Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το αστυνομικό μυθιστόρημα, Ο Μαύρος Ορλώφ του Γιάννη Γαϊτάνου.
Ο “Μαύρος Ορλώφ” είναι η ιστορία του Ιωάννη Πορφυρογένη, ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, που εστάλη το 1905 στη Θεσσαλονίκη από τους αρμόδιους της τότε ελληνικής κυβέρνησης σε μια επικίνδυνη αποστολή στην υπό οθωμανική κυριαρχία Μακεδονία. Την εποχή που η Ελλάς βρισκόταν στον αστερισμό της Μεγάλης Ιδέας της απελευθέρωσης των αλύτρωτων πατρίδων, καθώς και του Μακεδονικού Αγώνα των Ελλήνων Μακεδονομάχων. Στόχο είχε την πρόσδεση της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος εν μέσω διεκδικήσεών της από τους Βούλγαρους, Σέρβους, Αλβανούς και φυσικά τους Οθωμανούς Τούρκους.
Ο Πορφυρογένης σκιαγραφεί με τη μορφή ημερολογίου την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη του 1905, που σε πολλά μοιάζουν με τη σημερινή κατάσταση. Περιγράφει τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία εγκλωβίστηκε, τις επαναστατημένες ψυχές, τον μοιραίο έρωτα, το αίνιγμα του Μαύρου Ορλώφ που σφραγίζει την ιστορία του.
Το ημερολόγιο άπτεται των πολιτικών δολοπλοκιών που συνιστούν τη σχολαστική αμαρτία της παρακμής, της ευτυχίας των πεθαμένων συγκριτικά με τη δυστυχία των ζωντανών, του πάθους ως ένα αίσθημα νοσηρό που μπορεί να εξουθενώσει τον θάνατο. Ακόμα περιγράφει τον έρωτα, ως ένα φρενήρη στρόβιλο μέθης. Τέλος καταγράφει τον επερχόμενο 20ό αιώνα με γελοιογραφικό οίστρο, σαρκασμό και μερικές φορές σαν οργισμένη παρωδία.
Ο Πορφυρογένης θα συναντήσει το πεπρωμένο του εν τω γίγνεσθαι, του τι πρέπει να γίνει ενώ ήταν.
Ο Γιάννης Γαϊτάνος γεννήθηκε το 1946 στην Καβάλα. Σπούδασε οικονομικά, μάρκετινγκ και επικοινωνιολογία στη Μεγάλη Βρετανία: στο West London College, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Watford και στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Διατέλεσε επί δεκαπέντε χρόνια υπεύθυνος των διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, executive producer στα σίριαλ “Τα άγρια άλογα του Μισέλ Ντεόν” και “Φλόγα και ψυχή του Μίκα Βαλτάρι”, που έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Εργάστηκε επί πέντε χρόνια ως συντάκτης στο τηλεοπτικό πολιτιστικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ “Περισκόπιο” και δίδαξε επί δέκα χρόνια “Θεωρία και Πράξη των Μ.Μ.Ε.” στη Σχολή Τηλεόρασης και Κινηματογράφου Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ. Έγραψε δέκα σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Τέχνης Σήμα.
Κείμενά του υπάρχουν στα περιοδικά Διαβάζω, Λέξη, Σμούτ (Βρετανία), Υπόστεγο (Καβάλα), TV World (Βρετανία), Munchen Film News (Γερμανία), Γράμμα Φρανκφούρτης (Γερμανίας), New Left Review (Βρετανία) και Σήμα.
Έργα του:
“Συνάντηση στο Vanishing Point”, ιδιωτική έκδοση, 1978 (μυθιστόρημα)
“Συμφωνία κυρίων και άλλες ιστορίες”, Gutenberg, 1982 (διηγήματα)
“Με φλος φουαγιάλ”, Καστανιώτης, 1987 (μυθιστόρημα)
“Το τελευταίο πέρασμα”, Εστία, 1992 (μυθιστόρημα)
“Μια μέρα μια ζωή”, Α.Α. Λιβάνη, 1995 (μυθιστόρημα)
“Στην καρδιά της σιωπής”, εκδ. Φυτράκη, 1998, (μυθιστόρημα)
“Η μεγάλη νύχτα”, εκδ. Διήγηση, 2003 (νουβέλα)
“Θεωρία και πράξη των Μ.Μ.Ε.”, εκδ.Σχολή Σταυράκου, 1996 (δοκίμιο)