Ποιος μπορεί να ελευθερώσει τα ψάρια και να σταματήσει την καταστροφή του βυθού από τον Άρη, ο οποίος έχει σχέδιο να δημιουργήσει ένα Υποβρύχιο Τσίρκο Αξιών με θέμα τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη; Μόνο ο ίδιος ο Τριγωνοψαρούλης. Μα αυτός λείπει χρόνια κι ας τον αναζητά η Μπέτυ, η οποία είναι σύμμαχος των ψαριών και θέλει να ματαιώσει τα σχέδια του Άρη. Κι εκεί που όλοι απελπίζονται, ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει τραγουδώντας:
Δεν είμαι ήρωας – Είμαι αντιήρωας – Δεν είμαι εγώ ο σταρ των καναλιών…
Η νέα περιπέτεια του πιο διάσημου Έλληνα ήρωα της παιδικής λογοτεχνίας είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που θα συζητηθεί!
Με πολλές σελίδες για δημιουργικές δράσεις, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και στους εκπαιδευτικούς δίνει ιδέες για πολλές εφαρμογές μέσα στην τάξη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το βιβλίο αφήνει τον αναγνώστη να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό αντίτυπο. Ο κάθε αναγνώστης θα βρει όμως το χώρο να κάνει τις δικές του ζωγραφιές με όποιον τρόπο και τεχνική θέλει.
Προσπαθήσαμε, δηλαδή, ένα παραδοσιακό μέσο όπως το βιβλίο να το κάνουμε όσο μπορούμε διαδραστικό. Ενισχύοντας τον αυτοσχεδιασμό, που είναι εγγενής στο παιδί, και επιτρέπει κάθε φορά να ορίζει το βαθμό και το είδος της συναισθηματικής εμπλοκής. Να δώσουμε την ευκαιρία στον αναγνώστη μέσα από τη διάδρασή του να ζωντανέψει ο ίδιος τους ήρωές του, να τους δώσει ψυχή, να λειτουργήσει το βιβλίο ως αντικείμενο πραγμάτευσης της σχέσης του παιδιού με τους πραγματικούς άλλους.
«Η Μπέτυ μας διδάσκει την πίστη και την ελπίδα, ο Τριγωνοψαρούλης το όραμα και η παρέα τους στο βυθό τη δύναμη της συλλογικότητας. Όλοι μαζί μας θυμίζουν πως η αληθινή ζωή είναι αυτή που ζούμε, με τις χαρές και τις λύπες της, με τις συγκρούσεις και τις αγάπες της, με τους φόβους και τις αγωνίες της και πως, ευτυχώς, κανείς δεν έχει τη δύναμη ούτε να την ελέγξει ούτε να τη σκηνοθετήσει. Ένα έργο για όσους νιώθουν ή είναι παιδιά, αλλά και για όσους μεγάλους ξέχασαν ότι υπήρξαν παιδιά…»
Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τριγωνοψαρούλης – το χρονικό
Ο Τριγωνοψαρούλης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου κυκλοφορεί το 1997 από τις Εκδόσεις Πατάκη σε εικονογράφηση Λήδας Βαρβαρούση, η οποία εικονογραφεί και τα επόμενα πέντε βιβλία του ήρωα. Από την αρχή φάνηκε ότι το διαφορετικό ψαράκι, που διεκδικεί την αποδοχή, θα ταράξει τα νερά της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο αποσπά τον Έπαινο Αντιγόνη Μεταξά του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ αναγράφεται στη λίστα του Documentation Centre of Books for Disabled Young People της ΙΒΒΥ. Επίσης επιλέγεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ως παραμύθι της Γαλάζιας Γραμμής, το οποίο μπορούν να ακούνε τα παιδιά τηλεφωνικά.
Το 1998 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Τριγωνοψαρούλης προτείνεται από τη UNICEF Ελλάδας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα.
Η αγάπη των παιδιών είναι εντυπωσιακή – και τα δύο βιβλία γίνονται best seller. Οι Εκδόσεις Πατάκη οργανώνουν ημερίδα για εκπαιδευτικούς στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, με ομιλητές συγγραφείς, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς με θέμα «Με τον Τριγωνοψαρούλη στο σχολείο». To 2000 κυκλοφορεί το πρώτο έγχρωμο βιβλίο της σειράς, Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία. Πολλά σχολεία εντάσσουν τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη στο πρόγραμμά τους, παρουσιάζουν δραματοποιημένες τις ιστορίες του, δημιουργούν εικαστικά δρώμενα, φτιάχνουν τραγούδια, στήνουν θεατρικές παραστάσεις.
Οι ιστορίες του μεταφράζονται στα ιταλικά για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα ιταλικά σχολεία. To 2002 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο BARFIE (Books and Reading for Intercultural Education) οργανώνει ένα συνέδριο στη Βιέννη έχοντας κάνει μια επιλογή βιβλίων για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση από χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και ο Τριγωνοψαρούλης.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2003, κυκλοφορεί το βιβλίο Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη, το οποίο μαζί με το Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία μεταφράζεται και κυκλοφορεί με επιτυχία και στην Κορέα. Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα συμμετέχουν στο διαγωνισμό του βιβλίου και ζωγραφίζουν τον Τριγωνομικρούλη με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μοιάζει με τον αδερφό του. Από τα έργα τους δημιουργούνται δύο μεγάλες εκθέσεις, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, κι οι δύο στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίνας Ντούνη, το Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2005.
Τις εκθέσεις επισκέπτονται πολλά σχολεία. Από τα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκθέσεων δημιουργούνται τα «παράξενα ψάρια». Το 2006 κυκλοφορεί το βιβλίο Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών. Πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα βασίζονται στον Τριγωνοψαρούλη, ενώ οι Εκδόσεις Πατάκη δανείζουν σε εκατοντάδες σχολεία την εκπαιδευτική του βαλίτσα: Το παιχνιδόκουτο του Τριγωνοψαρούλη. Αποσπάσματα από τα βιβλία του βρίσκονται και στα καινούρια σχολικά βιβλία του Νέου Προγράμματος του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια χρονιά, ο Τριγωνοψαρούλης μεταφράζεται στα βουλγαρικά για τις ανάγκες του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Μπάνκια της Βουλγαρίας, φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχει ο συγγραφέας του. Σπουδαστές του ΑΚΤΟ δημιουργούν στο μάθημα του animation μικρές ταινίες με τον ήρωα, ενώ η TechnoKids βασίζει στον Τριγωνοψαρούλη καλοκαιρινά ηλεκτρονικά της προγράμματα. Το 2007 είναι η χρονιά των 10ων γενεθλίων του και κυκλοφορεί το έκτο βιβλίο: Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη.
Τα παιδιά γιορτάζουν τα γενέθλια του ήρωα σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και στη Γερμανία, όπου ο συγγραφέας του συμμετέχει στο 7ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το φεστιβάλ έχει αναθέσει στην Doris Wille τη μετάφραση των βιβλίων του Τριγωνοψαρούλη στα γερμανικά. Μάλιστα, απόσπασμα του πρώτου βιβλίου βρίσκεται τιμητικά στην αρχική σελίδα του καταλόγου του φεστιβάλ.
Το βιβλίο αναγράφεται στον κατάλογο White Ravens με τις επιλογές της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το CD Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη σε μουσική Δέσποινας Σουγιούλ, καθώς και το ομώνυμο βιβλίο με τους στίχους και τις παρτιτούρες των τραγουδιών αλλά και με μουσικοκινητικά παιχνίδια.
Παράλληλα κυκλοφορούν τα βιβλία: Ο Τριγωνοψαρούλης σ’ αγαπάει, Τριγωνοψαρούλης: Παίζω και μετρώ, Οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη, Τριγωνοψαρούλης: Να φορούν τα ψάρια ρούχα; Ο Τριγωνοψαρούλης κάνει πάρτι. Πρόκειται για βιβλία από ύφασμα ή χαρτόνι, ανάγλυφα, με παζλ, μαγνήτες, CD, για μωρά και πολύ μικρά παιδιά, με γενικό σύνθημα Μεγαλώνω με τον Τριγωνοψαρούλη.
Την ίδια εποχή, η ιστορία «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος» γίνεται παράσταση με κούκλες από την ομάδα «Το κουκλοθέατρο της Αλεξάνδρας… έρχεται». Η παράσταση παίζεται ακόμη σε σχολεία, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.
Στην Αθήνα πραγματοποιείται 2η ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο Τριγωνοψαρούλης στην εκπαίδευση», με ομιλητές πανεπιστημιακούς αλλά και με διεθνείς συμμετοχές (Miriam Moeller, Διευθύντρια Φεστιβάλ Βερολίνου∙ Lilia Racheva, Διευθύντρια Φεστιβάλ Μπάνκια).
Τη θεατρική περίοδο 2010-2011 παρουσιάζεται στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, από το Νέο Θέατρο, το πρώτο θεατρικό έργο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει…», σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου και μουσική Γιώργου Χριστιανάκη.
Στο πλαίσιο της πρεμιέρας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα «Ο Τριγωνοψαρούλης πάει σχολείο», με ομιλητές πανεπιστημιακούς και με παρεμβάσεις από εκπαιδευτικούς που έχουν χρησιμοποιήσει τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη στην τάξη.
Παράλληλα, εκδίδεται και το βιβλίο Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει. Ένα βιβλίο που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μικρό αναγνώστη να εικονογραφήσει μόνος του το δικό του αντίτυπο. Την ίδια χρονιά, ο Τριγωνοψαρούλης αναφέρεται στον κατάλογο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού «Παιδικά Βιβλία, βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια», με άξονα τη Διαφορετικότητα και τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του, ο Τριγωνοψαρούλης συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία. Έχει καθιερωθεί ως ο πιο αγαπημένος Έλληνας λογοτεχνικός ήρωας.
Τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και αποτελεί ένα ελληνικό εκδοτικό φαινόμενο, χάρη στην αγάπη των παιδιών.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1984 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε ο Τριγωνοψαρούλης. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία με περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη, ο οποίος έγινε ο πιο αγαπημένος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Από το 1995 μέχρι σήμερα, ο συγγραφέας του έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά και νέους, πολλά από τα οποία έχουν τιμηθεί με διακρίσεις, βραβεία και επαίνους (περιοδικό Διαβάζω, Γ.Λ.Σ., Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ).
Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ λογοτεχνίας (Μπάνκια, Βερολίνο) και πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Κορέα, Μαλαισία, Σερβία). Το Κουκλοθέατρο της Αλεξάνδρας… έρχεται (http://www.alexandrakouklotheatro.blogspot.com/) ανέβασε τα έργα Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας και ο τελευταίος ιππόκαμπος και Ο βιβλιοπόντικας, τα οποία βασίζονται στα ομότιτλα βιβλία του και παίζονται στα σχολεία. Επίσης, την περίοδο 2010-2011 στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, το Νέο Θέατρο ανέβασε το πρώτο θεατρικό του έργο
«Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου και μουσική Γιώργου Χριστιανάκη.
Σε διήγημά του από τον τόμο «Μίλα μη φοβάσαι» της ΕΨΥΠΕ βασίστηκε η ταινία «Τα μπλε γυαλιά» του Γιάννη Κουφονίκου, η οποία παίχτηκε στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Γράφει άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστότοπους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.