Ο Κήπος του Μεγάρου γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής

Η παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνής θεσμός που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 700 πόλεις σε 120 χώρες.

Η παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνής θεσμός που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 700 πόλεις σε 120 χώρες.

Η φετινή Γιορτή της Μουσικής, το βράδυ της Κυριακής 21.6 (ώρα έναρξης 8:00 μ.μ.), στον ομορφότερο Κήπο της πρωτεύουσας, είναι ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο με τραγούδια και συνθέσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ορχηστρικά και χορωδιακά κομμάτια, κλασικά έργα και άφρο-τζαζ δημιουργίες. Συμμετέχουν η παιδική χορωδία Polyphonica, η Kρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο Βασίλης Γισδάκης. Η βραδιά θα κλείσει με το πάρτι των Happy Dog Project και την Esterina, τη special guest της μπάντας, πάντα σε… super groovy χορευτικό κλίμα!

Η Γιορτή της Μουσικής, ορόσημο πλέον για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της Αθήνας, διοργανώθηκε πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου το 2013. Το «παρών» στην πολυσυλλεκτική μουσική συνάντηση του Κήπου έδωσαν, τα τελευταία δύο χρόνια, μικρά και μεγάλα ορχηστρικά σύνολα (ΚΟΑ, Καμεράτα, Camerata Junior, Academica Αθηνών, Big Band του Δήμου Αθηναίων), σχήματα μουσικής δωματίου (Melos Brass), μπάντες και τραγουδιστές R&B, σουινγκ, σόουλ και φανκ (Gambo Ya Ya!, Idra Kayne), καθώς και έθνικ συγκροτήματα (Helvetic Fiddlers).

Ταξίδι στον χρόνο, με αφορμή τη σουίτα «Κάρμεν»
Μεγάλη Σκηνή

Για τη φετινή Γιορτή της Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνει μια απολαυστική περιήγηση σε συνθέσεις που γράφτηκαν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μπαρόκ Κοντσέρτο για δύο τρομπέτες και έγχορδα σε ντο μείζονα, RV 537 του Αντόνιο Βιβάλντι, το πυροτεχνικό Τσάρντας για βιολί και ορχήστρα του Βιττόριο Μόντι και αποσπάσματα από τις δημοφιλέστατες δύο Ορχηστρικές σουίτες από την όπερα Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Τα σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσουν οι τρομπετίστες Παναγιώτης Καίσαρης και Γιάννης Καραμπέτσος και ο βιολονίστας Γιώργος Μάνδυλας. Την ΚΟΑ διευθύνει ο νεαρός μαέστρος Ουίλλιαμ Κούνχαρντ. Ο λονδρέζος αρχιμουσικός έχει τιμηθεί με το βραβείο James Conlon (Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν) και το Emerging Excellence Award (Musicians Benevolent Fund του Ηνωμένου Βασιλείου).

Tραγούδια και ρυθμοί του κόσμου, με την Παιδική χορωδία Polyphonica
Μικρή Σκηνή

Το τμήμα χορωδίας Polyphonica Voices (μουσική διεύθυνση: Μαρίζα Βαμβουκλή) και το τμήμα κρουστών Polyphonica Drums (μουσική διδασκαλία: Γιώργος Φασόλης) έχουν ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και φτάνει μέχρι την Αφρική και τη Νότια Αμερική, με γνωστά τραγούδια και κομμάτια από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

H διαπολιτισμικού χαρακτήρα εταιρεία Polyphonica ιδρύθηκε το 2011. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει  παιδιά και νέους ηλικίας 8 έως 16 ετών να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να συμμετάσχουν στην  κοινωνία της γνώσης και της δημιουργίας. Στα εργαστήρια της Polyphonica (τμήμα χορωδίας και τμήμα κρουστών) συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 70 παιδιά προερχόμενα από 18 διαφορετικές χώρες.

Βασίλης Γισδάκης – Ελληνικά τραγούδια με έντεχνο πυρήνα
Μεγάλη Σκηνή

Ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι, και ο πρωτοεμφανιζόμενος στη δισκογραφία συνθέτης Δαμιανός Πάντας εμφανίζονται στον Κήπο του Μεγάρου, με αφορμή τη Γιορτή της Μουσικής, για να παρουσιάσουν τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ με τίτλο Της ημέρας τα σκοτάδια (σε στίχους Αντώνη Παπακωνσταντινίδη, Βασιλικής Β. και του ίδιου του Δ. Πάντα) αλλά και συνθέσεις των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου κ.ά. Πρόκειται για τραγούδια με έντεχνο πυρήνα, όπου ο ηλεκτρικός ήχος και η ροκ διάθεση συναντώνται με μελωδικές μπαλάντες και λαϊκότροπα ακούσματα· για τραγούδια επίκαιρα, με το κοινωνικό και πολιτικό στίγμα του σήμερα, και άλλα πιο εσωτερικά, με έμπνευση τον έρωτα.

Με τον Βασίλη Γισδάκη (φωνή-κιθάρα) και τον Δαμιανό Πάντα (πιάνο) θα βρεθούν επί σκηνής πέντε εξαίρετοι μουσικοί: ο Αλέξανδρος Καραμπίλας (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητικά), η Έλσα Παπέλη (τσέλο), ο Σταύρος Ξύνδας (μπάσο), ο Κωστής Αφεντάκης (ντραμς) και η Άννα Σαράντη (φωνητικά-τραγούδι).

Χορευτικός επίλογος για τη Γιορτή της Μουσικής, με τους Happy Dog Project!
Μεγάλη Σκηνή

Η Γιορτή της Μουσικής θα κλείσει με το πάρτι της πιο χορευτικής big band της Αθήνας, τους Happy Dog Project, και τις γεμάτες ρυθμό μουσικές τους. Η μπάντα σχηματίστηκε το 2000 στην Αθήνα. Αποτελείται από τους: MC Jeff “BNC” Gonzalez (MC/rap), Αποστόλη Λαμπούρη (τενόρο σαξόφωνο, φλάουτο), Γιάννη Τσερώνη (βαρύτονο σαξόφωνο), Stel McRice (τρομπέτα), Γιάννη Δημητριάδη (όργανο, keybords), Βαγγέλη Κασβίκη (τύμπανα), Πάνο Τομαρά  (μπάσο) και Γιάννη Δημάκο (κιθάρα).

Με τον καιρό, το συγκρότημα δημιούργησε το δικό του ήχο, που παντρεύει ακούσματα της Δύσης και της Ανατολής και μπλέκει το funky/hip hop groove με τους τζαζ αυτοσχεδιασμούς και τα ηχοχρώματα της ελληνικής παράδοσης με τις dub ατμόσφαιρες. Οι Happy Dog Project έχουν επηρεαστεί από μουσικούς και συγκροτήματα (John Scofield, Beastie Boys, Medeski Martin & Wood, Bill Laswell, James Brown), έλληνες σολίστ της παραδοσιακής μουσικής (Πετρολούκας Χαλκιάς) και καλλιτέχνες του μεσογειακού και ανατολίτικου ήχου (Omar Faruk Tekbilek, Mercan Dede κ.ά.).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ