Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση Ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζομάνη.
“Με την έκθεση αυτή θέλω να σας παρουσιάσω μια αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να σας παρασύρω σ ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό ,μαυλιστικό στα παμπάλαια εκείνα χρόνια που η Αυτοκρατορία ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος, σε μια διαδρομή που ξεκινά με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α, γιο της Ελένης και ολοκληρώνεται με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ τον Παλαιολόγο. Σ αυτή την εικαστική διαδρομή συναντάμε αυτοκράτειρες και αυτοκράτορες, άρχοντες και πριγκήπισες, στρατηγούς, φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες , ιστορικούς, γιατρούς στο παλάτι , στις εκκλησίες, στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερναραίους στις αγορές, στα καπηλειά του Ιππόδρομου και στα μαγειριά της πόλης…
Ελάτε μαζί μου για μια επίσκεψη στην Αγία Θεοδοσία, στο Κοσμίδιο, να παραβρεθούμε στην τελευταία λειτουργία γιατί την ημέρα της άλωσης γιορτάζει και η εικόνα της και όλη η Εκκλησία ήταν στολισμένη με τριαντάφυλλα του Μαγιού γι αυτό και οι Τούρκοι την είπαν Γκιουλ Τζαμί.
Και από εκεί να πάρουμε μια βάρκα για το Κοντοσκάλι , τη μεγαλύτερη ψαραγορά της Πόλης , κι ύστερα ν ανηφορίσουμε για τον Ιππόδρομο να σας κεράσω ένα κρασί στα πολύβουα καπηλειά που μυρίζουν ζεστό φαί και καπνό από ξύλα κι ύστερα να σας αφήσω ελεύθερους να περιηγηθείτε στην Πόλη, για να δείτε πρόσωπα που έζησαν εκείνες τις μακρινές εποχές και που ζωντανεύουν μόνο και μόνο για να συναντηθούν μαζί σας”.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αυτοκράτορες και ταβερναραίοι
«Γνωρίσαμε το ζωγράφο Ηλία Κοντοζομάνη πριν λίγα χρόνια (2014) στην Έκθεσή του στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης με έργα εμπνευσμένα από την ιστορία της γης της Μακεδονίας, τόπο καταγωγής των προγόνων του. Διακρίναμε τότε τα πάθος του και τη νοσταλγία του για τη γη και τις ιστορίες ενός τόπου που ο ίδιος γνώρισε όψιμα κυρίως λόγω του διορισμού ώς ανώτατου δικαστικού λειτουργού στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο μύθος και η ιστορία είναι για τον Ηλία Κοντοζομάνη έναν ευαίσθητο και αισθαντικό καλλιτέχνη, το πλέγμα όπου σ αυτό τυλίγεται ένας ολόκληρος κόσμος , αυτός των ονείρων και της δημιουργικής αναπόλησης, όπως και αυτός της καθημερινότητας και του οικείου περιβάλλοντος.
Στα τωρινά του έργα, μια σειρά πορτρέτων από το χιλιόχρονο Βυζάντιο, βλέπουμε τους βασιλιάδες , τους πρίγκιπες, τους ιερείς και τους άρχοντες, μαζί με τους νέους ανθρώπους που σαν άγγελοι περιτριγυρίζουν στη Βασιλεύουσα ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς.
Είναι τα πρόσωπα που με το χαρακτήρα και τη στάση τους συγκίνησαν τον ζωγράφο γι αυτό και τα αποδίδει με πολύτιμες φορεσιές και υπογραμμίσεις ανάλογα με την εσωτερική τους θέση στο αξιακό του σύστημα», όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Μιλτιάδης Παπανικολάου.
“’Ο Δικαστής στη σύγχρονη εποχή της αμφισβήτησης αξιών και παλαιών προτύπων, δεν μπορεί να είναι ο δικαστής που γνωρίζει μόνο τους νόμους και τη νομολογία, αλλά πρέπει να είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι” ,εξηγεί ο Ηλίας Κοντοζομάνης που με την έκθεσή του αυτή συστήνεται μία ακόμη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.