Πίνακες, γλυπτά και βίντεο αποτελούν τον καρπό του εγκλεισμού στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδος στην Ομόνοια κατά την περίοδο του κοινωνικού περιορισμού. Εκφράζουν αντιφατικές ψυχικές καταστάσεις όπου το αίσθημα κλειστοφοβίας εναλλάσσεται με μία υπερβατική ευφορία. Στοιχεία γεωμετρικής επανάληψης χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τα όρια μιας μονότονης πραγματικότητας.
Το έργο ”Η άνοιξη του Ζήνωνα, 2020” αποτελείται από 94 σχέδια, τα οποία ξεκίνησαν στην εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου 2020 και τελείωσαν στις 21 Ιουνίου 2020, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Το πρώτο σχέδιο περιγράφει ένα τετράγωνο, ενώ το τελευταίο έναν κύκλο. Κάθε σχέδιο απεικονίζει σχηματικά καθεμία ημέρα που βιώνεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς αυτή κυλάει ανεπαίσθητα στην επόμενη. Η σχηματική αυτή μεταμόρφωση γίνεται αντιληπτή όταν πολλά σχέδια ιδωθούν μαζί.
Το ‘’παράδοξο’’ στον τίτλο αναφέρεται στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Ζήνωνα που δημιούργησε μία σειρά φιλοσοφικών προβλημάτων, τα οποία ενώ φαίνονται λογικά, το συμπέρασμά τους είναι σκόπιμα παράλογο ή αντιφατικό. Ένα από τα προβλήματα είναι αυτό της διχοτομίας όπου οποιοδήποτε μήκος απόστασης μπορεί να διαιρείται επ΄άπειρον, ακόμα και αν η απόσταση από το σημείο Α στο σημείο Β είναι μόνο ένα μέτρο ή ακόμα και ένα χιλιοστό. Συνεπώς, μπορεί να αποτελεί μία άπειρη σειρά διαδρομών που δεν μπορεί να εκτελέσει κανείς καθιστώντας την κίνηση αδύνατη.
Ντιάννα Μαγκανιά
H Ντιάννα Μαγκανιά γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Έχει εκθέσει ατομικά στη Ρώμη, στη Νέα Υόρκη και σε ομαδικές εκθέσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Μπιεννάλε της Πράγας, στο Μουσείο Macro της Ρώμης και στην έκθεση Outlook το 2004 στην Αθήνα μεταξύ άλλων. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή των μουσείων ΕΜΣΤ, ΜACRO της Ρώμης και Marta στο Herford της Γερμανίας και στις ιδιωτικές συλλογές ΝΕΟΝ και ΔΕΣΤΕ. Το 2010 της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για την ανέγερση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα.