Ο Γιώργος Π. Πεφάνης και το «Θέματα του Μεταπολεμικού και Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου»

Ο Γιώργος Π. Πεφάνης μιλά στην κάμερα του CultureNow για το βιβλίο του με τίτλο «Θέματα του Μεταπολεμικού και Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου», που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πορεύεται προς ένα θέατρο ουσίας, μακριά από τη σαγηνευτική αναχώρηση και τους αληθοφανείς αντικατοπτρισμούς που παρέχουν εν δαψιλεία η τηλεοπτική και η ψηφιακή εικόνα. Η κριτική που ασκεί το ελληνικό θέατρο, αλλά και η περιπλάνησή του στον κόσμο της ετερότητας, ενδέχεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συμβολική διάσταση, η οποία μεσολαβεί πάντα ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, στη φαντασμαγορία και τη συμβαντολογία. Μόνο στη διάσταση αυτή καθίσταται δυνατή η καλλιτεχνική εμπειρία, δηλαδή εκείνη η συνειδησιακή στάση που τείνει να ανταποκριθεί σε ακαθόριστες ακόμη επιθυμίες και να προσανατολιστεί σε βιώματα αχαρτογράφητα από την κληρονομημένη γνώση. Η σκηνή που πρέπει και μπορεί να στήσει το σύγχρονο ελληνικό θέατρο είναι η συμβολική σκηνή που δεν απαντά, δεν επαναλαμβάνει, δεν οπτικοποιεί, απλουστεύοντας, ένα ερώτημα, αλλά διατυπώνει νέα ερωτήματα. Σε μια κουλτούρα τηλεοπτική και ψηφιακή, δηλαδή σημειακή και ηδονοβλεπτική, το θέατρο μπορεί να γίνει η εστία ανάδυσης νέων σημασιών μόνο όταν ακολουθεί τον δικό του δρόμο αντιπαραθέτοντας στα ήπια ομοιώματα τη «σκληρή» ανθρώπινη παρουσία και στην εφησυχαστική κατάφαση της πραγματικότητας τα διαβρωτικά του ερωτήματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Καθηγητής ΕΚΠΑ και Κριτικός θεάτρου Γιώργος Π. Πεφάνης μας λέει σχετικά με το βιβλίο: «Περιλαμβάνει 21 κεφάλαια που αφορούν στην ελληνική δραματουργία, από την μεταπολεμική και τη σύγχρονη περίοδο. […] Αναφέρομαι στην ελληνική δραματουργία, και επιλέγοντας τα καλύτερα, κατά την άποψή μου, έργα που είχαν γραφτεί και παιχτεί τότε στις ελληνικές σκηνές, ξεκινώντας από ένα πρόβλημα, το πρόβλημα ταξινόμησης του ελληνικού θεάτρου, της ελληνικής δραματουργίας, καταλογογραφώντας 135 Έλληνες συγγραφείς, που είχαν δώσει 400 έργα. […] Εδώ έχουμε ένα ποσοστό ασφαλείας, δηλαδή ενδεικτικό για την ποιότητα και τη θεματολογία τους. […] Υπάρχει μία πεποίθηση ότι αυτά τα έργα αξίζουν να συγκαταλέγονται στα καλύτερα ευρωπαϊκά έργα της εποχής. Υπάρχει και μία ευχή αυτά να καταξιωθούν και στη σκηνή και να μπορέσουν να γίνουν κοινό κτήμα σε όλους τους νεοέλληνες.»


Πληροφορίες έκδοσης: Κάπα Εκδοτική, ISBN: 978-960-628-131-0, Σελίδες: 416, Τιμή: 18,00 ευρώ


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης: 

Θέματα του Μεταπολεμικού και Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου: Ένα βιβλίο από τον Γιώργο Πεφάνη

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ