Ο Γκούρνα, που είναι ο συγγραφέας μεταξύ άλλων των μυθιστορημάτων “Paradise” και “Desertion”, γράφει στα αγγλικά και ζει στη Βρετανία, τιμήθηκε για «την ασυμβίβαστη και με ενσυναίσθηση γραφή του για τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας και τη μοίρα προσφύγων που βρέθηκαν μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).
Γεννημένος το 1948 στη Ζανζιβάρη, την οποία εγκατέλειψε το 1968 την εποχή των διώξεων της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα έχει εκδώσει περίπου δέκα βιβλία από το 1987.
Το έργο του απομακρύνεται «από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα μας σε μια πολυπολιτισμική Ανατολική Αφρική που δεν είναι πολύ γνωστή σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κριτική επιτροπή του βραβείου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πέρυσι, η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ είχε λάβει το πιο περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο για το «αυστηρής ομορφιά» έργο της.
Φέτος πολλές εικασίες διατυπώθηκαν γύρω από την υπόσχεση της Ακαδημίας να διευρύνει τους γεωγραφικούς ορίζοντές της. Έστω κι αν ο πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Άντερς Όλσον είχε φροντίσει να επαναλάβει στις αρχές της εβδομάδα πως «η λογοτεχνική αξία» παραμένει το «απόλυτο και μοναδικό κριτήριο».
Το βραβείο είναι κατά παράδοση πολύ “δυτικό” και από το 2012 και τον Κινέζο Μο Γιαν, μόνο Ευρωπαίοι ή Βορειοαμερικανοί έχουν τιμηθεί με αυτό.
Από τους 117 προηγούμενους βραβευθέντες με Νόμπελ Λογοτεχνίας αφότου ιδρύθηκαν τα βραβεία το 1901, 95, δηλ. πάνω από το 80%, είναι/ήταν Ευρωπαίοι ή Βορειοαμερικανοί.
Συμπεριλαμβανομένου του φετινού νικητή, μέχρι τώρα έχουν βραβευθεί 102 άνδρες και 16 γυναίκες.
“Είναι απλώς υπέροχο”, λέει ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021
Ο Τανζανός συγγραφέας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, δήλωσε σήμερα ότι είναι απλώς υπέροχο να κερδίζει το βραβείο και πως αισθάνεται τιμή για την αναγνώρισή του με ένα βραβείο που έχει δοθεί σε τόσους σπουδαίους συγγραφείς.
«Νομίζω ότι είναι απλώς φανταστικό και υπέροχο», δήλωσε ο Γκούρνα στο Ρόιτερς, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται που κέρδισε το βραβείο. «Είμαι ευγνώμων στη Σουηδική Ακαδημία που πρότεινε εμένα και το έργο μου».
«Είναι απλώς υπέροχο –είναι ένα μεγάλο βραβείο και έχει δοθεί σε τόσους σπουδαίους συγγραφείς– δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη», είπε. «Ήταν τέτοια απόλυτη έκπληξη που έπρεπε πραγματικά να περιμένω μέχρι που άκουσα να ανακοινώνεται πριν μπορέσω να το πιστέψω.»
Απαντώντας σε ερώτηση αν πίνει σαμπάνια ή χορεύει από τη χαρά του, είπε: «Όχι» με ένα χαμόγελο.
Γεννημένος το 1948 στη Ζανζιβάρη, ο Γκούρνα είναι ο πρώτος Αφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το πιο περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο από το 2003 και ο πέμπτος Αφρικανός με το Νόμπελ Λογοτεχνίας συνολικά.
Ο συγγραφέας, που είναι γνωστός κυρίως για τα μυθιστορήματά του “Paradise” (1994) και “By the sea” (2001), τιμήθηκε για «την ασυμβίβαστη και με ενσυναίσθηση γραφή του για τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας και τη μοίρα προσφύγων που βρέθηκαν μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων».
Με μια οικογένεια με ρίζες στην αραβική χερσόνησο, ο Γκούρνα έφυγε από τη χώρα του για την Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία και σε μια εποχή όπου η μουσουλμανική μειονότητα διώκονταν. Δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη Ζανζιβάρη παρά μόνο το 1984.
Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα εξέδωσε δέκα μυθιστορήματα από το 1987, καθώς και νουβέλες. Γράφει στα αγγλικά, αν και η μητρική του γλώσσα είναι τα σουαχίλι.
Το έργο του απομακρύνεται «από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα μας σε μια πολυπολιτισμική Ανατολική Αφρική που δεν είναι πολύ γνωστή σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή Νόμπελ.
Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν καθηγητής και Αγγλικής και Μετα-αποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι, όπου ήταν θαυμάσιος γνώστης του έργου του Νιγηριανού Νομπελίστα λογοτεχνίας Wole Soyinka και του Κενυάτη Ngugi wa Thiong’o, που ήταν από τα φαβορί για το Νόμπελ φέτος.
Είναι επίσης ο πρώτος μαύρος Αφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το πιο περίβλεπτο λογοτεχνικό βραβείο μετά τον Ουόλε Σογίνκα που έλαβε το βραβείο το 1986.
Σε συνέντευξή του στο Ίδρυμα Νόμπελ, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα κάλεσε επίσης την Ευρώπη να δει τους πρόσφυγες από την Αφρική ως πλούτο, υπογραμμίζοντας ότι δεν έρχονται «με άδεια χέρια».
«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, έρχονται από ανάγκη, και επίσης ειλικρινά γιατί έχουν κάτι να δώσουν. Δεν έρχονται με άδεια χέρια», είπε ο Νομπελίστας συγγραφέας, καλώντας σε μια αλλαγή βλέμματος απέναντι σε «ταλαντούχους και γεμάτους ενέργεια ανθρώπους».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία: Νewsdirectory