Οι υψηλής έντασης ακτίνες λέιζερ μας έχουν προσφέρει νέες δυνατότητες για την εμβάθυνση της γνώσης μας σχετικά με την δημιουργία του κόσμου και την κατανόηση της διαμόρφωσής του. Το 1985, ο Gérard Mourou και η Donna Strickland κατάφεραν, χωρίς να καταστρέψουν το υλικό του ενισχυτή, να δημιουργήσουν υπερβραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ. Κατ’ αρχάς διαπλάτυναν χρονικά τους παλμούς λέιζερ για να μειώσουν την ισχύ κορυφής τους, κατόπιν τους ενίσχυσαν και τελικά τους συμπίεσαν χρονικά για να παρατηρήσουν δραματική αύξηση της έντασης του παλμού. Η “ενίσχυση διαπλατυσμένων παλμών” έχει πολλές χρήσεις, μεταξύ άλλων, σε διορθωτικές επεμβάσεις σε οφθαλμούς. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική χάρισε στον καθηγητή MOUROU και στη φοιτήτριά του, Donna STRICKLAND, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2018.
Θα παρουσιαστεί η αρχή της παραγωγής παλμών λέιζερ πολύ υψηλής έντασης, θα περιγραφούν οι πολλές εφαρμογές τους, οι οποίες εκτείνονται από τη χειρουργική οφθαλμών μέχρι την παραγωγή άφθονης, καθαρής και ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας.
Ο Gérard Mourou είναι καθηγητής-μέλος του Haut Collège της École Polytechnique και διακεκριμένος καθηγητής A.D. Moore στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο της Grenoble και έπειτα στο πανεπιστήμιο Pierre-et-Marie-Curie στο Παρίσι, όπου υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1973. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στην École Polytechnique στο Παρίσι .
Ο καθηγητής MOUROU ήταν ο συντονιστής ενός συνεργατικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Extreme Light Infrastructure – ELI), το οποίο αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας υποδομής στην Ευρώπη με τα πιο έντονα λέιζερ στον κόσμο.
Ο Δημήτρης Χαραλαμπίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του εργαστηρίου Ε & Τ αττοσευτερολέπτων του ΙΤΕ-ΙΗΔΛ στο Ηράκλειο Κρήτης και Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της ELI-ALPS, Szeged, Ουγγαρία. Συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία και υλοποίηση της Extreme Light Infrastructure (ELI), υποδομής του οδικού χάρτη του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI), της οποίας εμπνευστής και πρωτεργάτης ήταν ο καθηγητής Gerard Mourou. Στα πλαίσια της προπαρασκευαστικής φάσης της ELI, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, συνεργάστηκε στενά με τον G. Mourou και συνεχίζει τη συνεργασία του μαζί του σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
*Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και θα μεταδοθεί ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου και στην ιστοσελίδα του www.ifg.gr
*Τη διάλεξη και τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Δημήτρης Χαραλαμπιδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.