Ο λογοτέχνης Κώστας Λαχάς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

O εμβληματικός εικαστικός και λογοτέχνης Κώστας Λαχάς πέθανε και κηδεύτηκε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 στις 4 το απόγευμα, στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, σε στενό οικογενειακό κύκλο, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

O εμβληματικός εικαστικός και λογοτέχνης Κώστας Λαχάς πέθανε και κηδεύτηκε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 στις 4 το απόγευμα, στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, σε στενό οικογενειακό κύκλο, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Κώστας Λαχάς (ψευδώνυμο του Κώστα Λαχανίδη) είναι Κιλκισιώτης ζωγράφος και λογοτέχνης, καταγόμενος από γονείς Πόντιους πρόσφυγες.

Η ζωή και το έργο του

Γεννήθηκε το Μάιο του 1936 στο Κάτω Θεοδωράκι του Κιλκίς. Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στο Κιλκίς, όπου και αποφοίτησε από το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο το 1955, ενώ τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε και η ενασχόληση του με το θέατρο, συμμετέχοντας στην ομάδα που δημιούργησε το Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης και μετά στην Αθήνα, θητεύοντας στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ασχολούμενος περιστασιακά με το θέατρο (Όρνιθες του Κουν κ.α.) όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά το πέρας των σπουδών του, εργαζόμενος στην “Τέχνη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία”, ενώ το 1961 προσλαμβάνεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στη Γραμματεία του οποίου ασχολείται με τη διοργάνωση των θεατρικών παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη και τις περιοδείες του ΚΘΒΕ στη Βόρειο Ελλάδα, μέχρι το 1965, οπότε και παραιτείται.

Ζωγραφίζει και γράφει από το 1960, παίρνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα δημοσιεύει πεζογραφήματα και ποιήματα. Το Νοέμβριο του 1962 οργανώνει την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Φεβρουάριο του 1964 κυκλοφορεί συλλογή πεζογραφημάτων με τον τίτλο “Πεδίον οσφρήσεως”. Την ίδια χρονιά πραγματοποιεί τη δεύτερη του ατομική έκθεση στην αίθουσα της “Τέχνης ΜΚΕ” στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την περίοδο της χούντας εργάστηκε ως ιατρικός επισκέπτης και ως υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου και των εκδόσεων “Θεμέλιο”, ενώ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου του 1972 εγκαινιάζει την πρώτη επαγγελματικά οργανωμένη Γκαλερί στη Θεσσαλονίκη, τον “Κοχλία”, με μεγάλη έκθεση του Γιάννη Γαΐτη. Στο τιμόνι του “Κοχλία” έμεινε μέχρι το 1986.

Η αγάπη του για την τέχνη και η ενασχόληση του με τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης τον ωθεί να αναλάβει την καλλιτεχνική σελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Μακεδονική Ώρα” και το Σεπτέμβριο του 1967 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός συντάκτης στην καθημερινή εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” και συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα Αιγόκερως.

Ο Κώστας Λαχάς ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική και εξελέγη επί δύο συνεχόμενες θητείες δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, το 1975 και το 1978, ενώ δεν έθεσε υποψηφιότητα το 1982. Διετέλεσε Διευθυντής του Βελλιδείου Πολιτιστικού Κέντρου και από το 1999 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η αναγνώριση

Το 1995 τιμήθηκε – ομόφωνα, με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος του Υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο του “Ασκήσεις επί Αμμοδόχου”.

Στίχους του για τραγούδια μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και ερμήνευσαν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Χρήστος Θηβαίος (Μερικά τραγούδια σε στίχους του: Κιλκίς-Χαλκίς, Ο Άγγελος, Ο τυμβωρύχος κ.α.).

Ο Κώστας Λαχάς τιμήθηκε για το έργο του και για τη συνεισφορά του σε αυτούς, από πολλούς επαρχιακούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Ο Κώστας Λαχάς είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Συγγραφέων της Αθήνας. Από το 1962, οργάνωσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 24 ατομικές, ενώ πήρε μέρος σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις.

Έκθεση ζωγραφικής: “Παρά μία τεσσαράκοντα” – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – 25/9-20/10/2000, λε’ ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Δήμος Θεσσαλονίκης
Έκθεση ζωγραφικής: “Η ΑΦΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΥΤΟΥ” 2005 (Ομαδική έκθεση), Κτίριο αδελφών Αλετρά, 11 – 20 Αυγούστου 2005
Έκθεση ζωγραφικής: “Θεσσαλονίκη: Περί Λύχνων Αφάς” Δημήτρια 2005, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 4/11-1/12/2005, Δήμος Θεσσαλονίκης
“Με τον ρυθμό της ψυχής – Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου” – Συλλογικός Τόμος (2006) ΙSBN: 960-04-2757-7
“Ασκήσεις επί αμμοδόχου” – εκδ. Εξάντας, (1994)
“Μετείκασμα – Μεταίσθημα. Ασκήσεις επί αμμοδόχου. Πεδίον οσφρήσεως” – εκδ. Εξάντας (1994)
“Πλούς ονείρου – Απ’ τον Εχέδωρο στον Θερμαϊκό” – εκδ. Ιανός (1998) ΙSBN: 9607771095
“Θεοχάρης Μορές. Αναδρομική” – Συλλογικός Τόμος/Ζωγραφική – εκδ. Δήμος Αθηναίων/Πολιτισμικός Οργανισμός (1999)

Πηγή: wikipedia

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ