Ο ανατρεπτικός συνθέτης, πιανίστας και ποιητής Γιώργος Πατεράκης, “δημιουργός ιδιοφυής” όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Τύπος, χτυπάει ξανά με μια καυστική παράσταση-αποθέωση των ανθρώπινων δραμάτων. Με φόντο διαχρονικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, πέρα για πέρα όμως αληθινές και ανθρώπινες, ο Πατεράκης ξεδιπλώνει μέσα σε μια φαντασμαγορία αντιθέσεων, ένα ανακάτεμα μουσικών που κινείται μεταξύ δικών του πρωτότυπων συνθέσεων καθώς και διασκευών γνωστών τραγουδιών που ο ίδιος έχει ενορχηστρώσει εκ νέου και τις παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για μια παράσταση-περιπλάνηση σε ακούσματα που έχουμε αγαπήσει με δεξιοτεχνικές στραβοτιμονιές στην κόψη των ειδών· από την κλασική μουσική στην τζαζ και το swing, από το καμπαρέ και το σαλούν, στις αθηναϊκές αυλές και τον βαλκανικό ορίζοντα. Μαζί με τον δημιουργό, 16 αμετανόητα νέοι μουσικοί καλλιτέχνες επί σκηνής, δίνουν ψυχή με την ερμηνεία τους σε αυτό το παλαβό και ανορθόδοξο μουσικό road-trip στις μουσικές του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οπτικό υλικό που προβάλλεται στην παράσταση, προέρχεται από το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων, ενώ το μουσικό εγχείρημα συνολικά, προλογίζει την επερχόμενη κυκλοφορία του νέου προσωπικού δίσκου του Γιώργου Πατεράκη η οποία αναμένεται μέσα στη χρονιά.
Συντελεστές
Σχεδιασμός παράστασης, πρωτότυπες συνθέσεις, ιδέα: Γιώργος Πατεράκης
Φωνητικό κουαρτέτο & soli: Εύα Λαύκα, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Λάρα Καλλίρη, Ελπινίκη Σαριπανίδου
Μέλη της Χορωδίας Φίλων String Theory Ensemble: Κατερίνα Γεβετζή, Ζωή Λάγγη, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος Κασαβέτης, Μάκης Μαντάς
Οργανικό ensemble: Γιώργος Πατεράκης & Κατερίνα Γρηγοριάδου (πιάνο), Μαριαλένα Καραγιάννη (βιολί), Γιάννης Αθανασόπουλος (βιόλα), Αλέξανδρος Κασαρτζής (βιολοντσέλο), Σπύρος Ηλιάδης (κιθάρα, μαντολίνο)
Αφηγητής: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Τεχνικός ήχου: Γιάννης Σκανδάμης
Καλλιτεχνική διεύθυνση, παραγωγή: Media dell’ Arte
Γιώργος Πατεράκης
Ο Γιώργος Πατεράκης σπούδασε με υποτροφία πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου και πήρε το δίπλωμά του με άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί, και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy του Λονδίνου στην τάξη του Philip Fowke και, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλ. Ωνάση, στην Ακαδημία Ferenc Liszt, στη Βουδαπέστη, στην τάξη του Kornel Zempleni. Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 2000 ακολούθησε αποκλειστικά σολιστική σταδιοδρομία δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ατομικά ρεσιτάλ, κοντσέρτα ως σολίστ με διάφορες ελληνικές ή ξένες ορχήστρες, συναυλίες μουσικής δωματίου, Liederabend κλπ) και ηχογραφώντας για το Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Δίδασκε τακτικά πιάνο από το 1989 έως το 2008, ενώ σήμερα πλέον διδάσκει μόνον στο πλαίσιο ειδικών σεμιναρίων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
String Theory Ensemble
Από το 2011 έχει ιδρύσει το String Theory Ensemble, μια ανοιχτή μουσική πλατφόρμα που αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς από διάφορους μουσικούς χώρους. Σήμερα το String Theory Ensemble αποτελείται από μικρά οργανικά ensembles, ορχήστρα δωματίου, φωνητικά σύνολα και τρεις μικτές χορωδίες. Μέρος των δράσεών του είναι τα τακτικά σεμινάρια “για όλους”, όπου παρέχεται μια βαθύτερη γνώση των διαφόρων περιόδων της δυτικής μουσικής, από τον μεσαίωνα μέχρι και τον 20ό αιώνα, ερμηνευμένων μέσα από το φιλοσοφικό, επιστημονικό, και ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο της κάθε εποχής.
Το String Theory έχει παρουσιάσει δικές του θεματικές παραστάσεις (“Ένας Παράξενος Κόσμος”, “CHEAP: low quality – high fun”, “D.E.A.T.H. – Dual Existence Assertive Theory Hoax”, “The General Theory of Human Stupidity”, “Γκαλερί Δραμάτων”, “Baroque”, “Κι Εσείς Από Πού Είστε;”) σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και στην Κύπρο (Baumstrasse, Φεστιβαλ Αξιοθέας – Λευκωσία, Μουσείο Ακρόπολης, Athenaeum, Μουσική Σκηνή Αυλαία, Μύλος – Θεσσαλονίκη, Στούντιο Β της ΕΡΤ -Δεύτερο Πρόγραμμα κ.ά.), έχει κυκλοφορήσει σε cd τον “Παράξενο Κόσμο” και το “Cheap: low quality-high fun” και ετοιμάζει το τρίτο cd με νέα κομμάτια.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ο Γιώργος Πατεράκης σε προηγούμενη μουσική παράσταση με το String Theory Ensemble / © Κώστας Μουντζουρέας