Ο Σχοινοβάτης πάνω στο σχοινί πρέπει να βιώσει την απόλυτη μοναξιά. Την ίδια ώρα ο Ζενέ καταθέτει ένα «εγχειρίδιο ζωής» για τον καλλιτέχνη απέναντι στην τέχνη, και για τον άνθρωπο απέναντι στον κόσμο.
Ο Σχοινοβάτης πρέπει να απελευθερωθεί από το εγώ του και να προσφέρει στους πεινασμένους θεατές του Τσίρκου μια βίαιη ομορφιά και ίσως έναν βίαιο θάνατο. Να μπορέσει να αναμετρηθεί με το απόλυτο. Να χορεύει στο σχοινί σαν ένας άλλος όσο φωτίζουν οι προβολείς του Τσίρκου.
Στο ρόλο του Σχοινοβάτη η Βάλια Παπαχρήστου και ο Λευτέρης Παπακώστας που ως ηθοποιοί-«ακροβάτες της καρδιάς» μπροστά στα μάτια των θεατών ζωντανεύουν την ποιητική του Ζενέ με το λόγο και το σώμα.
Σχετικά με την ιστορία πίσω από το Σχοινοβάτη
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το κείμενο του Ζαν Ζενέ, γραμμένο το 1955, και με στοιχεία από την ποίηση, την αφήγηση και το δοκίμιο, βασίζεται στην πραγματική ιστορία της σχέσης του ίδιου συγγραφέα με τον 20χρονο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, στον οποίο αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι, πληρώνοντας τους καλύτερους εκπαιδευτές και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σκηνοθεσία του σόου του επάνω στο τεντωμένο σκοινί. Η ιστορία τους όμως δεν είχε αίσιο τέλος. Έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό του Μπεντάγκα σε μια περιοδεία, ο Ζενέ τον παρατάει. Εκείνος αυτοκτονεί και ο Ζενέ πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1967.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Μετάφραση/Διασκευή: Ζωή Μαντά
Επιμέλεια από τη γαλλική γλώσσα: Michele Valley
Εικαστικό περιβάλλον-κοστούμια: HOPE
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Τσέλο: Φωτεινή Καλλιανού
Video Art- Μουσική: COM.ODD.OR
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Πάλλης
Ερμηνεύουν: Βάλια Παπαχρήστου, Λευτέρης Παπακώστας
Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης