Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Anodos Live Stage

Ο Δημήτρης Μυστακίδης ξεκινά τις εμφανίσεις του στο Anodos Live Stage και επιλέγει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια ανθολογώντας ρεπερτόριο μισού αιώνα και μας παρουσιάζει τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, στα "ρεμπέτικα της κιθάρας".

Ο Δημήτρης Μυστακίδης ξεκινά τις εμφανίσεις του στο Anodos Live Stage και επιλέγει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια ανθολογώντας ρεπερτόριο μισού αιώνα και μας παρουσιάζει τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, στα “ρεμπέτικα της κιθάρας”.

 
Μαζί του θα συμπράξουν τραγουδιστικά ως καλεσμένες και οι φίλες του Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Ματούλα Ζαμάνη, Γιώτα Νέγκα – κάθε Πέμπτη και μια διαφορετική καλεσμένη.

 
Τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία του μέσα στο χρόνο και μας μύησαν – κατά κάποιο τρόπο – στην τέχνη της λαϊκής κιθάρας στο ρεμπέτικο. Εξαιρετικά τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τραγούδια που δεν ακούγονται πια σχεδόν πουθενά, αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση του οικείου στα αυτιά των ακροατών.

 
Η κιθάρα είναι ένα όργανο που από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στη δισκογραφία αλλά και στο λαϊκό πάλκο, ως σημαντικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας.
Σαν φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής (από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης κι αποδοχής της) αφού πάνω σ’ αυτήν έχτιζαν τη μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές.

 
Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, ως κιθαρίστας, στις μπάντες του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά έχει και άλλη μία ιδιότητα: Είναι εδώ και χρόνια καθηγητής της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Όπως ο ίδιος δηλώνει: “Έπαιζα 25 χρόνια κιθάρα, αλλά όταν άρχισα να διδάσκω αυτό το είδος, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να την αποδομήσω τελείως, να την αναλύσω σε όσο πιο μικρά κομμάτια γινόταν, έτσι ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους μαθητές μου. Μπαίνοντας σε αυτήν την διαδικασία, ανακάλυψα πως η κιθάρα προσαρμόστηκε κάθε εποχή σε ανάλογους τύπους ορχήστρας και σε ανάλογα παιξίματα”.

 
“Η κιθάρα ήταν πάντα το πιάνο των φτωχών” έχει δηλώσει ο Γιώργος Νταλάρας που στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Δημήτρη Μυστακίδη. Δεν ήταν λίγα τα μυθικά πρόσωπα της μεγάλης, ρεμπέτικης παράδοσης, τα οποία, αντίθετα με το στερεότυπο που θέλει όλα τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια να ‘χουν πρωτοδοκιμαστεί στο μπουζούκι, έκαναν συχνά τις δικές τους δοκιμές στις χορδές της λαϊκής τους κιθάρας. Παράδειγμα ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Κώστας Καρίπης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Γιώργος Κάβουρας. Κι όμως, στην ιστορία του ρεμπέτικου διακρινόταν κατά κανόνα «ο ταχύς μπουζουξής με την ωραία πένα, ενώ δίπλα ο, εξίσου καλός, κιθαρίστας έμενε στην αφάνεια».

 
Τα βράδια της Πέμπτης από 28/11 έως 19/12 στο ζεστό χώρο του Anodos Live Stage η λαϊκή κιθάρα θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σ’ ένα εκλεκτό ρεπερτόριο μισού αιώνα, φτιαγμένο από κορυφαία ρεμπέτικα των Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά κ.ά.
 

Μαζί του οι φίλες του: Φωτεινή Βελεσιώτου (28/11) Μελίνα Κανά (5/12), Ματούλα Ζαμάνη (12/12), Γιώτα Νέγκα (19/12) θα αποδώσουν, καθεμία με το δικό της τρόπο, τα επιλεγμένα τραγούδια που αναδεικνύουν τις τεχνικές κι εκφραστικές δυνατότητες της λαϊκής κιθάρας.
 

Το Δημήτρη Μυστακίδη στις εμφανίσεις του στο Anodos Live Stage συνοδεύουν στις κιθάρες και στο τραγούδι o Δημήτρης Παπάς, ο Γιώργος Τσαλαμπούνης και η Ιφιγένεια Ιωάννου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ