Ένα ντοκιμαντέρ εξομολογήσεων για την απώλεια, την ενοχή, την πίστη και την αναζήτηση της λύτρωσης, Ο Τέταρτος Χαρακτήρας, ακολουθεί τις διαδρομές των τριών ηρώων μέσα στο αστικό τοπίο και φανερώνει τη σύνδεση του χρόνου με το ανθρώπινο βίωμα και την πόλη. Η ταινία παρατηρεί τις καθημερινές τελετουργίες των χαρακτήρων ενώ οι μονόλογοί τους διαπλέκονται με τους ήχους της Αθήνας. Η κάμερα αφουγκράζεται το πένθος και την μοναχικότητα των χαρακτήρων ενώ η επαναληπτικότητα των κινούμενων σωμάτων τους λειτουργεί ως καταλύτης για τις πιο ενδόμυχες σκέψεις τους.

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, η κινηματογραφική σύνθεση συνυφαίνει τον εξωτερικό δημόσιο χώρο με τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών και φανερώνει την αμφίδρομη και ενεργητική σχέση τους.

Σύνοψη

Ο κ. Παύλος διασχίζει την πόλη με το λεωφορείο και αναλογίζεται τη ζωή του και όσα θα άλλαζε.

Η Τίνα περιπλανιέται στους δρόμους και αναστοχάζεται το τηλεφώνημα που της καθόρισε τη ζωή.

Ο νεαρός Παύλος μαζεύει σκουπίδια ψάλλοντας, έχοντας βρει το νόημα της ζωής του στο Θεό.

Μία πόλη που δέχεται τις ιστορίες των κατοίκων της και τις καθρεφτίζει στις όψεις της.

Από το Σκηνοθετικό Σημείωμα

“Τρεις αφηγήσεις, τρεις άγνωστοι μεταξύ τους, καθένας στην δική του γεωγραφική και συναισθηματική πορεία μέσα στα σπλάχνα της πόλης. Οι εξομολογητικοί μονόλογοι τους καθρεφτίζουν πλευρές της ζωής μας, και του εαυτού μου, αντηχούν και τους δικούς μου φόβους, τις αναμνήσεις, τις ενοχές, το πένθος, τα αναπάντητα ερωτήματα. Οι φωνές τους διαδέχονται η μία την άλλη, σαν αποσπασματικές μουσικές φράσεις από την ίδια συμφωνία και οι διαφορετικές ιστορίες σαν να μετουσιώνονται σε πρισματικές εκδοχές της μίας, ενιαίας, αέναης, υπαρξιακής, ανθρώπινης απορίας. Οι διαφορετικοί άνθρωποι ενώνονται από τον τόπο, αλλά κυρίως από το εσωτερικό βλέμμα στη ζωή, με την πρόθεση να έλθουν μπροστά στα μάτια μας σε ‘συνομιλία’. Ο εξωτερικός χώρος, ο δημόσιος, αυτός της πόλης, έρχεται σε διάλογο με τον εσωτερικό, τον ιδιωτικό και μυστικό κόσμο των αφηγητών, μέσα από τον εσωτερικό και εξωτερικό λαβύρινθο των αλλεπάλληλων αφηγήσεων και διαδρομών”.

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας προβλήθηκε:

Στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου η Κατερίνα Πατρώνη απέσπασε το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το Μάϊο του 2020.
Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ του 26ου Φεστιβάλ του Σεράγεβο τον Αύγουστο του 2020.
Στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.
Στο Φεστιβάλ Millenium στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2020.
Στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, όπου απέσπασε το πρώτο “Βραβείο Σπάρτης” Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, τον Ιούλιο του 2021.
Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τον Οκτώβριο του 2021, ενώ
Απέσπασε το πρώτο βραβείο, GRECDOC D’OR, στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικoύ Ντοκιμαντέρ, GRECDOC, στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2021.

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας

Ντοκιμαντέρ | Έγχρωμο | Ελληνικά (Υπότιτλοι: Αγγλικοί) | 85 λεπτά

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πατρώνη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς | Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Στεργιανός | Ηχοληψία: Τάσος Γκίκας | Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Μπαλιώτης | Μίξη ήχου: Περσεφόνη Μήλιου | Εταλονάζ: Μάνος Χαμηλάκης | Post Production: 235 | Παραγωγοί: Ελένη Χανδρινού, Μαρία Κοντογιάννη, Μιχάλης Σαραντινός | Παραγωγή: ΣΤΕΦΙΚΟΝ ΑΕ | Σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και με την υποστήριξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το κοινό της Αθήνας, θα έχει την ευκαιρία να δει τον Τέταρτο Χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη στις 9 & 10 Απριλίου στις 19:00 αποκλειστικά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία της Σκηνοθέτιδος, Κατερίνας Πατρώνη