Οι Εκδόσεις Ψυχογιός, η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και τα βιβλιοπωλεία Public παρουσιάζουν τον διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένο Αμερικανό συγγραφέα Jonathan Franzen.
Ο Jonathan Franzen θα συναντήσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό την Τρίτη 28 Απριλίου 2015, στις 19:30 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και θα συζητήσει με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Αναστάση Βιστωνίτη. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά.
Βιογραφικό:
Ο Jonathan Franzen γεννήθηκε στο Ιλινόι το 1959 και μεγάλωσε στα προάστια του Σεντ Λούις. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Σουάρθμορ το 1981, σπούδασε με υποτροφία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και κατόπιν εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σε σεισμολογικό εργαστήριο. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η συγγραφική ιδιοφυία του αναγνωρίστηκε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του στα αμερικανικά γράμματα, αλλά η καθιέρωση και η μεγάλη επιτυχία ήρθε με το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Οι διορθώσεις».
Στη συνέχεια, ο Franzen απέσπασε ποικίλες διακρίσεις και έχει τιμηθεί με το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, το National Book Award. Έχει κατακτήσει επανειλημμένα την κορυφή της παγκόσμιας λίστας των ευπώλητων βιβλίων ενώ έχει επιλεγεί και στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME ως «Σπουδαίος Αμερικανός Μυθιστοριογράφος». Η παγκόσμια κριτική καθώς και εκατομμύρια αναγνώστες μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Jonathan Franzen έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς των ΗΠΑ και του κόσμου. Το πιο πρόσφατο έργο του με τίτλο “Purity” αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015.
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν στα Ελληνικά τα έργα του «Η εικοστή έβδομη πολιτεία» και «Κραδασμοί».
Η εικοστή έβδομη πολιτεία
Συγγραφέας: Jonathan Franzen
Μετάφραση: Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης
Το Σεντ Λούις, η ήσυχη πόλη που αργοπεθαίνει πλάι στο ποτάμι στην πολιτεία Μιζούρι των ΗΠΑ, υποδέχεται μια καινούργια κάτοικο, η οποία ορίζεται και νέα διοικητής της αστυνομίας στην περιοχή. Προτού εκείνη εγκατασταθεί καλά-καλά στην πόλη, μερικοί απ’ τους εξέχοντες εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια πολιτική συνωμοσία που φαίνεται να απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε αθέατη πτυχή του δημόσιου βίου.
Ένα μυθιστόρημα που αποκαλύπτει τις μυστικές ζυμώσεις σε μια συνηθισμένη αμερικανική μητρόπολη, εκθέτοντας το αμερικανικό όνειρο ως γνήσιο τρόμο και μαύρη, σκοτεινή κωμωδία.
Η Εικοστή Έβδομη Πολιτεία, έργο που ανήκει ήδη στα κλασικά μυθιστορήματα της σύγχρονης πεζογραφίας, σήμανε την εμφάνιση του Jonathan Franzen στα γράμματα και την αρχή μιας δημιουργικής πορείας που θα τον κατέτασσε στους κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Κραδασμοί
Συγγραφέας: Jonathan Franzen
Μετάφραση: Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης
Η οικογένεια του Λούις Χόλαντ είναι μια περίπτωση συνηθισμένα εξωφρενική. Ο πατέρας του, αριστεριστής ιστορικός μαγεμένος με το αντικείμενό του. Η μάνα του, μια αιωνίως αγχωμένη γυναίκα που ονειρεύεται την κοινωνική καταξίωση. Η αδελφή του, Αϊλίν, χαμένη σε έναν ιδιαίτερο εγωκεντρισμό, πάει στη Βοστόνη για οικονομικές σπουδές. Ο Λούις, νωθρός, κυνικός και με πρόωρη φαλάκρα, δουλεύει στο ραδιόφωνο.
Μια σειρά από απρόσμενα και άσχετα μεταξύ τους περιστατικά (ανάμεσα στα άλλα μια κληρονομιά 22 εκατομμυρίων για τη μητέρα του Λούις) θα οδηγήσουν ετούτη τη συνηθισμένη και μίζερη οικογένεια στο μάτι ενός κυκλώνα αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων. Αυτές οι μεταμορφώσεις είναι, ίσως, οι κραδασμοί που συνταράσσουν τη ζωή των ηρώων.
Ταυτόχρονα, άλλοι, πραγματικοί κραδασμοί από ισχυρούς σεισμούς συγκλονίζουν τη Βοστόνη. Η Ρενέ, κοπέλα του Λούις και σεισμολόγος, υποπτεύεται ότι οι σεισμικές δονήσεις δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια και αποφασίζει να ερευνήσει το θέμα ενώ, την ίδια στιγμή, έρχεται αντιμέτωπη με τον ηγέτη μιας ομάδας πιστών οι οποίοι καταδικάζουν με μένος τις εκτρώσεις.
Ένα ιδιόμορφο μυθιστόρημα διά χειρός ενός ιδιοφυούς συγγραφέα, το Κραδασμοί αποτελεί το δεύτερο δείγμα γραφής από τον Jonathan Franzen και τον φέρνει ακόμα πιο κοντά στο θέμα που τον καθιέρωσε, δηλαδή την οικογένεια, τις σχέσεις των μελών της αλλά και τη σχέση της ίδιας της οικογένειας με την κοινωνία και τον κόσμο.