Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Πολιτιστική διαδρομή της Ολυμπίας Οδού» (διάρκεια: 5 λεπτά) και «Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας» (διάρκεια: 45 λεπτά) που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Ευθυμίου.
Μετά την προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ, ο Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Clio Muse, και η Δρ. Αρχαιολογίας Εύη Παπαδοπούλου θα παρουσιάσουν το ψηφιακό πανόραμα της «Πολιτιστικής διαδρομής της Ολυμπίας Οδού», το οποίο αποτελεί καρπό της συνέργειας μεταξύ της Ολυμπίας Οδού Α.Ε. και του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, με στόχο τη σύνδεση ενός επώνυμου τουριστικού-πολιτιστικού προϊόντος με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών κατά μήκος του δρόμου.
Ακολουθεί η ομιλία «Ολυμπία Οδός: Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα έως την Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους» του Λάζαρου Κολώνα, επίτιμου γενικού διευθυντή αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, στον οποίο είναι αφιερωμένο το δεύτερο ντοκιμαντέρ της εκδήλωσης («Ιχνηλάτες μνημείων: Λάζαρος Κολώνας»), που θα προβληθεί αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του διακεκριμένου αρχαιολόγου.
Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Παπανικόλας, διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Α.Ε.
Η είσοδος στην προβολή και στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Ολυμπία Οδός: Μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή από την Ελευσίνα έως την Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους»
«Η διέλευση της Ολυμπίας Οδού μέσα από περιοχές με έντονο μυθολογικό και πολιτιστικό παρελθόν, όπως η Ελευσίνα, οι Σκυρωνίδες πέτρες, η Μεγαρίδα, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Ισθμός, ο Δίολκος, η Κόρινθος με τα μνημεία της στην αρχαία πόλη και την ευρύτερη περιοχή της, η Σικυώνα, η Αιγιάλεια με τις αρχαίες πόλεις και τα μνημεία της, όπως Αίγειρα, Αιγές, Βούρα, Κερύνεια, Ελίκη, Ρύπες, Αίγιο, η επαρχία Πατρών με τις παράκτιες αρχαίες πόλεις Ρίο, Πάτρα, Βούντενη, Κλάους, Αμυγδαλιά, Δύμη, Τείχος Δυμαίων, και η Ηλεία με τις πόλεις Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Χλεμούτσι, Ήλις, Πύργος, Ολυμπία, θα αποτελέσει τον βασικό κορμό της ομιλίας, ώστε με την παράθεση και προβολή στοιχείων που έχουν σχέση με την άμεση ή έμμεση ευνοϊκή επίδραση επί των μνημείων των παραπάνω πόλεων και περιοχών, να τεκμηριωθεί ότι δικαίως έλαβε το όνομα “Ολυμπία Οδός” και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διαδρομές της χώρας μας.» Λ.Κ.