Ο Σκαλκώτας σήμερα: Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής

Ο συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης και ο μαέστρος Λέον Μπότσταϊν θα εγκαινιάσουν το «2019 Έτος Σκαλκώτα», στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδηλώσεις με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του σημαντικότερου έλληνα συνθέτη.

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η οποία φιλοξενεί από τον Ιούλιο του 2018 το Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα, διοργανώνει σειρά συζητήσεων, με τους πρωταγωνιστές των συναυλιών που εντάσσονται στο «2019 – Έτος Σκαλκώτα». Οι συζητήσεις θα πλαισιώνουν τις συναυλίες, με σκοπό να αναδείξουν όψεις του έργου του συνθέτη σήμερα, καθώς και τις απόψεις μουσικών και μουσικολόγων που έχουν ασχοληθεί με αυτό.

Η εναρκτήρια συζήτηση, στις 10 Ιανουαρίου, θα εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις της χρονιάς, με πρώτες, τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 11 Ιανουαρίου και τη συναυλία της Ορχήστρας Φιλαρμόνια στις 14 Ιανουαρίου. Η συζήτηση θα δώσει την ευκαιρία σε νέους συνθέτες και σπουδαστές μουσικής, αλλά και στο ευρύ κοινό, να ακούσουν τις απόψεις σημαντικών ανθρώπων της σύγχρονης μουσικής για το πώς η τεχνική και η αισθητική του Ν. Σκαλκώτα και των συγχρόνων του αφομοιώθηκαν στα μετέπειτα ρεύματα. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και σε έργα άλλων συνθετών που επίσης θα παρουσιαστούν στις συναυλίες, όπως των Δημήτρη Μητρόπουλου, Richard Strauss και Γιώργου Τσοντάκη, που θα ερμηνεύσει την επομένη στη συναυλία της η ΚΟΑ.

Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Γιώργος Τσοντάκης, οι μέντορες του οποίου είχαν μεταλάβει των προτύπων των συνθετών της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης και που σήμερα έχει αναπτύξει μια πολύ σημαντική διεθνή καριέρα ως συνθέτης και καθηγητής. Συνομιλητής του θα είναι ο Λέον Μπότσταϊν, διευθυντής ορχήστρας και προέδρος του Κολλεγίου Μπαρντ της Νέας Υόρκης, αλλά και μεγάλη φυσιογνωμία στο χώρο της τέχνης και ιδιαίτερα της μουσικής, ο οποίος θα διευθύνει τη συναυλία της 11ης Ιανουαρίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Λέον Μπότσταϊν

Γεννημένος στη Ζυρίχη από Πολωνοεβραίους γονείς και μεγαλωμένος στις Η.Π.Α., μελέτησε βιολί με τον Ρόμαν Τότενμπεργκ και αργότερα σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ευρισκόμενος στο Σικάγο διετέλεσε εξάρχων της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου και βοηθός αρχιμουσικός. Το 1975 έγινε πρόεδρος του Κολλεγίου Μπαρντ (Νέα Υόρκη), θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη ακαδημαϊκή του καριέρα, το 1981 αποφάσισε να στραφεί εκ νέου στη μουσική. Έγινε πρώτος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Hudson Valley και το 1992 καλλιτεχνικός διευθυντής της Αμερικανικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Από το 2003 ως το 2011 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ιερουσαλήμ. Το 2015 ίδρυσε την ορχήστρα “The Orchestra Now”, που προετοιμάζει τις νέες γενιές μουσικών να σπάσουν τα τείχη μεταξύ του σύγχρονου κοινού και της μεγάλης συμφωνικής μουσικής του παρελθόντος και του παρόντος.

Ο Μπότσταϊν έχει διευθύνει ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός πολλές ορχήστρες ανά τον κόσμο, όπως η Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, η Βασιλική Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική του Μπάφαλο, η Ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι, η Ρωσική Εθνική Ορχήστρα της Μόσχας, η Συμφωνική της Ταϊπέι, η Συμφωνική «Σιμόν Μπολιβάρ» κ.ά. Στις πολλές ηχογραφήσεις του περιλαμβάνονται όπερες του Ρίχαρντ Στράους, καθώς και έργα των Σοστακόβιτς, Ρέγκερ, Κόπλαντ, Σωσσόν, Λιστ, Μέντελσον, Μπρούκνερ κ.ά.

Γιώργος Τσοντάκης

Ο Γιώργος Τσοντάκης (1951- ) έχει λάβει δύο από τα σημαντικότερα βραβεία κλασικής μουσικής: το διεθνές βραβείο Grawemeyer, για το Δεύτερο Κοντσέρτο για βιολί, το 2005, και το βραβείο Charles Ives Living, από την Αμερικανική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, το 2007.

Σπούδασε με τον Roger Sessions στη Σχολή Τζούλλιαρντ και με τον Franco Donatoni στη Ρώμη.

Γεννημένος στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, με κρητική καταγωγή, είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα, ενώ και στην Ελλάδα η μουσική του παρουσιάζεται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του έχει ηχογραφηθεί από τις εταιρίες Hyperion, Koch, Innova και Naxos – ανάμεσά τους δεκατέσσερα ορχηστρικά έργα, για τα οποία υπήρξε δις υποψήφιος για  Grammy καλύτερης κλασικής σύνθεσης.

Ως συνθέτης in residence, συνεργάστηκε επί τέσσερις δεκαετίες με το Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν ‒όπου ίδρυσε και διηύθυνε το Σύγχρονο Μουσικό Συγκρότημα της πόλης‒ , καθώς επίσης με τη Philomusica της Οξφόρδης, τη Συμφωνική του Ώλμπανυ για έξι χρόνια, και τον Σύλλογο Μουσικής Δωματίου (Chamber Music Society) του Λίνκολν Σέντερ για την περίοδο 2009-10, μεταξύ άλλων. Είναι διακεκριμένος συνθέτης in residence στο Ωδείο του Κολεγίου Μπαρντ.

Οι πιο πρόσφατες εκτελέσεις έργων του (παραγγελίες και πρεμιέρες) τα δύο τελευταία χρόνια (2016-18) περιλαμβάνουν έργα μουσικής δωματίου για τα Maverick Concerts, το Mobius Ensemble του Λονδίνου και συμφωνικά έργα για τη Συμφωνική της Βοστώνης και την Ορχήστρα Δωματίου του Αγίου Παύλου, ένα Ρέκβιεμ για τη Συμφωνική του Ώλμπανυ καθώς και ένα κονσέρτο για βιολί για τον Γκάρυ Λέβινσον και τη Συμφωνική του Ντάλλας. Η εταιρία Naxos κυκλοφόρησε το 2017 τρία κοντσέρτα του με τη Συμφωνική του Ώλμπανυ, έκδοση που σκαρφάλωσε στα Top Ten των κλασικών ηχογραφήσεων για το 2017. Για το 2019 έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία των Σονέτων του με τη Συμφωνική της Βοστώνης.

Σύντομα θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον συνθέτη και το έργο του, που γυρίστηκε στον Βόλο, από τη σειρά Live From Lincoln Center. Ζει στην περιοχή Κάτσκιλς (Catskill Mountains), ΝΑ της Νέας Υόρκης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ