Ο Μεγάλος τελικός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού – Οι νικητές των βραβείων

Μία μεγάλη γιορτή για το ελληνικό τραγούδι αποτέλεσε ο μεγάλος τελικός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 3 / Τραγούδι που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 21 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη συντροφιά της Στέγης και του Ελληνικού Σχεδίου.

Μία μεγάλη γιορτή για το ελληνικό τραγούδι αποτέλεσε ο μεγάλος τελικός των  Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 3 / Τραγούδι που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 21 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη συντροφιά της Στέγης και του Ελληνικού Σχεδίου.

Στη μοναδική αυτή βραδιά το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά 20 τραγούδια 30 νέων δημιουργών (στιχουργών-συνθετών-ερμηνευτών) τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Τραγούδια που συνθέτουν μια ξεχωριστή ενότητα, τραγούδια με ισχυρό σήμα, ικανά να αποτελέσουν τον πυρήνα μια νέας πραγματικότητας στο μουσικό μας τοπίο πάντα με γνώμονα τον ιστό της έμπνευσης και της συγκίνησης.

Η κριτική επιτροπή απένειμε στο τέλος της συναυλίας 3 βραβεία στους δημιουργούς που αναδείχτηκαν μετά από βαθμολόγηση της συνολικής παρουσίασης του τραγουδιού που παρουσίασαν. Επιπλέον, το κοινό είχε ενεργό ρόλο στη διαδικασία καθώς απονεμήθηκε και ένα βραβείο κοινού.

Ακολουθούν τα ονόματα των βραβευμένων:

Νικητές που ανέδειξε η κριτική επιτροπή:

Α’ Βραβείο:

Ελευθερία Παναγάκου – Το Στέκι

Σύνθεση-ενορχήστρωση, στίχοι, ερμηνεία: Ελευθερία Παναγάκου

Το βραβείο απένειμε ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας

Β’ Βραβείο:

Νίκος Παπαδογεώργος, Γιώργος Γκώνιας  – Άλικο γράμμα

Σύνθεση – ενορχήστρωση: Νίκος Παπαδογεώργος, στίχοι: Γιώργος Γκώνιας, ερμηνεία: Σπυριδούλα Μπάκα

Το βραβείο απένειμε ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος

Γ΄Βραβείο:

Περικλής Κυπραίος – Ο μικρός καβαλάρης

Σύνθεση, στίχοι, ερμηνεία: Περικλής Κυπραίος

Το βραβείο απένειμε η νικήτρια του α’βραβείου σύνθεσης των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού του 2011, Νεφέλη Λιούτα (Α’ Βραβείο της πρώτης χρονιάς των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού)

Βραβείο κοινού:

Χρυσόστομος Καραντωνίου, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους – Τα μεροκάματα Σύνθεση–ενορχήστρωση: Χρυσόστομος Καραντωνίου, στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, ερμηνεία: Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση

Μιχάλης Γκανάς, ποιητής

Νίκος Νικολακόπουλος, διευθυντής προγράμματος Μελωδία 99,2

Μιχάλης Οικονόμου, διευθυντής ορχήστρας & συνθέτης

Χρήστος Παναγιωτόπουλος, διευθυντής ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού Mega

Γιώργος Τσεμπερόπουλος, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης-παραγωγός

Νίκος Ξυδάκης, συνθέτης

Την προκριματική επιτροπή αποτέλεσαν (κατ’ αλφαβητική σειρά): Γιώργος Μπλάνας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μπάμπης Στόκας, Νίκος Ξυδάκης και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος.

Τη βραδιά των Αγώνων παρουσίασε ο Γιώργος Φλωράκης ενώ  τη βραδιά έκλεισε ο συνθέτης και ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου Δημήτρης Παπαδημητρίου που εξήγησε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί στην Κεντρική Σκηνή το δημιουργικό ‘’παιχνίδι’’ των Αγώνων και τον σκοπό τους. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό, τους συνθέτες, τους μουσικούς, τους ερμηνευτές, τους τεχνικούς, τους συνεργάτες του Ελληνικού Σχεδίου και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Τέλος, ευχαρίστησε και όλους όσοι παρευρέθηκαν στον τελικό και άκουσαν πρώτοι τα νέα τραγούδια.

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Οι Αγώνες εντάσσονται στον Κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που περιλαμβάνεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης, από την αρχή της λειτουργίας της.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου λέει για την πρωτοβουλία αυτή: «Ο τρίτος αυτός χρόνος των Αγώνων που διοργανώνει το Ελληνικό Σχέδιο στην Στέγη κλείνει “διαλεκτικά” έναν διαγωνιστικό κύκλο: η πρώτη χρονιά είχε επικεντρωθεί στον συνθέτη, η δεύτερη στον στιχουργό και η τρίτη, εφέτος, επικεντρώθηκε στο αποτέλεσμα των δύο πρωτογενών δημιουργικών μερών, στο τραγούδι. Είναι αλήθεια ότι η χειρουργική αποκόλληση των δύο μερών του τραγουδιού (σύνθεση-στίχος) είναι τεχνητή. Το τραγούδι υπάρχει όταν τα δύο στοιχεία του ενώνονται «χημικά» σε ένα ενιαίο, τρίτο στοιχείο που μας συναρπάζει χωρίς να μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τα μέρη που το παρήγαγαν, όταν η συνύπαρξη των δύο στοιχείων δεν είναι το άθροισμά τους ή το μείγμα τους, αλλά η γέννηση ενός αυθύπαρκτου τρίτου. Όμως τα πρωτογενή του μέρη δεν είναι διόλου τυχαία. Θέλουν και αυτά τη φροντίδα τους, την προσοχή τους, αλλιώς το εγχείρημα επαφίεται στο τυχαίο ή οδηγείται στην αποτυχία. Έτσι, για δύο χρονιές επικεντρωθήκαμε στα στοιχεία μας ένα-ένα, ξεχωριστά. Βρήκαμε πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες και όχι απαραίτητα μόνο στους βραβευμένους. Ώσπου φέτος φτάσαμε στη στιγμή να δούμε το θαυμαστό αποτέλεσμα που λέγεται τραγούδι. Μπορούμε να ισχυριστούμε πως σήμερα, έχοντας σεμνά δουλέψει εκ των έσω, με την αγάπη των συμμετασχόντων και των συνεργατών μας και με την υποστήριξη των μαζικών μέσων, οι Αγώνες είναι μία κιβωτός του μέλλοντος για το ελληνικό τραγούδι». 

Κύριος σκοπός των Αγώνων είναι η ανάδειξη νέων ή άγνωστων στο ευρύ κοινό δημιουργών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ