Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τη θεατρική περίοδο 2014-2015  στο Θέατρο  “ΤΡΙΑΝΟΝ”  έχουμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε για τρίτη χρονιά την παράσταση: “Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ Η ΦΑΣΟΛΙΑ” σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Σώζου.

Ο Τζάκ και η Φασολιά είναι ένα γνωστό και πολύ αγαπημένο παραμύθι αγγλικής προέλευσης που πρωτοεκδόθηκε στο Λονδίνο το 1807. Μας αφηγείται την Ιστορία του Τζάκ ενός ζωηρού , σκανδαλιάρικου, επιπόλαιου και απερίσκεπτου αγοριού και το πέρασμα του στην Ωριμότητα.

Ένα απ τα μηνύματα του έργου, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να παρατάμε στη μέση, κάτι που αρχίζουμε. Όταν αρχίζουμε κάτι , πρέπει να το φέρουμε σε πέρας όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε. Έτσι και ο Μικρός Τζάκ , σκαρφαλώνοντας την Φασολιά, κάποια στιγμή κουράστηκε, σταμάτησε , σκέφτηκε να κατέβει, φοβήθηκε ότι δεν θα τα καταφέρει, σκέφτηκε να τα παρατήσει, σκέφτηκε μήπως δεν έπρεπε να είχε καν ανέβει . Αλλά παρ’ όλα αυτά με πείσμα, υπομονή, δύναμη , και κουράγιο συνέχισε μέχρι να φτάσει στο τέλος, να φτάσει στην κορυφή. Ακόμα και όταν έφτασε εκεί όμως η προσπάθεια του δεν είχε τελειώσει.  Είχε ανέβη  το δέντρο της τύχης του, αλλά τώρα έπρεπε να κατακτήσει και το Κάστρο της Ζωής του.   Πράγμα που το κατόρθωσε. 

Επειδή το έργο, όπως όλα τα παραμύθια έχουν διπλά νοήματα και διπλούς αποδέκτες …

Όταν ο  Τζάκ ανέβηκε την φασολιά και συνάντησε την Νεράιδα, αυτή του είπε ότι για να Νικήσει τον Γίγαντα και να Ελευθερώσει την χώρα και τον Λαό του απ την Τυραννική Εξουσία του, πρέπει να του πάρει : Τα Πουγκιά με το Χρυσάφι, την Κότα που γεννά Χρυσά Αυγά και την Άρπα που Τραγουδά. Πράγμα που ο Τζάκ το έκανε και έτσι ελευθέρωσε την χώρα του, τον Λαό του και η ευημερία ξαναήρθε στην μικρή του χώρα.

Και πράγματι, όταν ένας λαός έχει στη εξουσία του:

Tα πουγκιά με το Χρυσάφι:

( Ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας του, τις τράπεζες και την ρευστότητα της Αγοράς)

Την Κότα που γεννά χρυσά αυγά:

Ελέγχει και εκμεταλλεύεται προς όφελος του λαού της τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. (Αέριο, Πετρέλαιο, Αλιεία, κτηνοτροφία Γεωργία, Τουρισμό, κλπ.)

και την Άρπα που τραγουδά:

Διαχειρίζεται ο ίδιος την κουλτούρα του  -Δηλαδή τον πολιτισμό και τις Τέχνες του.

Τότε και μόνο τότε, ένας Λαός είναι  ελεύθερος, προοδεύει, ευημερεί και ζει ευτυχισμένος.

Και όλα αυτά το …1807

Κάθε ομοιότητα, με πρόσωπα και σημερινές καταστάσεις, είναι εντελώς τυχαία!

ΟΙ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση/ Θεατρική Διασκευή : Χάρης Σώζος

Σκηνοθεσία: Χάρης Σώζος

Σκηνικά: Μυρτώ Αναστασοπούλου

Κοστούμια: Ελένη Καραμέρου

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ

Στίχοι – Μουσική: Λεωνίδας Σώζος

Χορογραφίες / Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Μαρνέρου

Συμμετοχή στα ομαδικά τραγούδια: Άλεξ Παναγή, Κατερίνα Κυριακού, Δημήτρης Πάσιος.


ΠΑΙΖΟΥΝ:  Νίκος Μυτιληναίος , Κατερίνα Καστάνη, Κωνσταντίνος Καραγάνης, Σοφία Ντουμάνη , Ανάργυρος Βαζαίος, Κατερίνα Χιντηράκη.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90’ (με διάλειμμα)