1600 χρόνια στην σιωπή και η αρχαία λύρα επιστρέφει στο σήμερα. Στα χέρια του πολυσχιδή συνθέτη και μουσικού Νίκου Ξανθούλη ζωντανεύει – τι άλλο; – την ποίηση. Το Half Note εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο παραστάσεων, μία Κυριακή κάθε μήνα, φιλοξενώντας στη σκηνή του μελοποιήσεις του Νίκου Ξανθούλη, σ’ έναν διάλογο της αρχαίας λύρας με την σύγχρονη ελληνική ποίηση και όχι μόνο.
Έναρξη την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, με την παράσταση «Αρχαία Λύρα Επέστρεφε – Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά». Με εκλεκτή καλεσμένη την ηθοποιό Πέμη Ζούνη και τη μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η αρχαία λύρα στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη θα τυλίξει μουσικά την ποίηση δύο γυναικών με 26 αιώνες διαφορά. Δύο ελληνίδες ποιήτριες, η Σαπφώ και η Κική Δημουλά, δυο φωτεινά πνεύματα που κολυμπούν στην ίδια γλώσσα, συναντώνται με σκοπό να δαμάσουν τον έρωτα, το πάθος, την ίδια την ύπαρξη.
Η Πέμη Ζούνη, γνωστή για την ιδιαίτερη αγάπη της τόσο στη Σαπφώ όσο και στην Κική Δημουλά, θα διαβάσει έργα τους με τη συνοδεία του συνθέτη στην αρχαία λύρα ή στο πιάνο, ενώ η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου θα ερμηνεύσει τα μελοποιημένα ποιήματα, με συνοδεία αρχαίας λύρας, βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου. Η αρχαία λύρα, σε μια νέα ζωή, μονολογεί και συνδιαλέγεται με το πιάνο, το βιολοντσέλο, το τύμπανο υπογραμμίζοντας το όργανο των οργάνων, την ανθρώπινη φωνή.
Ο Νίκος Ξανθούλης, με ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική αναγνώριση στο Ελληνικό και διεθνές μουσικό τοπίο, με συνθέσεις, κονσέρτα, διαλέξεις και βραβεία σε πάνω από τριάντα χώρες, μας μεταγγίζει την γνώση και εμπειρία του στη μελοποίηση και τη σχέση του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού στίχου. Κορυφαίος τρομπετίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα τελευταία χρόνια μελετά την θεωρία και την πρακτική της αρχαίας λύρας μέσα από τις αγγειογραφίες, τα αρχαία μουσικοθεωρητικά κείμενα και την πρωτότυπη αρχαία μουσική.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Βραβευμένος από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (Archaeological Institute of America), ο Νίκος Ξανθούλης πραγματοποίησε πρόσφατα μία μεγάλη περιοδεία στην Αμερική. Γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να επικοινωνήσει το μαγικό όργανο της αρχαίας Ελλάδας, να αναλύσει την μουσική πρακτική, να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και να βιώσει τον θαυμασμό και την έκπληξη από τη διεθνή Ακαδημαϊκή και μουσική κοινότητα.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Θωμάς Στεφανίδης: Βιολί
Χριστίνα Κολοβού: Τσέλο