Ο Φιλαράκος – Γκυ ντε Μωπασσάν

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο του Γκυ ντε Μωπασσάν, με τίτλο Ο φιλαράκος, σε μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου.

Ο Φιλαράκος γράφτηκε όταν ο Γκυ ντε Μωπασσάν βρισκόταν στο απόγειο της συγγραφικής του τέχνης. Είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα αποπλάνησης, ίντριγκας και αθέμιτης κοινωνικής αναρρίχησης την περίοδο της belle époque του Παρισιού.

Ο Ζωρζ Ντυρουά, ο ήρωας του βιβλίου, είναι ένας ξοφλημένος δημοσιογράφος και πρώην υπαξιωματικός των Ουσάρων με ταπεινή καταγωγή, ο οποίος με δόλια μέσα και συνάπτοντας σχέσεις με ισχυρές και ευκατάστατες γυναίκες καταφέρνει να αναρριχηθεί στην κορυφή της παριζιάνικης κοινωνίας. Mε τη γοητεία και τους αβρούς τρόπους του εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων προς ίδιον όφελος – προδίδοντας ακόμη και τη γυναίκα που στάθηκε δίπλα του με αυταπάρνηση. Δημοσιευμένο το 1885, Ο Φιλαράκος δεν είναι μόνο ένα γλαφυρό πορτραίτο της τότε φαντεζί, αλλά διεφθαρμένης και παρηκμασμένης, παριζιάνικης κοινωνίας, είναι επιπλέον μια συγκλονιστική σύγχρονη έκθεση για την καταστροφική δύναμη των αχαλίνωτων φιλοδοξιών, της εξουσίας και του σεξ.

Σε σχέση με τους Γάλλους νατουραλιστές, οι χαρακτήρες του Μωπασσάν είναι πολύ πιο αληθοφανείς και πολύπλοκοι. Ο Φιλαράκος, το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημά του, είναι άκρως απολαυστικό. Οι αναλογίες του σήμερα με τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο είναι αδιαμφισβήτητες. Σκάνδαλα, πολιτικές ραδιουργίες και σεξ παρουσιάζονται με κυνικό πεσιμισμό, που ωστόσο ισορροπεί ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και την περιγραφή των μικρών απολαύσεων της ζωής.

Είναι ο σπουδαίος ζωγράφος των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Ανατόλ Φρανς

Ο Γκυ ντε Μωπασσάν (1850-1893) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νορμανδία. Άρχισε να εργάζεται από μικρός, και έζησε από κοντά τους ανθρώπους της υπαίθρου. Το έργο του περιλαμβάνει έξι μυθιστορήματα, οκτώ θεατρικά έργα, μερικές ποιητικές συλλογές, πολλά δοκίμια, άρθρα, ταξιδιωτικά αφηγήματα και, το κυριότερο, περισσότερα από τριακόσια διηγήματα. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών ξεκίνησε σπουδές στη νομική σχολή του Παρισιού. Το 1874 γνώρισε στο σπίτι τού Φλωμπέρ τον Ζολά, ο οποίος τον σύστησε στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Ο Μωπασσάν ήταν φύση ασθενική. Σε ηλικία μόλις σαράντα τριών ετών πέθανε στο Παρίσι από σύφιλη.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ