι ήρωες. Τρεις οι λέξεις. «Συγγενείς».
Οι ήρωες. Οι λέξεις. Σε συνδυασμούς αναπόδραστους (;).
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μάξιμος Μουμούρης
Βοηθός σκηνοθέτης – Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Εικαστική επιμέλεια: Γκάι Στεφάνου, Μαρία Λάππα
Επιμέλεια κοστουμιών: Γκάι Στεφάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εκτέλεση παραγωγής: Pro4-Μανόλης Σάρδης
Πρωταγωνιστεί ο Μάξιμος Μουμούρης
Συμμετέχει ο Χρήστος Νικολόπουλος
Το έργο «Norma-L/N» περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Χρήστου Νικολόπουλου Fragile – Ένα δίπτυχο για το θέατρο.