Ο A.R.Penck στην Ελλάδα: έκθεση στη Γκαλερί Artis Causa

Η γκαλερί Artis causa στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του A.R. Penck στην Ελλάδα την Πέμπτη, …

Η γκαλερί Artis causa στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του A.R. Penck στην Ελλάδα την Πέμπτη, …

14 Απριλίου, ώρα 20.00.

Μια έκθεση με έργα του Penck είναι κατ’ αρχήν από μόνη της ένα εικαστικό γεγονός, γιατί πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ζώντες Γερμανούς καλλιτέχνες με οικουμενική συνείδηση και διάσταση.

Ο Penck (ψευδώνυμο του Ralf Winkler) ζωγραφίζει, σχεδιάζει, κάνει γλυπτά, σκηνοθετεί, είναι συγγραφέας, όπως επίσης γράφει και παίζει μουσική.

Γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1939, όπου με τους νέο-εξπρεσσιονιστές Jörg Immendorff, Georg Baselitz και Marcus Lüpertz δημιουργούν τις νέες εκφραστικές τάσεις στην Ανατολική Γερμανία.

Από το 1969 αρχίζει να διοχετεύει τα έργα του στη Δύση, η οποία σιγά – σιγά τον ανακαλύπτει και τον καθιερώνει. Στη δεκαετία του ’80 έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε πολύ σημαντικές εμφανίσεις όπως στη φημισμένη έκθεση Zeitgeist, στο μουσείο Martin Gropiusbau, και στη New Art-show στην Tate το 1983.
Εκείνη την περίοδο γίνεται παγκόσμια γνωστός με τις πικτογραφικές, νέο-πρωτογονικές απεικονίσεις με ανθρώπινες φιγούρες και με άλλες τοτεμικές μορφές, κυρίως στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η Θάλεια Στεφανίδου, επιμελήτρια της έκθεσης αυτής, σημειώνει: «οι αυθόρμητες και κρυπτικές ζωγραφικές αφηγήσεις του A.R. Penck οργανώνουν ένα εικαστικό ιδίωμα, όπου παγκόσμια ιδεογραφικά σύμβολα διαπλέκονται με οικονομία, ώστε να χωρέσουν όλες οι ιστορίες που με έναν τρόπο κάνουν αντιληπτό τον αόρατο δεσμό που ενώνει τους ανθρώπους πέραν συνόρων ή διαφορετικότητας».

Σήμερα ο Penck μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Δουβλίνου και Λονδίνου. Όπως λέει ο ίδιος, «για την επιλογή του Λονδίνου μέτρησε πολύ η εκεί μουσική σκηνή αφού εκτός από εικαστικός είμαι και ένας ένθερμος χομπίστας μουσικός».

H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των 125 χρόνων του Γενικού Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και την επιμελείται η ιστορικός τέχνης κα Θάλεια Στεφανίδου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ