Ο αόρατος άνθρωπος – Herbert George Wells

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο αόρατος άνθρωπος του Herbert George Wells.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο αόρατος άνθρωπος του Herbert George Wells.

Ο Γκρίφιν, ένας ταλαντούχος φοιτητής χημείας, ανακαλύπτει τη μυστική συνταγή που θα τον κάνει αόρατο. Καταφτάνει στο πανδοχείο ενός χωριού της Αγγλίας για να συνεχίσει τα πειράματά του και φροντίζει να είναι μονίμως καλυμμένος, από την κορυφή ως τα νύχια, με επιδέσμους, γυαλιά και γάντια, για να μη γίνει αντιληπτό ότι είναι αόρατος. Οι συνέπειες του πειράματος είναι τρομακτικές και οι προσπάθειές του να συνεργαστεί με τους συνανθρώπους του συνεχώς αποτυγχάνουν, καταλήγοντας σε περιστατικά όλο και πιο βίαια.

Τελικά, το μεγαλειώδες δώρο που φέρνει ο Γκρίφιν στην ανθρωπότητα γίνεται μια πραγματική κατάρα, καθώς τον οδηγεί ακόμα και στον φόνο προκειμένου να αποκτήσει την εξουσία που οραματίζεται: τον απόλυτο έλεγχο απέναντι σε όλους. Όμως, παρά τις προσπάθειές του, ο Γκρίφιν δεν θα καταφέρει να βρει τον τρόπο να ξαναγίνει ορατός κι αυτό, σταδιακά, θα τον οδηγήσει στην τρέλα και στο θάνατο.

Ο συνδυασμός προφητικής φαντασίας και σχολαστικά λεπτομερειακών περιγραφών που επιτυγχάνει ο Wells σε αυτό το μεγαλοφυές μυθιστόρημά
παραμένει ακόμα και σήμερα αξεπέραστος.

Ο Herbert George Wells (Χέρμπερτ Τζορτζ Ουέλς) γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Κεντ το 1866 και φοίτησε με υποτροφία στο Βασιλικό Κολέγιο Επιστημών. Αφού πήρε πτυχίο φυσικών επιστημών (1888), ύστερα από μερικά χρόνια διδασκαλίας και επιστημονικής εργασίας ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δημοσιογραφική και λογοτεχνική εργασία. Το πρώτο επιτυχημένο βιβλίο του ήταν Η μηχανή του χρόνου (1895) και ακολούθησαν Ο αόρατος άνθρωπος (1897), Ο πόλεμος των κόσμων (1898), Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι (1901) κ.α. Το να «δημιουργεί» ουτοπίες υπήρξε το μοναδικό πάθος στη ζωή του. Το 1916 έγραψε το μυθιστόρημα Ο κ. Μπρίνλινγκ βλέπει στο βάθος, που από πολλούς κριτικούς θεωρείται το αριστούργημά του. Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή κοινωνικοπολιτικών έργων όπως το Περίγραμμα ιστορίας (1919), Η επιστήμη της ζωής (1929), Πείραμα αυτοβιογραφίας (1934) κ.α. Πέθανε στο Λονδίνο το 1946. 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ