Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Πόπης Διακαινισάκη, Ο έρωτας του αμπελουργού.

 

Τέλη του 19ου και πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κάιρο, Φλωρεντία, Νέα Υόρκη.

Αμπέλια, μάνα γη και θάλασσα, πλούτος και φτώχεια, γαιοκτήμονες και δουλευτάδες, εθνικότητες, φυλές και μετανάστες, το αμερικανικό όνειρο και η ελληνική πραγματικότητα, πόλεμος, προσφυγιά και ειρήνη, ευημερία και απόγνωση, η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, οι ανατροπές της ζωής κι ένας έρωτας που γεννιέται σαν σπίθα εκεί κοντά στα ερείπια της Κνωσού και συνεχίζει να σιγοκαίει με φόντο ταραγμένα χρόνια.

Η ανθρώπινη ύπαρξη και η αξιοπρέπεια ζυγίζονται, δοκιμάζονται και εξαντλούνται σε στιγμές μικρότητας και μεγαλοσύνης, όπου ο θάνατος φοβερίζει, συνθλίβει και διαφεντεύει τον άνθρωπο. Κι ύστερα η ανάταση, το απρόβλεπτο της ψυχής που ορθώνεται και ξεφαντώνει, σε μια στιγμή που η ζωή θριαμβεύει και πάλι μέσα από τη δύναμη του έρωτα.

Ένα μυθιστόρημα, ένα μωσαϊκό από την ταραγμένη εκείνη εποχή, από τη ζωή και την τέχνη,

μέσα από μια απλή ανθρώπινη ιστορία.

Η Πόπη Διακαινισάκη γεννήθηκε το 1956 στο Σμάρι, ένα χωριό του Ηρακλείου Κρήτης. Τελείωσε το δημοτικό και το τότε εξατάξιο γυμνάσιο στο Καστέλι Πεδιάδας, όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά της χρόνια.

Σπούδασε Graphic Design στην Αγγλία και επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 1981.

Μέχρι το 1996 δίδαξε σε σχολές γραφικών τεχνών και ασχολήθηκε με τη διαφήμιση ως ελεύθερη επαγγελματίας.

Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή και εικονογράφηση βιβλίων. Έχει γράψει και εικονογραφήσει τα παιδικά βιβλία: Χρυσαλίδα, Ο παππούς ο Χρόνος, Ο χορός των αριθμών, Ο χορός των ημερών, Ο χορός των σχημάτων, Ο χορός των χρωμάτων, Το πιο όμορφο αστέρι, Ένας γάτος, βιολιστής στη στέγη, Ένας ιπποπόταμος πιανίστας!, Δε θέλω μοβ μύτη!, Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία!, Ποτέ, ποτέ πια!

Τα έργα της Μάχη με τη φωτιά και Το μυστικό δώρο της θάλασσας είναι τα πρώτα μυθιστορήματά της για παιδιά, μια φωνή για το σεβασμό στο περιβάλλον μας, που δοκιμάζεται καθημερινά από την ασυνειδησία του ανθρώπου.

Το 2001 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Ισσάχαρ.

Ο έρωτας του αμπελουργού είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, ένα έργο αφιερωμένο στη δύναμη του ανθρώπου.