«Στα τριάντα πέντε είναι καιρός να αποσύρεται κανείς από την κούρσα. Αν υπάρχει, βέβαια, κούρσα».
Μια απρόσμενη κληρονομιά επιτρέπει στον ήρωα του Ευγένιου Ιονέσκο να παρατήσει τη δουλειά του και να βουτήξει, με τη βοήθεια του αλκοόλ, στην εξερεύνηση του παράλογου της ανθρώπινης ύπαρξης. Το πλεόνασμα ελεύθερου χρόνου θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια σειρά από υπαρξιακά ερωτήματα, έτοιμα να τον κατασπαράξουν. Καυστικός και ανάλαφρος, κυνικός και ευαίσθητος, ο Μοναχικός θα διανύσει όλη τη διαδρομή μέχρι το Τέλος, βιώνοντας μια ζωή που γλιστράει μέσα απ’ τα χέρια του.
«Οι άλλοι, όλοι, ίσως να έκρυβαν κι αυτοί μέσα τους τις ίδιες αγωνίες. Η δράση ήταν το γιατρικό τους. Δεν αγαπούσαν τη ζωή, αφού εξεγείρονταν. Ευτυχώς η κοινωνία ήταν κακή. Τι θα κάνουν αν μια μέρα υπάρξει μια κοινωνία καλή; Δεν θα μπορούν πια να εξεγερθούν εναντίον της και τότε το αντικείμενο της αγωνίας θα εμφανιστεί με όλη του τη γύμνια, με όλο του τον τρόμο. Για μένα η αγωνία υπήρχε, καμία κοινωνία δεν μπορούσε να τη γιατρέψει. Κι έπειτα όλες οι κοινωνίες είναι κακές, υπήρξε άραγε έστω και μία επιτυχημένη κοινωνία από την αρχή του χρόνου; Αλληλοσκοτωνόμαστε στους πολέμους και τις επαναστάσεις. Προκαλούμε τον θάνατό μας. Σκοτώνουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο του άλλου. Ή, ίσως, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον θάνατο. Κι έπειτα μ’ έπιασε ξάφνου μια απέραντη θλίψη, μια τεράστια στεναχώρια. Ανέκαθεν υπέμενα αυτό το βάρος χωρίς να το αντιλαμβάνομαι. Ήταν το ερώτημα “και ποιο το όφελος;” που με είχε εμποδίσει να χαρώ τη ζωή μου. Ένα “και ποιο το όφελος” όχι και τόσο συνειδητό. Τώρα είχε γίνει συνειδητό».
Ευγένιος Ιονέσκο – Βιογραφικό:
Ο Ευγένιος Ιονέσκο γεννιέται στη Σλάτινα της Ρουμανίας το 1909, από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Σε μικρή ηλικία μετακομίζει με τη μητέρα και την αδελφή του στη Γαλλία, όπου ζει από το 1914 ως το 1925. Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή δοκιμίων Νοn, που δημοσιεύεται στη Ρουμανία, επαινείται για το χιούμορ και την οξυδέρκειά του. Το 1938 ο Ιονέσκο εγκαθίσταται οριστικά στη Γαλλία. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάζεται ως ακόλουθος τύπου στη ρουμανική πρεσβεία στο Βισύ και κατόπιν ξεκινά η θεατρική του πορεία: H Φαλακρή τραγουδίστρια (1950) τον καθιερώνει ως δημιουργό του «θεάτρου του παραλόγου». Ακολουθούν Το μάθημα, Ζακ ή Η υποταγή, Οι καρέκλες, Τα θύματα του καθήκοντος, Δολοφόνος χωρίς αμοιβή. Ο Ρινόκερος (1959) γνωρίζει διεθνή επιτυχία. Ο Ιονέσκο συνεχίζει να γράφει (Ο βασιλιάς πεθαίνει, Πεζός στον αέρα, Η δίψα και η πείνα) και το 1970 γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το 1973 δημιουργεί τον Μοναχικό και το 1975 το τελευταίο του έργο, Ο άνθρωπος με τις βαλίτσες. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, απομακρυσμένος από τη συγγραφική δραστηριότητα και τον δημόσιο βίο, είναι αφιερωμένα στη ζωγραφική. Πεθαίνει το 1994 και ενταφιάζεται στο κοιμητήριο Μονπαρνάς, στο Παρίσι.