Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Μεσαίωνας και το χρήμα του Ζακ Λε Γκοφ σε μετάφραση της Δέσποινας Λαμπαδά και σε πρόλογος – επιμέλεια της Νικολέττας Γιαντσή.
Ένα βιβλίο για το χρήμα, τα δάνεια, τους τόκους, το πιστωτικό σύστημα αποκτά ιδιαίτερη αξία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Ένα βιβλίο γραμμένο, μάλιστα, από τον Jacques Le Goff, τον μάστορα, με την έννοια του μεσαιωνικού magister, της Ιστορίας αλλά και τον τεχνίτη του λόγου, είναι ένα μαστόρεμα πάνω σε σκληρά υλικά, στον άφθιτο σίδηρο, και ο Le Goff γίνεται αυτό που σημαίνει το επίθετό του, ο μάστορας σιδηρουργός.
Ο Μεσαίωνας και το χρήμα δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που ασχολούνται με τον Μεσαίωνα ή απλώς, αγαπούν τον Μεσαίωνα ή θαυμάζουν τον Le Goff· παρουσιάζει την εξέλιξη, το μέστωμα μιας εύρωστης σκέψης για τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη, η οποία παρακολουθεί με εγρήγορση, με ετοιμότητα, με αγωνία τη σύγχρονη πορεία της ηπείρου μας. Ανάμεσα στις γραμμές του, ανάμεσα στα ερωτήματα για την τοκογλυφία, το είδος των νομισμάτων που κυκλοφορούσαν, τους αμαρτωλούς ή μη εμπόρους, τον προκαπιταλιστικό ή μη χαρακτήρα της μεσαιωνικής οικονομίας ή τις τόσο ενδιαφέρουσες εικόνες που ο συγγραφέας του σχεδίασε για τους ανθρώπους του Μεσαίωνα, υπάρχε αυτή η αγωνία της κοινωνίας των υποψιασμένων για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Ζακ Λε Γκοφ (1924-2014) υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της σχολής της «Νέας Ιστορίας». Σπούδασε στο Παρίσι (École Normale Supérieure), στην Οξφόρδη και την Πράγα. Το 1962 έγινε διευθυντής σπουδών κι από το 1972-1975 πρόεδρος του 6ου τμήματος της École Pratique des Hautes Études που ιδρύθηκε λίγα χρόνια πριν από τον Fernand Braudel. Από το 1975 έως το 1977 ήταν πρόεδρος της École des Hautes Études en Sciences Sociales που διαδέχθηκε το 6ο τμήμα. Η θέση του αυτή σηματοδότησε την επιθυμία του να ανανεώσει τη μεσαιωνική ιστορία με τη συνδρομή των κοινωνικών επιστημών. Το έργο του, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, τον κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικότερους μεσαιωνολόγους. Από το 1969 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Annales.