Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο, του Mπιλ Κόντον

Από την Odeon θα δούμε στη μεγάλη οθόνη τη νέα ταινία του Μπιλ Κόντον με κεντρικό θέμα το WikiLeaks και τίτλο Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο, από τις 28 Νοεμβρίου 2013.

Από την Odeon θα δούμε στη μεγάλη οθόνη τη νέα ταινία του Μπιλ Κόντον με κεντρικό θέμα το WikiLeaks και τίτλο Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο, από τις 28 Νοεμβρίου 2013.

Δεν μπορείς να αποκαλύψεις τα μεγαλύτερα μυστικά του κόσμου, χωρίς να προδώσεις τα δικά σου.

«Μπορεί να περάσουν δεκαετίες μέχρι να καταλάβουμε τον πλήρη αντίκτυπο που είχε το WikiLeaks.»

Μπιλ Κόντον

Κάθε γενιά έχει μια επαναστατική φιγούρα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι της εξουσίας και να ξεπεράσει τα όρια. Για μερικούς είναι σύμβολο ελπίδας, για άλλους  ένας επικίνδυνος εχθρός του κράτους. Στις αρχές του 21ου αιώνα, ένα τέτοιο πρόσωπο, που μερικοί αποκάλεσαν οραματιστή και άλλοι προδότη, είναι ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ. Το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που προκάλεσε το Wikileaks, έχει εμπνεύσει το σενάριο σε ένα από τα πιο αναμενόμενα πολιτικά θρίλερ της χρονιάς. Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (τηλεοπτική σειρά “Sherlock”, “Star Trek Into Darkness”, “12 Years a Slave”), θα υποδυθεί το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της τελευταίας διετίας.

Το 2010 μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στην προστασία πληροφοριοδοτών φέρνει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, με τα οποία δίνει άλλη διάσταση στη διαρροή πληροφοριών. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία εκθέτει την εξαπάτηση και τη διαφθορά της εξουσίας, που κατάφερε να μετατρέψει αυτή την άγνωστη ιστοσελίδα σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες των τελευταίων ετών καθώς επίσης και τον ιδρυτή της σε ήρωα. Η ιστορία ξεκινά με τον μυστηριώδη ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ και τον Ντάνιελ Ντόμσαϊτ- Μπεργκ να συνεργάζονται με σκοπό την μυστική παρακολούθηση των ισχυρών και των προνομιούχων του κόσμου. Με ελάχιστα οικονομικά κεφάλαια δημιουργούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους πληροφοριοδότες να δημοσιεύουν ανώνυμα στοιχεία κρατών και κυβερνήσεων. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να δημοσιεύσουν πληροφορίες που ούτε τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν είχαν καταφέρει.

Όταν όμως ο Ασάνζ και ο Μπεργκ θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πιο εμπιστευτικά έγγραφα στην ιστορία των ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα καθοριστικό ερώτημα: Ποιο είναι το κόστος του να κρατάς μυστικά σε μία ελεύθερη κοινωνία – και ποιο είναι το κόστος του να τα προδίδεις;

Το WikiLeaks δίνει μια γερή γροθιά στην έννοια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, επιτρέποντας στους απλούς ανθρώπους να βγουν από το σκοτάδι και να δουν τις κρυφές ενέργειες των κυβερνήσεων και των εταιρειών που φτάνουν μέχρι την άκρη του δικαίου. Ή μήπως άνοιξε τις ψηφιακές πύλες για τις απερίσκεπτες αποκαλύψεις που μπορεί να βάλει τους ανθρώπους και τα έθνη σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτά είναι τα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας χωρίς ο σκηνοθέτης να προσπαθεί να δώσει μία τελική απάντηση.

Ημερομηνίες που θα μείνουν στην ιστορία

Δεκέμβριος 2006: Παρουσιάζεται το Wikileaks.org, προσφέροντας μία ασφαλή πλατφόρμα στους πληροφοριοδότες με σκοπό να αναρτούν μυστικά, αξιόλογα έγγραφα κρατώντας ταυτόχρονα κρυφή την ταυτότητά τους. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ένας Αυστραλός πρώην χάκερ, κρυπτογράφος και διαδικτυακός ακτιβιστής με έντονες απόψεις περί ελευθερίας και διαφάνειας, τίθεται επικεφαλής της ιστοσελίδας.  

Αύγουστος 2007: Η Βρετανική εφημερίδα “The Guardian” εκδίδει ένα πρωτοσέλιδο σχετικά με ένα θέμα διαφθοράς στη κυβέρνησης της Κένυας, επικαλούμενη ως πηγή το Wikileaks.

Νοέμβριος 2007: Ο Ντάνιελ Μπεργκ αρχίζει να δουλεύει στο Wikileaks εθελοντικά.    
Δεκέμβριος του 2008: Ο Ντάνιελ Μπεργκ συναντά τον Τζούλιαν Ασάνζ για πρώτη φορά στο Chaos Communications Congress.

Ιανουάριος 2008:  Το WikiLeaks δημοσιεύει έγγραφα τα οποία δείχνουν πώς η τράπεζα Julius Baer στην Ελβετία βοηθά τους πελάτες της να ξεπλύνουν χρήματα. Η τράπεζα καταθέτει αγωγή εναντίον του Wikileaks, αλλά μετά την αποσύρει.

Ιανουάριος 2009: Ο Ντάνιελ Μπεργκ παραιτείται από την δουλειά του και ξεκινά να εργάζεται κανονικά για το Wikileaks.

Ιούλιος 2010:  Σε συνεργασία με το Wikileaks, oι εφημερίδες  “The Guardian”, “The New York Times” και “Der Spiegel” δημοσιοποιούν δεκάδες άρθρα σχετικά με αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Τα άρθρα παρέχουν άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία και τα θύματα του πολέμου.

Νοέμβριος  2010:  Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία.
Οκτώβριος 2011: Το WikiLeaks ανακοινώνει ότι κλείνει προσωρινά αφού μεγάλες τράπεζες  κόβουν τη χρηματοδότηση του.

Μάιος 2012: Ο Ασάνζ δεν καταφέρνει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και δίνεται η εντολή να εκδοθεί στη Σουηδία. Παράλληλα, η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο του δίνει πολιτικό άσυλο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Ιούνιος 2013: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας 29χρονος σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ, διαρρέει πολύκροτες πληροφορίες περί κατασκοπείας και προγραμμάτων παρακολούθησης των ΗΠΑ. Το Wikileaks του προσφέρει νομική υποστήριξη.

«Καλύτερα στον Ισημερινό παρά πίσω από τα κάγκελα»

Τζούλιαν Ασάνζ

Σκηνοθεσία: Mπιλ Κόντον
Σενάριο: Τζος Σίνγκερ
Παραγωγή: Στιβ Γκόλιν, Μάικλ Σούγκαρ
Ηθοποιοί: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντάνιελ Μπρούλ, Νταν Στίβενς, Πίτερ Καπάλντι, Ντέιβιντ Θιούλις
Φωτογραφία: Τομπίας Σλίσερ
Σκηνικά: Μαρκ Τίλντεσλεϊ
Κουστούμια: Σέι Κάνλιφ
Μουσική: Κάρτερ Μπάρουελ

Διάρκεια    128’
Διανομή    Odeon

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ