Ένα από τα πρώτα γραπτά του Τζορτζ Όργουελ, Ο δρόμος για την αποβάθρα του Γουίγκαν, δείχνει από πολύ νωρίς τους προβληματισμούς και τις ιδέες που θ’ ακολουθούσε και ο ίδιος στη ζωή του.

Ένα λογοτεχνικό δοκίμιο για την εργατική τάξη των ανθρακωρύχων στη βόρεια Αγγλία και για τον σοσιαλισμό, ανάχωμα στον επερχόμενο φασισμό.

Διεισδυτικός και αναλυτικός, πάντα εύστοχος και επίκαιρος, ο Όργουελ των κατοπινών θριάμβων του «1984» και της «Φάρμας των ζώων», γράφει το 1936: «…Οι σοσιαλιστές έχουν πολλή δουλειά… Το βασικό στο οποίο πρέπει να πιστέψουν είναι ότι όλοι οι άνθρωποι μ’ έναν μικρό, επισφαλές εισόδημα βράζουν στο ίδιο καζάνι και οφείλουν ν’ αγωνίζονται στην ίδια πλευρά…».

  • Μετάφραση: Πάνος Τομαράς
  • Επιμέλεια: Μαρίνα Καρρά
  • Προσαρμογή εξωφύλλου: Κάτια Κουτσαφτή

Τζορτζ Όργουελ:

Ο Τζορτζ Όργουελ (ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ) γεννήθηκε το 1903 στην Ινδία και πέθανε το 1950 στο Λονδίνο. Σπουδαίος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, έγινε διάσημος κυρίως με τα μυθιστορήματά του, Η φάρμα των ζώων (1945) και 1984 (1949), και τα δύο με απόψεις σαφώς αντιολοκληρωτικές.

Πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους συγγραφείς της Αγγλίας με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το 2008 οι Times τον κατέταξαν δεύτερο στον κατάλογο με τους 50 σπουδαιότερους άγγλους συγγραφείς από το 1945 και εντεύθεν.

Ο Όργουελ με το έργο του συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι και σήμερα τις πολιτικές ιδέες, καταφερόμενος εναντίον κάθε ολοκληρωτισμού και τασσόμενος καθ’ όλη τη ζωή του στο πλευρό των καταφρονεμένων και των επαναστατών. Πήρε μέρος στον ισπανικό Εμφύλιο και κατέγραψε τις εμπειρίες του στο Φόρος τιμής στην Καταλονία. Οι έννοιες «Ψυχρός πόλεμος», «Μεγάλος αδελφός», «Δωμάτιο 101» ανήκουν στον Όργουελ.