Οδύσσεια: Γυμνή Φωνή – Work in Progress με την Σάσα Βούλγαρη στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Η Σάσα Βούλγαρη ξεκινά μια πιο συστηματική ενασχόληση με το αρχαίο έπος παρουσιάζοντας στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τη ΡΑΨΩΔΙΑ Ι, Κυκλώπεια – αποσπάσματα, μια αφηγηματική ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσσειας.

Η Σάσα Βούλγαρη ξεκινά μια πιο συστηματική ενασχόληση με το αρχαίο έπος παρουσιάζοντας στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τη ΡΑΨΩΔΙΑ Ι, Κυκλώπεια – αποσπάσματα, μια αφηγηματική ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσσειας.

Είναι δοκιμασία για μια αφηγήτρια και μάλιστα Ελληνίδα να καταπιαστεί με την απόδοση του Ομηρικού έπους. Είναι όμως κι ένα όνειρο ζωής καθώς μια τέτοια προσπάθεια χρήζει μεγάλης αφηγηματικής εμπειρίας ώστε να αποδοθεί σωστά το πλούσιο νόημα, το μέτρο και ο ρυθμός, η μουσικότητα της ομηρικής γλώσσας.

Η Σάσα Βούλγαρη επιθυμεί να ξεκινήσει το ταξίδι αυτό μαζί με τους ακροατές της όχι σε μια αυστηρή μορφή παράστασης, αλλά σε μια ανοιχτή ανάγνωση – ακρόαση με απώτερο στόχο να ξαναβρεί τον αρχαίο αφηγηματικό δρόμο των ραψωδών τον τότε… παραμυθάδων!

Με λιτά εκφραστικά μέσα, εκκινεί από το ίδιο το κείμενο χρησιμοποιώνατας ίσως και συγκριτικά διαφορετικές μεταφράσεις  – αποδόσεις, χωρίς την εμπλοκή μουσικής ή σκηνοθεσίας ή άλλων επικουρικών «τεχνασμάτων»: η γλώσσα πρωταγωνιστεί: Η Ομηρική πανέμορφη γλώσσα! Ενίοτε ίσως και να διανθίζεται με πολύ μικρά αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο.

Η προσπάθεια της στηρίζεται στη μαθητεία χρόνων στη φωνητική μέθοδο της αείμνηστης Μίρκας Γεμεντζάκη κι αποτελεί φόρο τιμής στην ίδια αλλά και σε ένα σχέδιο απόδοσης της Οδύσσειας που δεν πρόλαβε να ευοδοθεί καθώς διεκόπη από το αναπόφευκτο…

Η Προφορική Αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Υποψήφια  2014 και 2015 της SCBWI Greece για το Astrid Lindgren Memorial Award. Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993.

Είναι Ψυχοπαιδαγωγός – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών – με επιμόρφωση και εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σημαντική εμπειρία στην Ειδική Αγωγή.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για πάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, τη μέθοδο της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της.
Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης ή της συγγραφής.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, το Μουσείο Γουλανδρή – κέντρο Γαία, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στην Κύπρο, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, το Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος, το Παιδικό Μουσείο.

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Κακογιάννη που φιλοξενεί τα εκπαιδευτικά της σεμινάρια και τις αφηγηματικές της παραστάσεις για ενηλικο και παιδικό κοινό.

Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις.

Έχει αφηγηθεί σε διάφορους χώρους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα

Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1, στη σειρά «Ψέμματα κι Αλήθεια έτσι λεν τα Παραμύθια» που αγαπήθηκε και επαναλήφθηκε πολλές φορές.

Το Δεκέμβριο του 2013 δημιούργησε με ανάθεση του Ερωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών το πρόγραμμα: «Θάλασσα του Πρωϊού – Αφηγηματική Περιπλάνηση στην ποίηση του Καβάφη» στα πλαίσια του εορτασμού του Έτους Καβάφη.

Το Δεκέμβριο του 2013 κλήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη να δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και να αφηγηθεί «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η  επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ.

Το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI – Greece, ως oral storyteller, για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που επαγγελματίας αφηγητής αντιπροσώπευσε την Ελλάδα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ