Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Πάπυρος σας προσκαλούν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ν. Μουσμούτη,  Ανα-γνώσεις Κείμενα για συγγραφείς και βιβλία.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιώργος Βέης Ποιητής

Αλέξης Ζήρας Κριτικός Λογοτεχνίας

Πιερρίνα Κοριατοπούλου-Αγγέλη Δ. Ν. Δικηγόρος

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στα είκοσι επτά κείμενα που περιλαμβάνονται στις Ανα-γνώσεις, κείμενα δημοσιευμένα την τελευταία δεκαετία σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, αλλά και ορισμένα αδημοσίευτα, ο Διονύσης  Ν. Μουσμούτης μιλάει για συγγραφείς και βιβλία, φωτίζοντας ποικίλες πτυχές του λογοτεχνικού και του πνευματικού γίγνεσθαι. Το έργο και η προσωπικότητα ποιητών όπως ο Ανδρέας Κάλβος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Καββαδίας, η Λούλα Βάλβη-Μυλωνά,  ο Διονύσης Σέρρας, ο Διονύσης Φλεμοτόμος, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Γιώργος Χρονάς, πεζογράφων όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Νίκιας Λούντζης, ο Νίκος Κυριαζής και ο Γιώργος Βέης, κριτικών, θεωρητικών και ιστορικών όπως ο Αλέξης Ζήρας, ο Σωκράτης Καψάσκης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο  Γιώργος Ανδρειωμένος, η Λένα Διβάνη, ο Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας, ο Κυριάκος Ντελόπουλος και η Έλλη Φιλοκύπρου, διανοουμένων και ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Ιωάννης Συκουτρής και ο Ανδρέας Ρηγόπουλος, αλλά και σημαντικών μορφών των επτανησιακών γραμμάτων ειδικότερα όπως ο Λεωνίδας Χ. Ζώης και  η Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, γίνονται αφορμή για μια περιδιάβαση στους συγγραφείς και τα γραμματειακά είδη, για ένα διακειμενικό κριτικογραφικό παιχνίδι που αναδεικνύει συνάφειες και αποκλίσεις, μείζονα και ήσσονα, σε μια πνευματική παραγωγή που ποτέ δεν σταματά να προσφέρει πολύτιμους καρπούς.

Ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης είναι συγγραφέας, κριτικός, διευθυντής του περιοδικού Ιστορία, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Έχει δημοσιεύσει, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, σειρά μελετημάτων και άρθρων που αφορούν τα νεοελληνικά γράμματα και το θέατρο, κριτικές, καθώς και δεκαοχτώ βιβλία. Μελετήματα, δοκίμια και κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες, πρακτικά συνεδρίων, επετειακούς, αφιερωματικούς τόμους, συλλογικά έργα κ.α. Από το 2000 έως το 2002 εξέδιδε την ετήσια έκδοση Ζάκυνθος, Λογοτεχνικό Ιστορικό και Λαογραφικό Ημερολόγιο. Έχει εκλεγεί στα Δ.Σ. πολλών εταιρειών, επιστημονικών σωματείων, οργανισμών και πολιτιστικών φορέων. Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο του Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα.