Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια από τις θεματικές ενότητες της διοργάνωσης που αναζωογόνησε το ενδιαφέρον του κόσμου για την πόλη μέσα από τα βιβλία και αποτέλεσε πρότυπο και έμπνευση για παρόμοιες διοργανώσεις στην Αθήνα, θα μας κάνουν παρέα μέχρι και τον Απρίλιο με λογοτεχνικές διαδρομές στον ηλεκτρικό Πειραιάς-Κηφισιά με τον Πέτρο Μάρκαρη, αναζητήσεις στην Αθήνα του Γιώργου Ιωάννου, αόρατες διαδρομές της Σχεδίας, αναβίωση της πολιορκίας της Ακρόπολης με τον Ρένο Χαραλαμπίδη, ανακαλύψεις στην οδό Ευριπίδου, διαδρομές στη Κυψέλη, αρχιτεκτονικούς περιπάτους, επισκέψεις σε εργαστήρι κλασικής τυπογραφίας, αναζήτηση της αρχαίας αστικής οδού κάτω απ’ τη λεωφόρο Βουλιαγμένης!

Οι δράσεις, ανοικτές και δωρεάν για το κοινό, διοργανώνονται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και φορείς και με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόγραμμα

-Τη Δευτέρα 1η Απριλίου στις 11:00

θα βγούμε «Περπατώντας στην οδό Ευριπίδου». Η λαογράφος και συγγραφέας Ζωή Ρωπαΐτου κάνει περιήγηση σε χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου εμπνευσμένη από το βιβλίο της «Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ”. Πρόκειται για μια διοργάνωση των Εκδόσεων Εστία με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Αφετηρία: Ναός Αγ. Θεοδώρων (Ευριπίδου & Σκουλενίου, κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος). Σημεία διαδρομής: Η εταιρεία Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 14), το σπίτι του Γ. Ξενόπουλου (Ευριπίδου 42), το Οινομαγειρείο το Δίπορτο [Σωκράτους και Θεάτρου), η Διπλάρειος σχολή (Πλατεία Θεάτρου), ο Αγ . Ιωάννης της κολώνας (Ευριπίδου 70), ο Εκδοτικός οίκος Εστία (Ευριπίδου 84).

Πληροφορίες:
Ώρα: 11.00 – 13:00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210-3213907

-Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 11:00

ακολουθούμε τις «Αόρατες Διαδρομές» του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας, με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας. Με αφετηρία τα γραφεία του περιοδικό δρόμου «Σχεδία», (Κολοκοτρώνη & Νικίου 2), ξεκινάμε μια δίωρη διαδρομή από τη Βαρβάκειο Αγορά μέχρι την πλατεία Βάθη με έξι συνολικά στάσεις και αναφορές διακριτικά έξω από κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης: συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά.
Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά κυρίως μοιράζονται εμπειρίες από το πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν τη ζωή στο δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, το εύρος των υπηρεσιών, την ανθρωπογεωγραφία των δομών και του δυναμικού τους.

Σκοπός

Βασικός στόχος των περιηγήσεων της «Σχεδίας» είναι να ενεργοποιήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο οδηγό. Να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες να υποστηρίξει τον εαυτό του, να εκπαιδευτεί, να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική (επαν)ένταξη. Οι κοινωνικές περιηγήσεις της «σχεδίας», επιπλέον, κάνουν το αόρατο ορατό, συμβάλλοντας στον αγώνα ενάντια στη προκατάληψη για τον διπλανό μας, που δεν είναι πια διπλανός, αλλά και ενάντια στο φόβο για την ίδια μας την πόλη. Κυρίως, όμως, να έρθουν αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα και να ενημερωθούν για τις διεξόδους που υπάρχουν, εάν κάποτε η ζωή τους «αλλάξει ρότα». Όχι μέσα από ένα βιβλίο, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια και συνομιλώντας απευθείας με τον ίδιο τον άνθρωπο-οδηγό. Η ίδια του η αφήγηση αποτελεί ένα ζωντανό βιβλίο.

-Όπως κάθε πρώτο Σάββατο τους προηγούμενους μήνες, έτσι και το Σάββατο 6 Απριλίου

κάνουμε Επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κλασικής τυπογραφίας. Στην τελευταία ξενάγηση στο πλαίσιο της διοργάνωσης και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διάττων, ο Νίκος Βοζίκης, από τους τελευταίους που ασχολείται με την κλασική τυπογραφία υποδέχεται το κοινό στο χώρο του, εκεί όπου τυπώνει βιβλία με την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής. Ένας χώρος με το σύνολο σχεδόν των μητρών που χύνονται τα τυπογραφικά στοιχεία, με μηχανές χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων, με ξύλινες κάσες που γίνεται η στοιχειοθεσία των κειμένων στο χέρι, με επίπεδα πιεστήρια εκτύπωσης Ηeidelberg του προηγούμενου αιώνα, με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία, όλο το τεχνικό υλικό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας έκδοσης και συλλεκτικές εκδόσεις που συνοδεύονται με χαρακτικά από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς κ.ά).

Πληροφορίες:
Χώρος: Τυπογραφείο Εκδόσεων Διάττων, Ζηνοδώρου 17, Κολωνός. Ώρα: 12:00 – 15:00. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη συμμετοχή. Για την κράτηση θέσης στέλνετε email (info@athens2018.gr) με τα στοιχεία των συμμετεχόντων, την ημερομηνία, τον τίτλο του προγράμματος ξενάγησης και τον αριθμό ατόμων.

-Επίσης το Σάββατο 6 Απριλίου,όπως και τους προηγούμενους μήνες,

ρίχνουμε «Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη» με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ «Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών», του Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών, ενώ η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πληροφορίες:
Χώρος: κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ – Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα. Ώρα: 10:00 – 11:30

-Την Κυριακή 7 Απριλίου στις 11.30

ανακαλύπτουμε τα ίχνη της αρχαίας Αστικής Οδού και το μετρό κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπόν, η ανασκαφέας και συγγραφέας Κωνσταντίνα Καζά – Παπαγεωργίου, με βάση το βιβλίο της «Η Αρχαία Αστική Οδός και το Μετρό κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης», παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές αρχαιότητες που ήρθαν στο φως κατά την επέκταση του Μετρό στα νότια προάστεια και διατηρούνται στην περιοχή του Αλίμου. Αφετηρία: Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ (Πλουτάρχου 22, Αθήνα). Εκεί, η κα Καζά – Παπαγεωργίου θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας και αρχαιολογίας της αρχαίας «Αστικής Οδού».

Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε με πούλμαν προς τις αρχαιότητες της περιοχής του Αλίμου, όπου θα περιηγηθούμε πεζή με την παρακάτω διαδρομή: Ξενάγηση στον μυκηναϊκό οικισμό στη θέση Κοντοπήγαδο και στη μυκηναϊκή εργαστηριακή εγκατάσταση που διατηρείται στην επιφάνεια του σταθμού Μετρό “Άλιμος”. Ναός Ζωοδόχου Πηγής και ξενάγηση στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ακίνητο Κοντέλλη (πρώην Sprider). Ξενάγηση στην αστική οδό που διατηρείται σε υαλοκατασκευή εμπρός, στο πλάι και μέσα στο ακίνητο. Κατάληξη σε παρακείμενο καφέ και επιστροφή στον σταθμό.

Πληροφορίες:
Ώρα: 11:30 – 13:30. Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 210-7241442, 210-9210983 & στο info@kaponeditions.gr

-Την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 18:00

κάνουμε μια διαδρομή στην «Ανοιξιάτικη Κυψέλη»! Περπατάμε με τη συγγραφέα Μαρίνα Παπαγεωργίου σε μία από τις 14 «διαδρομές» της συλλογής διηγημάτων «Γλυκιά Πενικιλίνη», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ιωλκός. Η ανοιξιάτικη Φωκίωνος Νέγρη «ξυπνά» αληθινές ιστορίες και μύθους από την αθηναϊκή γειτονιά που αποτέλεσε διαχρονική πηγή έμπνευσης δημιουργών που την έζησαν και την αγάπησαν.

Πληροφορίες:
Αφετηρία: Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα). Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 210- 3304111

-Την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11:00

κάνουμε το δρομολόγιο του τρένου Πειραιάς – Κηφισιά μαζί με τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη στην «Αθήνα της μιας διαδρομής»! Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου’ που διοργανώνεται από την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Πέτρος Μάρκαρης μας προσκαλεί σε μια αναπάντεχη Αθηναϊκή Διαδρομή με τον ΗΣΑΠ, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται με τον αγαπημένο συγγραφέα την αγάπη τους για τον Ηλεκτρικό, ανακαλύπτουν την Αθήνα και την κοινωνική διαστρωμάτωσή της και κρίνουν ποιος περιγράφει καλύτερα τη διαδρομή: ο Κώστας Χαρίτος ή ο Πέτρος Μάρκαρης; Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Εκδόσεων Γαβριηλίδη και με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Πληροφορίες:
Αφετηρία: σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά, σημείο ακύρωσης εισιτηρίων. Ώρα: 11:00. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210 3722010 και info@athens2018.gr. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν αγοράσει το εισιτήριό τους.

Όπως σχολιάζει ο Πέτρος Μάρκαρης «Η ‘Αθήνα της μιας διαδρομής’ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα γερμανικά το 2010, από τις εκδόσεις Χάνζερ. Όταν σκέφτηκα να το εκδώσω και στα ελληνικά, ομολογώ ότι δίστασα στην αρχή. Δεν είναι αυτονόητο ότι ένα βιβλίο γραμμένο για ξένους παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον Έλληνα αναγνώστη. Αν πείστηκα τελικά, αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό. Κανένα άλλο μέσο συγκοινωνίας στην Αθήνα δε μου δίνει τόση χαρά όσο μια διαδρομή με τον Ηλεκτρικό. Πιστεύω μάλιστα ότι την αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό τη μοιράζομαι με ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η «μία διαδρομή», από τον Πειραιά στην Κηφισιά, δεν είναι μόνο ο πιο σύντομος δρόμος για να ανακαλύψει κανείς την Αθήνα αλλά και για να γνωρίσει την κοινωνική διαστρωμάτωσή της. Από το λιμάνι του Πειραιά ως τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, ο επιβάτης του Ηλεκτρικού έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που κατοικούν στην πρωτεύουσα. Ο τρίτος λόγος είναι η σχέση μου με τον ήρωά μου, τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια περιγράφω την Αθήνα μέσα από το δικό του βλέμμα και τις διαδρομές του. Σκέφτηκα, λοιπόν, να μπω σε μια κόντρα μαζί του και να περιγράψω την Αθήνα από τη δική μου οπτική και μέσα από τον Ηλεκτρικό που τόσο αγαπώ. Αφήνω σε όσους αναγνώστες των μυθιστορημάτων μου διαβάσουν και αυτό το βιβλίο, να κρίνουν ποιος από τους δυο μας περιγράφει την Αθήνα καλύτερα!».

-Την Κυριακή 14 Απριλίου στις 12:00

«Μεγάλη πόλη, δυστυχίες απέραντες : Περίπατος στην Αθήνα του Γιώργου Ιωάννου»: Μέσα από διηγήματα, εξομολογήσεις και δοκίμια του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου, η Ομάδα Άστυ με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, οργανώνει μια διαδρομή από το Σταθμό Λαρίσης ως τα Εξάρχεια ακολουθώντας το βλέμμα και το αίσθημα του συγγραφέα για την πόλη και τους ανθρώπους της. Αν και το λογοτεχνικό του έργο είναι ταυτισμένο στη συνείδηση των περισσότερων με τη Θεσσαλονίκη, τα κείμενα του Γιώργου Ιωάννου περιέχουν μια ιδιαίτερη ματιά για την Αθήνα.

Στη διαδρομή αυτή, ανιχνεύουμε την εικόνα του Ιωάννου για την Αθήνα, καθώς και την οπτική γωνία της μεταπολεμικής λογοτεχνικής γενιάς για τη μεγάλη πόλη. Περπατώντας τη διαδρομή που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας για να φτάσει σπίτι του, (κατεβαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη) ακολουθούμε συγχρόνως την θεματική και αισθητική διαδρομή που έκανε μια ολόκληρη γενιά από την επαρχία στην πρωτεύουσα.

Πληροφορίες:
Αφετηρία: Μετρό Μεταξουργείο. Ώρα: 12:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη.

-Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 12:00

αναβιώνουμε την «Πολιορκία της Ακρόπολης μέσα από τα μάτια του Στρατηγού Μακρυγιάννη» με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη. Ξαναζούμε τη δεύτερη πολιορκία της Ακρόπολης (1826) και τις προσπάθειες των Ελλήνων να ανακαταλάβουν την Ακρόπολη από τους Τούρκους με βάση τα κείμενα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Σημεία Διαδρομής: Θέατρο Διονύσου, Ηρώδειο, Άρειος Πάγος, Προπύλαια Ακρόπολης. Τη διαδρομή διοργανώνουν το Θέατρο Τέχνης και ο Ρένος Χαραλαμπίδης, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Η διαδρομή συνδέεται με το πρόγραμμα «200 χρόνια από την Επανάσταση: Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;», που κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 υλοποιείται από το Θέατρο Τέχνης στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες:
Σημείο συνάντησης: Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 2103722010 και info@athens2018.gr. Επιθυμητή (όχι απαραίτητη) η χρήση κιαλιών.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιώργος Ιωάνου, Ομόνοια