Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ο Δρόμος Περνά από Μέσα, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ξανά στη σκηνή του Υπογείου από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013.

Το Θέατρο Τέχνης μπαίνει φέτος στην όγδοη δεκαετία του. Σε μια περίοδο κρίσης, όπου τα πάντα δοκιμάζονται, επιλέγει να επιστρέψει στις ρίζες και να τοποθετήσει στο κέντρο του προγράμματος του, στο ιστορικό Υπόγειο, το νεοελληνικό έργο, συνεχίζοντας την παράδοση, που ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε και καθιέρωσε.

Προσανατολισμένο προς αυτήν την κατευθύνση επιλέγει ως κεντρικό έργο στο Υπόγειο την  επετειακή αναβίωση της βραβευμένης παράστασης «Ο Δρόμος Περνά Από Μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Έργο του «πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβου Καμπανέλλη – συγγραφέα που συνέδεσε όσο κανένας το όνομα και την πορεία του με το Θέατρο Τέχνης.

Γραμμένο το 1990, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωριμότερα έργα του μεγάλου δραματουργού. Μέσα από μία, φαινομενικά, απλή ιστορία, ο Καμπανέλλης εντέχνως σκιαγραφεί ένα πεδίο σύγκρουσης αρχών και αξιών, μια μάχη ανάμεσα σε έναν  εύθραυστο κόσμο που φεύγει και σ’ ένα άλλο που έρχεται αδίστακτος, ακαλλιέργητος.

Στους χαρακτήρες του, που αποτελούν ίσως τους πιο μεστούς και «ανθρώπινους» χαρακτήρες της σύγχρονής ελληνικής δραματουργίας, κυριαρχούν από τη μια ο φορέας των παλαιών αξιών, γαντζωμένος στο παρελθόν και προσκολλημένος στις μνήμες μιας άλλης εποχής γηραιός αστός και από την άλλη ο λαϊκός, αυτοδημιούργητος νεοέλληνας, που σαν γνήσιος αριβίστας ανάγει τα πάντα-ανθρώπους και μνήμες- σε εμπορεύσιμα είδη προς αξιοποίηση και ευτελή εκποίηση. Η μάχη μεταξύ τους αναπόφευκτη αλλά ο «Δρόμος» θα περάσει τελικά από μέσα τους, ισοπεδώνοντας ότι οι ίδιοι πάσχισαν να υπερασπιστούν.

Έργο επίκαιρο που αποδίδει με τον πιο θεατρικό τρόπο έναν κόσμο που μεγάλωσε με το όνειρο της «αρπαχτής» για να καταλήξει χαμένος, μπερδεμένος και «απογοητευμένος» σε δρόμους και πλατείες.

Η διανομή του έργου επιτρέπει την συνύπαρξη παλιών και νέων ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης, δίνοντας στο εγχείρημα ιδιαίτερα συμβολική βαρύτητα ενώ το ανέβασμά του στο ιστορικό Υπόγειο, στο οποίο ανδρώθηκε και μεγαλούργησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, προοικονομεί μια μαγική συνάντηση του χτες με το σήμερα.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Παίζουν: Γιάννης Φέρτης- Χριστίνα Κουτσουδάκη- Γιάννης Δρακόπουλος-Αλέξανδρος Πέρρος-Φωτεινή Μπακλατζίογλου