To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα γεμίσει από τις υπέροχες κινηματογραφικές μουσικές του Νίνο Ρότα υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου …
Μαρτσέλλο Ρότα! «Ο Νονός», «Ντόλτσε Βίτα», «La Strada»…. οι ταινίες που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή θα ζωντανέψουν στις 12 Δεκεμβρίου στην σκηνή της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης σε δύο μοναδικές συναυλίες!
Οι αγαπημένες του Andrea Bocelli DIV4S, τέσσερις εκθαμβωτικές Ιταλίδες σοπράνο, η Denise, η Isabella, η Vittoria και η Sofia, θα μας ταξιδέψουν, συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας, στην γλυκειά εποχή του ιταλικού κινηματογράφου μέσα από τα τραγούδια και τη μουσική του κορυφαίου Νίνο Ρότα.
O Μαέστρο Μαρτσέλλο Ρότα, μόνιμος Μαέστρος του Andrea Bocelli με τον οποίον δίνουν συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ιταλίας και της Ευρώπης στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου. Αλησμόνητη έχει μείνει η συμμετοχή του μαζί με τον Andrea Bocelli και την Ορχήστρα \”Toscanini\” της Πάρμας στην Συναυλία της Bologna με την παρουσία του Πάπα Ιωάννη–Παύλου του ΙΙ, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Το ρεπερτόριο του στην όπερα είναι ιδιαίτερα ευρύ, με περισσότερους από 40 τίτλους έργων και ιδιαίτερη κλίση σε έργα των Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi and Puccini, όπερες των οποίων έχει διευθύνει πολλές φορές κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια κοινού και κριτικών.
Οι Div4s είναι ένα σχήμα που αποτελείται από τέσσερις δυναμικές σοπράνο, που φέρνουν αέρα ανανέωσης στο κλασσικό τραγούδι: Τέσσερις καθάριες, οπερατικές φωνές τραγουδούν από άριες και διαχρονικές επιτυχίες, έως κλασσικά ιταλικά τραγούδια (Con te Partiro), και διάσημα hits του διεθνούς ρεπερτορίου (όπως το Woman in Love της Barbra Streisand) συνοδεία συμφωνικής ορχήστρα κι ενίοτε διανθισμένα με στοιχεία ποπ!
Νέες, ταλαντούχες κι ενθουσιώδεις με σπουδές στο κλασσικό τραγούδι, έκαναν το ντεμπούτο τους το 2008 στη Ρώμη δίπλα στον Andrea Bocelli ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Έκτοτε έχουν δώσει σειρά επιτυχημένων συναυλιών σε μεγάλες λυρικές σκηνές σε ολόκληρο τον κόσμο, (όπως η Αρένα της Βερόνα,) ενώ έχουν συνοδεύσει πολλές φορές τον μέντορά τους Andrea Bocelli επί σκηνής.
Τραγούδησαν στο φημισμένο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο εμφανίσθηκαν στη Σιγκαπούρη στο φαντασμαγορικό show για το Γκραν Πρι της Φόρμουλα Ένα. Αυτή την περίοδο εργάζονται πυρετωδώς καθώς εκτός από τις συναυλίες τους (συμμετέχουν στην περιοδεία του Andrea Bocelli στη Μεγάλη Βρετανία) περνούν πολλές ώρες στο στούντιο για να ετοιμάσουν το πρώτο τους CD.
Γεννημένος στο Μιλάνο το 1911 από οικογένεια μουσικών, ο Νίνο Ρότα ήταν ήδη παιδί-θαύμα όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Santa Cicilia στη Ρώμη to 1929, γνωστός τόσο ως συνθέτης όσο και ως διευθυντής ορχήστρας.
Το πρώτο του ορατόριο L\’infanzia di San Giovanni Battista παρουσιάστηκε στο Μιλάνο και το Παρίσι μόλις το 1923, ενώ συνέθεσε τη λυρική κομωδία Il Principe Porcaro το 1926. Τη διετία 1930-32 ο Νίνο Ρότα βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου με υποτροφία του Ινστιτούτου Curtis της Φιλαδέλφεια μαθήματα σύνθεσης και ορχήστρας. Επέστρεψε στην Ιταλία αποκτώντας πτυχίο λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Εργάσθηκε ως καθηγητής και αργότερα διευθυντής του Ωδείου του Μπάρι.
Άρχισε να εργάζεται για τον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1940, επενδύοντας μουσικά μέχρι το τέλος της ζωής του περίπου 152 ταινίες. Ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελλίνι θυμάται την πρώτη συνάντηση μαζί του:
«Έξω από τα στούντιο της Τσινετσιτά, πρόσεξα έναν αστείο ανθρωπάκο να περιμένει για το τραμ σε λάθος μέρος. Έμοιαζε ευτυχισμένα ξεχασμένος στον κόσμο του. Ένοιωσα την υποχρέωση….να περιμένω μαζί του…..Εγώ ήμουν βέβαιος ότι το τραμ θα σταματούσε στη συνηθισμένη στάση του και ότι θα έπρεπε να τρέξουμε για να το προλάβουμε κι εκείνοςμε τη σειρά του ήταν αντίστοιχα βέβαιος ότι θα σταματούσε εκεί που στεκόμασταν…Προς μεγάλη μου έκπληξη, το τραμ σταμάτησε ακριβώς μπροστά μας!»
Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους διάσημους σκηνοθέτες της εποχής του, τον Ρενάτο Καστελάνι (Κάτω από τον ήλιο της Ρώμης, Άνοιξη), τον Λουκίνο Βισκόντι (Ο Γατόπαρδος), τον Φράνκο Ζεφιρέλλι (Ρωμαίος & Ιουλιέττα, Το Στρίψιμο της Βίδας), τον Φράνσις Φορντ Κόπολα (όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «Ο Νονός»), τον Εντουάρντο ντε Φίλιππο (Φιλουμένα Μαρτουράνο), η καριέρα του όμως σφραγίστηκε από την μακρόχρονη συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελλίνι. Έγραψε μουσική για όλες τις ταινίες του Φελίνι από το 1952 έως το 1979, μεταξύ των οποίων «La Dolce Vita», «La Strada», «Οι νύχτες της Καμπίρια», «Ο λευκός Σεΐχης», «Οκτώμιση», «Σατυρικόν», «Amarcord», «I Vitelloni».
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης θυμάται αργότερα: « Ο πολυτιμότερος συνεργάτης που είχα ποτέ, το λέω ευθέως και χωρίς κανένα δισταγμό, ήταν ο Νίνο Ρότα. Μεταξύ μας υπήρχε μια απόλυτη αρμονία….διέθετε μια γεωμετρική φαντασία….έτσι δε χρειαζόταν να δει εικόνες από τις ταινίες μου. Όταν τον ρωτούσα τι μουσικές είχε υπ΄ όψιν του για να συνδέσει τη μια σκηνή με την άλλη σε μια ταινία, διαπίστωνα ότι οι εικόνες της ταινίας δεν τον ενδιέφεραν καθόλου. Βρισκόταν σε έναν δικό του, εσωτερικό κόσμο, στον οποίο η πραγματικότητα δε μπορούσε να εισχωρήσει.»
Το Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης και Αποθεραπείας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 2009 στη θέση Προσήλιο στην Παιανία Αττικής. Το κέντρο στεγάζεται σε κτίριο 2000 τμ και παρέχει συστηματική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο, ενώ παράλληλα λειτουργεί κέντρο έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του μαστού (το οποίο διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους της χώρας και μονάδα κινητού μαστογράφου), του τραχήλου της μήτρας, και του παχέως εντέρου.
Λειτουργεί επίσης κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, μονάδα του πόνου των καρκινοπαθών, Μονάδα ανακουφιστικής νοσηλευτικής φροντίδας ασθενών με καρκίνο, καθώς και αυτοκίνητη μονάδα κατ’ οίκον νοσηλείας. Το Κέντρο όμως επενδύει και στον τομέα της έρευνας κι εκπαίδευσης με ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της ογκολογίας κι εκπαιδευτικά μαθήματα νοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής ογκολογίας.
SOFIA NEW SYMPHONY ORCHESTRA
«Ο πιο σημαντικός στόχος στη δουλειά μας δεν είναι το να κάνουμε μια συναυλία, αλλά να κάνουμε κάποιον να αγαπήσει τη μουσική μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας αυτής».
Julia Hristova
Η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1991 από τη μουσικοκριτικό Julia Hristova ως εναλλακτική στα ήδη υπάρχοντα κρατικοδίαιτα μουσικά ιδρύματα. Με τα χρόνια η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό πολιτιστικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται από την ομώνυμη Εταιρεία Φίλων του. Η Ορχήστρα στεγάζεται στη δική της Αίθουσα Συναυλιών και είναι ένας αυτοδιοικούμενος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. Όπως λέει και η ιδρύτρια της Ορχήστρας « Εργαζόμαστε όχι απλά για να επιβιώσουμε, αλλά για να δημιουργήσουμε».
Η ιδέα εξ’ αρχής ήταν να αποτελεί ταυτόχρονα σχολείο αλλά και μουσικό οργανισμό για νέους, ταλαντούχους μουσικούς που δεν έχουν εμπειρία συναυλιών, αλλά είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά και να τελειοποιήσουν το ταλέντο τους. Όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 800 μουσικοί ηλικίας από 18 έως 27 ετών έχουν συμμετάσχει στην ορχήστρα. Οι απόφοιτοι της Σχολής της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας είναι πλέον μέλη των μεγαλύτερων μουσικών ιδρυμάτων και λυρικών θεάτρων όχι μόνο στην Βουλγαρία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Λατινική Αμερική, τη Νότιο Αφρική και την Ευρώπη. Η εκπαίδευση των νεαρών μουσικών, πολλοί από τους οποίου είναι ακόμη μαθητές, βασίζεται στον σεβασμό της προσωπικής άποψης, τις ίσες ευκαιρίες και την ευελιξία στην εκπαιδευτική διαδικασία.