Ο Γιάννης Κότσιρας με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννης Κότσιρας και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου με αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της … Σμύρνης και την κυκλοφο

Ο Γιάννης Κότσιρας και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου με αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της

Σμύρνης και την κυκλοφορία του άλμπουμ τους «Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Οκτωβρίου (μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε και στο Μέγαρο της Αθήνας) μια παράσταση αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση και στην έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της ΜΙΝΟS Ε.Μ.Ι. και εντάσσεται στους εορτασμούς Θεσσαλονίκη 2012.

 

Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από κομμάτια που έχουν σημαδεύσει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν ως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Όμορφη Σμυρνιά, Ο Αντώνης ο βαρκάρης, Μισιρλού, Το γελεκάκι, Η μικροπαντρεμένη κ.ά.  Στοιχεία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους γίνονται ένα στη μουσική που ανθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τραγούδια που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης (ρεμπέτικης) σχολής, σπουδαίων συνθετών: Κώστας Σκαρβέλης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Νίκος Ρουμπάνης, Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης, Aντώνης Νταλγκάς, Κώστας Κοφινιώτης, Απόστολος Χατζηχρήστος και αρκετά παραδοσιακά αγνώστων δημιουργών.

Το πρόγραμμα δεν αποτελείται μόνο από τραγούδια που γράφτηκαν στη Σμύρνη αλλά και από όσα την αφορούν με οποιονδήποτε τρόπο, είτε αναφέρονται σε αυτή είτε προέρχονται από σμυρνιούς δημιουργούς του ελλαδικού χώρου.

Η καταστροφή του 1922, άλλωστε, άλλαξε κατά πολλούς τρόπους την πορεία της ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσα στα άλλα, έφερε από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τους έλληνες μουσικούς. Η μουσική που ερμηνεύουν οι εστουδιαντίνες –οι ορχήστρες που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο «σπουδαστήριο» όπου δίδαξαν και μαθήτευσαν μεγάλοι μικρασιάτες δημιουργοί– έφτασε στην Ελλάδα γύρω στα 1870, στην αρχή στις παρυφές της Αθήνας και πολύ σύντομα στο κέντρο της. Αυτό το είδος ορχήστρας έγινε η πρώτη αυθεντική μουσική γέφυρα που συνδύασε αρμονικά τα ετερόκλητα εθνικά, μουσικά, πολιτιστικά και δημιουργικά στοιχεία δύο τόσο διαφορετικών κόσμων.

Η παράσταση αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση των σμυρναίικων τραγουδιών με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας. Η ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά της ορχήστρας προβάλλει το βαθύ ερωτισμό που κρύβουν τα τραγούδια αυτά, με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική γραφή. 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ