Μία μοναδική μουσική εμπειρία από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης πιανιστικής τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν …
όσοι βρεθούν στις 13/8 στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει σε μια μοναδική εμφάνιση τη νέα του δουλειά, με τίτλο «Έρως και Ψυχή», που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Πιανίστας και συνθέτης διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος συνδυάζει, με αριστοτεχνική ευελιξία και άνεση, διαφορετικά μουσικά στυλ και ιδιώματα, ξεδιπλώνοντας την μεγάλη πιανιστική του γκάμα, παράλληλα με την εντυπωσιακή συνθετική του ικανότητα.
Μέσα από τις εξαιρετικές διεθνείς ηχογραφήσεις του για την ECM, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο προσωπικό μουσικό ύφος αναμειγνύοντας στοιχεία κλασικής, τζαζ και έθνικ μουσικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Βασίλης Τσαμπρόπουλος, έχοντας στις αποσκευές του μία σπάνια για Έλληνα καλλιτέχνη μουσική πορεία στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, επιστρέφει ένα χρόνο μετά την περυσινή εκθαμβωτική του εμφάνιση στο Μέγαρο Γκύζη για να παρουσιάσει την ακυκλοφόρητη ακόμα νέα συνθετική δουλειά του με τίτλο «Έρως και Ψυχή». Μουσική έντονα ποιητική, γεμάτη πάθος και δεξιοτεχνία, με έντονη κινηματογραφική διάσταση στην αφήγησή της.
“Ένα πιάνο”, όπως έγραψαν για προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη οι London Times, “που ηχεί σαν ολόκληρη ορχήστρα στα χέρια του Βασίλη Τσαμπρόπουλου όπου κάθε μουσική φράση ηχεί αέρινη, εξαφανίζοντας κάθε εκτελεστική δυσκολία”.
“Eros and Soul” … ένα παθιασμένο ταξίδι στο μουσικό κόσμο του master του πιάνου Βασίλη Τσαμπρόπουλου, ενός καλλιτέχνη που το όνομά του είναι πλέον ταυτισμένο με το πιάνο!
«Έρως και Ψυχή»
Έρως: ακαταμάχητος, ανελέητος, πυρίδρομος, λυσιμελής, τρυφερός, κάλλιστος, που φέρνει πόνο, που σε κάνει να λιώνεις, ο διφυής, ο γλυκύπικρος, ο ακαταμάχητος δαίμων. Αυτοί είναι μερικοί από τους επιθετικούς προσδιορισμούς που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι Έλληνες για να περιγράψουν τον Έρωτα. Ο μικρός, φτερωτός έρωτας ρίχνει, γελώντας πονηρά, τα βέλη του δεξιά κι αριστερά στοχεύοντας θνητούς, θεούς, ήρωες, ζώα. Κάνει τους γύρω του να μπλέκονται σε -συχνά μάταιους- έρωτες! Αλλά έρχεται και η δική του σειρά να ερωτευτεί την Ψυχή, που συνήθως απεικονίζεται επίσης σα μια μικρή, θηλυκή θεότητα με φτερά πεταλούδας, κυρίως στα Ελληνιστικά χρόνια.
“Ο Έρωτας, εικονίζεται να προσπαθεί να τη δελεάσει, να την κυνηγά, να την χτυπά αλύπητα, να την πιάνει στο αγκίστρι του, να την σουβλίζει, να την πυρπολεί. Αλλά και η Ψυχή με τη σειρά της εικονίζεται να ταλαιπωρεί τον Έρωτα, να τον αιχμαλωτίζει, να τον δένει και να τον βασανίζει. Στο τέλος, όμως, έρχεται η ευτυχής κατάληξη και οι δύο βασανισμένοι εραστές αγκαλιάζονται και φιλιούνται τρυφερά”.
Στόχος του Έρωτα είναι η κατάκτηση της σωματικής αθανασίας μέσω της αναπαραγωγής αλλά και της πνευματικής αθανασίας μέσω των έργων της Ψυχής.
Ο μουσικολόγος John Gilmort γράφει για τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο:
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας master του πιάνου και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος ανήκει στην σπάνια κατηγορία των μουσικών που κινούνται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασική μουσική και την σύγχρονη μορφή του αυτοσχεδιασμού και της τζαζ. Ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου που ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του και στις συνεργασίες του με μεγάλες Ορχήστρες και μαέστρους. Εμφανίζεται με ρεσιτάλ στα μεγάλα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και στην Ελλάδα σε μουσικούς κύκλους, όπως οι Μεγάλοι Ερμηνευτές και οι Μεγάλες Ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Tο 2000 κάνει έντονη την παρουσία του στο ρόστερ της διεθνούς δισκογραφικής εταιρίας ΕCM αλλά και στην διεθνή σκηνή σαν πιανίστας και συνθέτης με το εκπληκτικό άλμπουμ “Achirana”. Με το πιάνο τρίο του (Άριλντ Άντερσεν-κοντραμπάσο, Τζον Μάρσαλ-κρουστά), εισάγει νέα ηχοχρώματα στo ύφος της κλασικής πιανιστικής ερμηνείας, μέσα από ευρωπαϊκές περιοδείες και εμφανίσεις του μουσικού σχήματος σε μεγάλα τζαζ φεστιβάλ. Το επόμενο άλμπουμ, σπάνιας αισθητικής, με τίτλο “The Triangle” έχει ήδη αναδείξει τον Τσαμπρόπουλο σαν ένα δημιουργό μεγάλης εμβέλειας.
Τον Οκτώβριο του 2004 σε συνεργασία με την ECM, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη περιοδεία του στις ΗΠΑ με σταθμούς τη Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ουάσινγκτον και Βαλτιμόρη, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές για το ποιητικό σόλο άλμπουμ “Akroasis”. Την περίοδο 2004 – 2006 πραγματοποίησε συναυλίες σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία, Αγγλία και Ρωσία, παρουσιάζοντας το best seller της ECM “Chant hymnes and dances”.
To άλμπουμ παρέμεινε αρκετές βδομάδες στις πρώτες θέσεις του top 10 του Billboard στη Νέα Υόρκη. Η Le Monde εύστοχα έγραψε: «Ο ήχος του είναι ευαίσθητος και οι φράσεις του αέρινες, με φινέτσα, δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό και ερμηνεύει τα πιο δεξιοτεχνικά περάσματα χωρίς καμία προσπάθεια». Οι Times της Nέας Υόρκης σε άρθρο τους χαρακτηρίζουν τον ιδιοφυή Έλληνα πιανίστα ως «ένα μάγο του ήχου και έναν σπάνιο μουσικό που ακροβατεί με ιδιαίτερη άνεση ανάμεσα στη κλασική και την τζαζ μουσική, σαν ένας γνήσιος διάδοχος του Keith Jarrett».
Η τελευταία ηχογράφηση του Τσαμπρόπουλου “Τhe promise”, τoν βρίσκει σε μια γόνιμη περίοδο μουσικής δημιουργίας και πιανιστικής ωριμότητας. Η μελωδία στις συνθέσεις του όπως πάντα κυριαρχεί μαζί με την απόλυτα ισορροπημένη μουσική φόρμα, δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση χώρου και συμμετρίας μέσα σε κάθε κομμάτι . Είναι μία μουσική δημιουργία που ακροβατεί ανάμεσα στο πνεύμα και το σώμα, βρίσκοντας καταφύγιο σε κάθε ευαισθητοποιημένο ακροατή από το χώρο της κλασικής, της τζαζ και της world μουσικής. Το λογότυπο της ECM -o καλύτερος ήχος μετά τη σιωπή- στη μουσική και το παίξιμο του Τσαμπρόπουλου βρίσκει την καλύτερη ενσάρκωση.
Επιλεγμένη Δισκογραφία
ACHIRANA, Tsabropoulos / Andersen / Marshall, ECM records
SELECT SIGNS II, Tsabropoulos/Andersen/ Marshall, ECM records
AKROASIS, Tsabropoulos, ECM records
THE TRIANGLE, Tsabropoulos/Andersen/ Marshall, ECM records
LIVE IN CREMONA, Tsabropoulos, Eau de musique
IMAGES, Tsabropoulos, Lyra records
CHANT HYMNES AND DANCES, Tsabropoulos/Lechner, ECM records
MELOS, Tsabropoulos/Lechner, ECM records
ΤΗΕ PROMISE, Tsabropoulos, ECM records