Αναμφίβολα, ο Καρλ Γιουνγκ, την προσωπογραφία του οποίου φιλοτεχνεί με τόσο μεράκι ο Φρεντερίκ Λενουάρ, υπήρξε ένα πρόσωπο τόσο πολυσχιδές όσο και αμφιλεγόμενο. Ήδη από τα πρώτα του βήματα έδειχνε πως θα άνοιγε μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από το όνομά του καθώς με την πρόωρη σύγκρουσή του με τον πατέρα της ψυχολογίας, τον πολύ σημαντικό Σίγκμουντ Φρούντ όλα τα βλέμματα στράφηκαν πάνω του. Ο τελευταίος έβλεπε στον πολύ νεότερό του Γιουνγκ τον μαθητή και συνεχιστή του έργου του και της διδασκαλίας του, κάτι που όμως από πολύ νωρίς διαψεύστηκε περίτρανα καθώς επήλθε μια ρήξη στις σχέσεις τους με αποτέλεσμα να μην ξαναμιλήσουν ποτέ έκτοτε, ήδη από τη δεκαετία του 1910 δηλαδή. Ο Γιουνγκ έθεσε ήδη από πολύ νωρίς τις βάσεις της δικής του προσωπικής σχολής και διαμόρφωσε με την σκέψη του και με την διδασκαλία του, τα βιβλία του, τις διαλέξεις του μια ιστορία και έναν μύθο γύρω από το όνομά του.
Μια ζωή παρατήρησης των ανθρώπινων συμπεριφορών, μια ζωή γεμάτη γνώση και μελέτη
Ο Φρεντερίκ Λενουάρ, μελετητής του Γιουνγκ, με αυτό το διδακτικό βιβλίο μας μυεί με εξαιρετική δεξιότητα και όσο το δυνατόν απλότητα στους συλλογισμούς του περίφημου ψυχολόγου προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να πατήσουμε σε αυτά που γράφει ο ίδιος για τον Γιουνγκ. Γράφει στην αρχή του βιβλίου πως ήδη από την προηγούμενη βιογραφία αφιερωμένη στον Σπινόζα ήξερε πως η επόμενη θα ήταν για τον Γιουνγκ, δείχνοντας έτσι την προσήλωση και τον θαυμασμό για αυτόν τον άνθρωπο και επιστήμονα. Μας αναλύει όλη την κοσμοθεωρία και τις προσλαμβάνουσες του Καρλ Γιουνγκ μέσα από τα πολλά χρόνια και τη μελέτη που ο ίδιος πραγματοποίησε σε πολλά και διάφορα θέματα, όπως το θέμα των θρησκειών της ανατολής από τις οποίες άντλησε και πολλά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποίησε στις θεωρίες του.
Έτσι, ίσως να μπορέσουμε ενδεχομένως να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο ύστερα από την ανάγνωση αυτού του οδηγού πρώτης επαφής. Γιατί ένα καλό βιβλίο είναι πάντα αυτό που μας οδηγεί στο επόμενο και θαρρώ πως αυτό το καταφέρνει αναμφίβολα ο Λενουάρ. Χρησιμοποιεί άλλωστε μία γλώσσα όσο γίνεται πιο εκλαϊκευμένη δίχως να αποδυναμώνει το πνεύμα του Γιουνγκ. Ίσα ίσα με τα δικά του λόγια και επιπροσθέτως με τις συνεχείς παραπομπές στα λόγια του ίδιου του ψυχολόγου έχουμε την εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί των ιδεών του. “Ο Γιουνγκ κομίζει ένα βλέμμα πάνω στο ανθρώπινο πλάσμα και τη σχέση του με τον κόσμο, το οποίο όχι μόνο διαταράσσει τις ψυχολογικές γνώσεις αλλά επενεργεί και στη φιλοσοφία, την ανθρωπολογία, τη φυσική, τις επιστήμες της εκπαίδευσης, τη θεολογία, την ιστορία των μύθων και των δοξασιών”. Αυτό που προσπαθεί να μας μεταδώσει ο Λενουάρ μέσα από το βιβλίο είναι το πάθος του Γιουνγκ για τον άνθρωπο και την φύση του, για το πώς θα τον οδηγήσει να κατανοήσει καλύτερα τον εσώτερο εαυτό του και έτσι να ερμηνεύσει τα όσα του συμβαίνουν στη ζωή του μέσω διάφορων πρακτικών που ο ίδιος εφάρμοζε με ζέση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η βιογραφία αυτή του Γιουνγκ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους εμάς που δεν είμαστε ειδικοί με την ψυχολογία και τις άλλες επιστήμες, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε όλη την φιλοσοφία του διάσημου ψυχολόγου και επιχειρώντας στο τέλος της ημέρας να γίνουμε καλύτεροι και να βρούμε στις διδαχές του εκείνα τα στοιχεία που θα μας βελτιώσουν με κάποιο τρόπο τη ζωή. Ο ίδιος ο Γιουνγκ μελέτησε πολύ διεξοδικά τις ανθρώπινες συμπεριφορές, ταξίδεψε σε πολλά μέρη και ήρθε σε επαφή με πολιτισμούς που τον επηρέασαν βαθιά στον τρόπο σκέψης του καθώς δεν ασχολούνταν επιδερμικά αλλά εις βάθος με όσα τον απασχολούσαν, έψαχνε και εκείνος ενδελεχώς και επίμονα τις δικές του απαντήσεις σε ερωτήματα που και ο ίδιος ήξερε καλά πως δεν είχαν εύκολες απαντήσεις. Και όμως υπήρξε ακάματος και ακούραστος σκαπανέας της γνώσης και της επιμόρφωσής του και επέλεξε ένα δρόμο συνεχούς ενασχόλησης χωρίς ποτέ να καθίσει πάνω στις δάφνες της αναγνωρισιμότητάς του, πράγμα εύκολο για εκείνον.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Γιουνγκ διαχωρίζει σαφώς τα γεγονότα από την ερμηνεία τους. Είναι προπαντός εμπειριστής ο οποίος πέρασε τη ζωή του συλλέγοντας γεγονότα: στην προσπάθειά του να καταλάβει καλύτερα την ανθρώπινη ψυχή, δε σταμάτησε να παρατηρεί τον εαυτό του και, στη διάρκεια της μακράς ψυχιατρικής καριέρας του, παρακολούθησε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και ερμήνευσε περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες όνειρα!». Αυτό που περιγράφει ο Λενουάρ είναι και η πεμπτουσία της γιουνγκιανής θεωρίας πως μέσα από την εμπειρία κατακτιέται η γνώση και μάλιστα ο ίδιος παραθέτει παραδείγματα ασθενών και τις περιπτώσεις του προσπαθώντας να εξηγήσει το τι τους συμβαίνει, τις αντιδράσεις τους αλλά και τις βαθιές ανάγκες να ψυχοθεραπευτούν ενώ ο ίδιος ο Γιουνγκ βγαίνει και αυτός κερδισμένος κάθε φορά με κάθε διαφορετική συνεδρία. Ο όγκος της εργασίας του ήταν τεράστιος και δεν έφτασε τυχαία να θεωρείται ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ψυχιατρικής. Βιβλία σαν και αυτά μας προσφέρουν απλόχερα τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τέτοιες προσωπικότητες και μετά, αν το επιθυμούμε, να εντρυφήσουμε ακόμα πιο διεξοδικά στο έργο τους μέσα από μια πιο λεπτομερή βιβλιογραφία.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Καρλ Γιουνγκ: Ο εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής»
«Μια κοινή αυταπάτη είναι να πιστεύουμε πως ό,τι γνωρίζουμε σήμερα αντιπροσωπεύει ό,τι θα ξέρουμε πάντα. Τίποτε δεν είναι πιο ευάλωτο από μια εφήμερη προσπάθεια να εξηγήσουμε γεγονότα, κι όχι μιαν αλήθεια αιώνια αφ’εαυτής»
Διαβάστε επίσης:
Φρεντερίκ Λενουάρ: Κυκλοφορεί το βιβλίο του «Καρλ Γιουνγκ: Ο εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής»