Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ηåkan Hardenberger με το Ergon Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου, ο διάσημος σουηδός μουσικός Ηåkan Hardenberger ερμηνεύει με το Ergon Ensemble έργα Takemitsu, Lutosławski, Rabe, Turnage και Gruber, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κορυφαίος και καινοτόμος σολίστ της τρομπέτας, αναγνωρισμένος παγκοσμίως για τις εκπληκτικές ερμηνείες του σε κλασικές αλλά και σύγχρονες δεξιοτεχνικές συνθέσεις, καθώς και προβεβλημένος μαέστρος, ο Håkan Hardenberger [Χόκαν Χάρντενμπεργκερ] εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ., συμπράττοντας με το διακεκριμένο Ergon Ensemble. Το πρόγραμμα της βραδιάς, στην οποία ο σουηδός καλλιτέχνης αναλαμβάνει διπλό ρόλο σολίστ και αρχιμουσικού, περιλαμβάνει έργα ρεπερτορίου του 20ού και 21ου αιώνα για ορχήστρα δωματίου ή μεγάλο σύνολο και σόλο τρομπέτα, τα οποία υπογράφουν φημισμένοι συνθέτες της εποχής μας, όπως οι Lutosławski [Λουτοσλάφσκι], Takemitsu [Τακεμίτσου], Gruber [Γκρούμπερ], Rabe [Ράμπε], Turnage [Τέρνεϊτζ]. Μάλιστα, κάποιες από τις δημιουργίες που θα ερμηνεύσει ο διάσημος μουσικός και μαέστρος στη συναυλία του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο και θα παρουσιαστούν με αριστοτεχνικό τρόπο σε πανελλήνια πρώτη.

Ηåkan Hardenberger:

Ο Ηåkan Hardenberger, από τους κορυφαίους σολίστ τρομπέτας παγκοσμίως και καταξιωμένος αρχιμουσικός, έχει συμπράξει με ονομαστές ορχήστρες (Συμφωνική Βοστώνης, Γκεβάντχαους Λιψίας, Κονσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Φιλαρμονικές Βιέννης και Βερολίνου, Συμφωνική Λονδίνου) και λαμπρούς μαέστρους, όπως ο Daniel Harding, o Andris Nelsons, o Ingo Metzmacher, ο Jukka-Pekka Saraste και ο John Storgårds.

Συνεργάζεται στενά με συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, οι Harrison Birtwistle, Brett Dean, Helen Grime, HK Gruber, Hans Werner Henze, Betsy Jolas, György Ligeti, Mark-Anthony Turnage. Βασικές του επιδιώξεις, είτε παίζει τρομπέτα είτε διευθύνει, είναι η αναζήτηση συναφειών και η αφήγηση μουσικών ιστοριών: για παράδειγμα, από τον Haydn και τον Stravinsky έως τον Gruber, τον Hummel, τον Beethoven και τον Brett Dean, καθώς και από τον Takemitsu μέχρι τον Lutosławski. Αυτός ο καλλιτεχνικός του στόχος επιτεύχθηκε μέσα από συνεργασίες με αξιόλογες ορχήστρες (Φιλαρμόνια, Φιλαρμονική Δρέσδης, Συμφωνική WDR, Σουηδική Ορχήστρα Δωματίου, Συμφωνική Μάλμε), συμπράξεις στις οποίες ο Ηåkan Hardenberger συνδυάζει τους ρόλους του μαέστρου, του σολίστ και του δημιουργού μουσικών προγραμμάτων, με τη διεύθυνση ορχήστρας να κατέχει εξέχουσα θέση στις μουσικές του δραστηριότητες.

Ο σουηδός τρομπετίστας και μαέστρος έχει επίσης διευθύνει τη Φιλαρμονική της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας, τη Συμφωνική της Χώρας των Βάσκων (σε περιοδεία στη βόρεια Ισπανία), την Εθνική Συμφωνική RTÉ του Δουβλίνου, τη Φιλαρμονική της φιλανδικής πόλης Τούρκου, τη Συμφωνική Λάχτι, την Ορχήστρα Δωματίου Λάπλαντ και τη Συμφωνική της Νέας Ζηλανδίας. Επιπλέον, έχει διευθύνει τα χάλκινα γνωστών συνόλων (της Συμφωνικής της Βοστώνης, της Ορχήστρας της Ακαδημίας Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, της Φιλαρμονικής του BBC, της Συμφωνικής του Γκέτεμποργκ, της Φιλαρμονικής του Ελσίνκι). Συνεργάζεται στενά με τους HK Gruber, Baiba Skride, John Storgårds, Roland Pöntinen και Colin Currie, ενώ παίζει τακτικά σε ντουέτο με τους δύο τελευταίους.

Σημαντικές στιγμές στην καριέρα του, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23, αποτέλεσαν η εμφάνισή του, ως μαέστρου, με τη Συμφωνική του Βανκούβερ, αλλά και η συμμετοχή του, ως σολίστ, σε συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ινδιανάπολης και τη Φιλαρμονική του Όσλο, σε περιοδεία στη Γερμανία με τη Συμφωνιέτα του Άμστερνταμ, αλλά και στα Φεστιβάλ Μπρόστραιμ και Tάνγκλγουντ καθώς και στην Ακαδημία Γκράφενεγκ.

Τη σεζόν 2021-22, o Hardenberger, ως σολίστ, παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το Κοντσέρτο για τρομπέτα του Jörg Widmann (παραγγελία της Γκεβάντχαους της Λιψίας και της Συμφωνικής της Βοστώνης) υπό τον Andris Nelsons. Εμφανίστηκε ακόμη ως Artist in Portrait με τη Συμφωνική του Λονδίνου ερμηνεύοντας το έργο Histoires vraies της Betsy Jolas υπό τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle, ενώ έπαιξε σε πρώτη παγκόσμια το Πρώτο κοντσέρτο για τρομπέτα της Helen Grime.

Από το 2016 έως το 2018 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Μάλμε (Σουηδία), της πόλης στην οποία γεννήθηκε. Εκεί άλλωστε άρχισε να μελετά τρομπέτα με τον Bo Nilsson σε ηλικία οκτώ ετών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο του Παρισιού με τον Pierre Thibaud και στο Λος Άντζελες με τον Thomas Stevens. Είναι καθηγητής στο Ωδείο του Μάλμε.

Εrgon Ensemble:

Το Εrgon Ensemble μετρά πάνω από 10 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας στα ελληνικά και διεθνή δρώμενα της σύγχρονης μουσικής. Τα μέλη του δημιούργησαν το κορυφαίο σύνολο σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα, με αφετηρία τα masterclasses του Ensemble Modern. Από την ίδρυσή του το 2008, το σύνολο έχει εντάξει στο δυναμικό του μερικούς από τους καλύτερους έλληνες μουσικούς σε ένα ευέλικτο σχήμα που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραγωγής. Τα πρωτότυπα προγράμματα που ερμηνεύει περιλαμβάνουν μουσική δωματίου, μουσικό θέατρο, χορό, σύγχρονη όπερα, μουσική και κινηματογράφο. Με την προσήλωση που το διακρίνει στην ακρίβεια και τη δυναμικότητα των εκτελέσεων, έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό. Το Ergon έχει κληθεί να συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Documenta (Κάσελ), Herrenhausen Kunstfestpiele (Αννόβερο), Suså Festival (Δανία), Φεστιβάλ Αθηνών, Νostos Festival, International Pharos Contemporary Music Festival (Λευκωσία), Bilgi New Music Festival (Κωνσταντινούπολη). Δίνει συστηματικά συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας όλο το εύρος του ρεπερτορίου του 20ού και 21ου αιώνα, ενώ συνεργάζεται συχνά με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Το Ergon Ensemble έχει οργανώσει εκπαιδευτικές δράσεις σχετικά με τη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερα επιτυχημένη εμφάνιση του συνόλου στο Konzerthaus της Βιέννης, τον Οκτώβριο του 2022, σε ένα πρόγραμμα με δημιουργίες συνθετριών από τις χώρες των Βαλκανίων καθώς και η παρουσία του στο Φεστιβάλ Ultima (Όσλο) με το έργο «Pytheas Travel» τον Οκτώβριο του 2023.

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-2024

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ