Η Μουσική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 19:00, διάλεξη του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου με θέμα “Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι”.

Μουσικό μέρος: Τραγούδια του Gustav Mahler, της Alma Mahler και του Μάνου Χατζιδάκι.

Ερμηνεύουν: Δάφνη Πανουργιά, σοπράνο και Βίκυ Στυλιανού, πιάνο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι.

Αναλυτικά το μουσικό μέρος έχει ως εξής:

ALMA MAHLER (1879-1964)
Die stille stadt, σε ποίηση Richard Dehmel (1863-1920)
In meines Vaters Garten, σ ε ποίηση Otto Erich Hartleben (1864-1905)
Laue Sommernacht, σε ποίηση Gustav Falke (1853-1916)
GUSTAV MAHLER (1860-1911)
Wer hat dies Liedlein erdacht (Des Knaben Wunderhorn).
Blicke mir nicht in die Lieder (Ruckert lieder)
Ich ging mit Lust (Des Knaben Wunderhorn)
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925-1994)
Κραυγές για ενός αγγέλου μνήμη
Ένα ταγκό για την Άλμα Μάλερ (από τον κύκλο τραγουδιών «Οι μύθοι μιας γυναίκας» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, 1988). Διασκευή για φωνή και πιάνο: Βίκυ Στυλιανού.

Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βυζαντινή μουσική με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και ευρωπαϊκή μουσική στο Ωδείο Φ. Νάκας. Συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα και σε ερευνητικά προγράμματα του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας). Είναι συνεργάτης του Μανόλη Χατζηγιακουμή στο μεγάλο πρόγραμμα ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής και διετέλεσε μέλος της διεθνούς φήμης Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Από το 1995 έως το 2001 ήταν διευθυντής προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλως Πατρών Λύχνος. Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στην ελληνική ποίηση και μουσική. Ανάμεσά τους: “Το τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού κ.α. Συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο στην «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και με τον Άλκη Μπαλτά στο “Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου” (2006 και 2010). Παραγωγές του έχει παρουσιάσει στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μουσείο Γουλανδρή, στην Οικία Κατακουζηνού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους. Έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών, όπως της Κωνσταντίας Γουρζή στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου το 2008. Τον Μάϊο του 2014 παρουσίασε «Το Τετράδιο του Πατριάρχη» στο Αννόβερο της Γερμανίας. Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της πατρινής μουσικής παράδοσης (λόγιας και βυζαντινής) και στο πλαίσιο αυτό επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο «Κουαρτέτα Πατρινών Συνθετών», που ερμηνεύει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους επιστημονικούς τόμους. Αρθρογραφεί σε θεολογικά και πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικά και διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).